DSCF2182

Res till Nord Norge med barn Del 1

DSCF2156

Jag har växt upp i en friluftsarfamilj. Tält för 4 små personer var vår sommarbostad. Och en gång åkte vi till Norge och Jostedalsbreen Norges största glaciär. Har man en gång sett en glaciär så glömmer man den aldrig. Detta ville jag att mina barn också skulle uppleva. Det blev en resa till Nord Norge, Svartisen blev vår glaciär och området kring Bodø vårt lekland. Vilket äventyr!

Här kommer min guide till en underbar trip genom fjordar, berg, forsar, slingrande vägar och långa tunnlar.

Att resa med barn till naturen är det bästa. Här finns ju alla leksaker och spännande saker att upptäcka just precis där. Kom bara ihåg, kläder efter väder, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, och kanske viktigast extra kläder. Och ryggsäck på ryggen!

Vi reste i 4 dagar men räkna snarare 5-7 dagar för att hinna stanna upp och bara vara.

Tälta är mysigt och spännande. Men inte ett måste. Vi bodde på hotell och i hytte. Ta med ett tält och sov någon natt där/om det passar. Det finns många fina tältplatser. Men inte alla är organiserade och har toaletter etc.

DSCF1925 (1)

Vi flög till Bodø via Oslo. Både SAS och Norwegian flyger denna route. Första natten sov vi på Thon Hotell i Bodø. Att vakna till utsikten och grunda med en riktigt god frukostbuffé inför dagens strapatser var perfekt.

Etapp 1 Kystriksveien.

Vi hoppade in i hyrbilen och körde söderut längs Kystriksveien(väg 17) på Helgelanskysten. Företaget Kystriksveien kan skräddarsy en hel resa till dig om du har lust. Mer info och tips från Kystriksveien här.

Och här hittar du mer tips från Visit Norway.

När man kör genom den Nord Norska landskapet kan man inte sluta att säga OH ÅH OJ Titta vad vackert!!! Och är man dessutom bloggare kan man inte sluta att stanna och fotografera hela tiden. Så ta mycket tid på att njuta av vägen. Det finns bra ställen att stanna på vid olika utsiktsplatser. De är inte alla utmärkta dock så håll koll på ställen att stanna samtidigt som du kollar utsikten. Och trafiken, för vägarna är smala…

Stanna till på Godøystraumen, Storvika och Braset.

DSCF1920 (1)

IMG_3324

IMG_3322

Etapp 2 Salmoncenter i Inndyr

På vägen söderut längs Kystrikevei passerar man Inndyr. Här finns Salmon Center Gildeskål. Ett intressant och kul stopp för barn. Här visar man hur det fungerar med att odla lax. Och har du tur med vädret kan man få åka ut på en tur med båt och titta på odlingarna. Jack älskar fisk och fick träffa en väldigt kul en. Den heter Rognkjeks på norska, lump fish på engelska och den används till att äta lössen på laxen….hmmm…

Lunch, lax från fjorden såklart, åt vi på Heimsjyen i Inndyr. Mums! Här kan man också övernatta.

DSCF2014

Etapp 3 Svartisen

Följ Kystriksveien hela vägen till Holand. Här tar du en båt över Holandsfjorden till Svartisen. HÄR hittar du tidtabell för båten. Bilen lämnar du på parkeringen. Så tänk på att packa så att du lätt kan bära era väskor.

 DSCF2032 (1)

DSCF2036

Lingon finns överallt i dessa skogar och mossar. Vi bodde i en hytte i skogen nedanför glaciärens fot. HÄR kan du läsa mer om att boka boende. ta med mat att laga i hytten eller ät en god Fjällröding i Brestua med utsikt över glaciären.

DSCF2058

Nästa morgon var det dax att vandra upp till själva glaciären. Våra barn var otroligt spända. Skulle Expediton Svartisen ta sig hela vägen upp? Tänk på att ta med nötter, något sött, något varmt att dricka, torra kläder, som du lägger i plastpåsar(det glömde jag……)vantar. Använd ordentliga skor som tål vatten. Det blir väldigt halt på klipporna och man passerar många små floder och vattenfall.

 DSCF2076

DSCF2079

Allt på vägen är spännande. Smältvatten från en glaciär, hur kallt är det egentligen?

DSCF2086

Malin brukar varken bära funtionsplagg eller ryggsäck. Även om hon fryser väldans mycket. Men efter en resa med mig är hon nu frälst. Mycket bra Malin!

DSCF2100

Som sagt….det finns inget dåligt väder. Oj vad vi kämpade på i totalt galet mycket ösregn!

DSCF2104

DSCF2108

Hur långt är det kvar?

DSCF2128

 Jag och mina barn fortsatte efter att Cleo blivit för kall och behövt vända. Men efter ännu en bit på hala, blöta klippor och forsande vatten blev vi tvungna att bryta Expedition Svartisens uppstigning och vända neråt igen. Lite av en besvikelse men vädrets makter rår ingen över. Vi hade ju dessutom sett SVT dokumentären De dog på K2 för att de delade på sig. Och inte lyssnade på varandra och berget. Viktigt att hålla ihop och se när naturen vinner. Och jag brukar tänka att det är själva vägen till målet som är resan och upplevelsen.

Om du har solen med dig bör du också tänka på att denna uppstigning passar bäst med barn från ca.7 år.

DSCF2119

Jag älskar verkligen funktionsplagg! Tänk att vi vandrande genom tropiskt(fast ovanför polcirkeln..) ösregn, vadade genom bäckar och forsar. Och jag kände mig inte blöt alls förutom om händerna. För underst hade vi ull från Icebreaker. Över det skal från Haglöfs och Helly Hansen. Skorna kommer från Viking. När det kom in smältvatten i skorna kändes det kallt en sekund sedan blev det varmt. Halleluja!

Men som sagt, nästa gång kommer jag i håg att lägga vantar och extra kläder i en plastpåse i ryggsäcken….och regnskydd på den.

DSCF2170

Alla var i alla fall oerhört glada och nöjda med sin bedrift. Efter att ha pussat på tama älgar (sk. Kiss a moose )som bor utanför hytten på Svartisen, tog hela gänget båten tillbaka till Kystriksvei för att köra norrut igen.

Vårt äventyr i Nord Norge fortsätter i morgon. Så stay tuned!

Love

0

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny