DSCF2496

Resa till Nord Norge med barn del 2

DSCF2196

Etapp 4 Saltstraumen och Tuvsjyen Stenålderby. 

Nu är det dax att åka ut på Saltstraumen och fiska. Världens starkaste tidvatten virvel. Detta naturfenomen beror på hur tidvattnet flyttas ut och in under dagen genom den djupa fjorden. Det finns t.om en tidtabell för hur virvlarna går. Se HÄR.DSCF2213 (1)

Vi åkte ut med båt på fjorden och fick fiska/pilka med en riktig proffs. Raymond.

DSCF2205 (1)

DSCF2219

Barnen fiskade upp 10 st stora sej och en liten torsk! Torsken och någon av sejarna var så små att de fick simma vidare.

DSCF2230

I 4 timmar var vi ute på fjorden och när vi till sist åkte hem i solnedgången kom några nyfikna tumlare (delfiner) och simmade runt oss. Magiskt där i stillheten!

DSCF2232

Detta var succé! Barnen var helt eniga om att båtturen med snabb båt och fiske på det, var det bästa på hela resan.

Vi sov på Saltstraumen Hotel. Man kan också hitta boende i området genom Airbnb.

Båt går att hyra HÄR om du är sjövan. Annars finns även annan info HÄR. Vår guide bokades genom Tuvsjyen Stenålderby. 

DSCF2185

Elisabeth bjöd på bullar bakade på kneip med nyfiskad hälleflundra. Tuvsjyen Stenålderby ligger där man har hittat en 10 000 år gammal boplats. Här fick vi lära oss om hur de bodde, hur de klädde sig och hur de jagade val.

DSCF2464Etapp 5 Norsk Luftfartsmuseum

Barn älskar museum. När de har sprungit runt i naturen några dagar och ni är lite trötta på regnet ta en titt på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Här hittar man många, många gamla flygplan och historien om Norge under kriget fascinerade min 11-åring.

DSCF2469IMG_5117

DSCF2479

Passa på att testa flygsimulatorn på Newton Flight Academy. Mina barn flög mig i ett Cesna plan över hela området som vi rest runt i. Spännande!

DSCF2486

Efter museum behöver man våfflor med hallonsylt. Vi fikade på mysiga Hjerterommet. Här kan man också köpa gammaldags godis, lusekoftor och gå runt och ta det lugnt på gården, eller bara busa i 100 meters skogen om man hellre vill det.DSCF2496

I morgon fortsätter vi ännu längre norrut. Och ni får se vad som hände med sejen som barnen fiskade upp.

Love

0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny