Myrorna_Joy_ReHaul_Photo by Malin Ingrid Johansson_MG_9902

Rehaul med Joy

Myrorna_Joy_ReHaul_Photo by Malin Ingrid Johansson_MG_0073

Har ni hört begreppet haul? En galen grej som är helt tvärtemot att shoppa klimatsmart. Och ett shoppingbeteende bland unga som vi måste stoppa. Nu satsar Myrorna på en fantastiskt bra kampanj mot detta fenomen!

”För att få fler unga att skänka till second hand lyfter Myrorna begreppet rehaul. En motreaktion mot den så konsumtionsfokuserade trenden med hauls på nätet. Tillsammans med artisten Joy sätter de givandet i fokus.

Kring 2010 uppstod en ny trend bland unga på nätet: hauls. En haul går kort och gott ut på att personer filmar sig själva när de pratar om sina senaste köp och visar upp en strid ström av produkter. Inom rörelsen har det uppstått stjärnor som har flera miljoner visningar på sina hauls – och för några år sedan kom trenden till Sverige.

Som en motreaktion mot trenden vill Myrorna nu sätta fokus på rehauls.

– Istället för att visa upp vad man har köpt, tänker vi tvärtom. Vi vill få fler att förstå att återanvändning är ett av de enklaste och effektivaste sätten för oss konsumenter att faktiskt vara med och rädda världen, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

För att lyfta begreppet rehaul och i förlängningen för att få fler att skänka kläder och handla rättvist, har Myrorna inlett ett samarbete med artisten Joy M’Batha. Förutom att Joy är en av Sveriges mest populära artister – så är dessutom hennes coola stil ett resultat av många års passion för second hand.

Senaste åren har Joy knappt köpt ett enda nytt plagg.
– Jag handlar i princip bara second hand, jag vet typ inte hur man gör när man handlar nytt? Alltså, jag skulle nog säga att minst 70% av alla plagg jag äger är vintage. Det är det enda jag bär, säger Joy.

Folk är benägna att skänka. Även om begreppet rehaul riktar spotlighten mot givandet för att få fler att skänka, får Myrorna in 23 ton textilier i Sverige – varje dag. Joy är ett talande exempel:
– Jag slänger inte kläder! Jag ger bort. Ibland till välgörenhet, men ännu oftare till kompisar.

Tillsammans med Joy har Myrorna spelat in filmer som uppmanar folk att göra rehauls, att skänka helt enkelt. Förutom filmerna har Joy skänkt några av sina färgstarka plagg till Myrorna. Vad som händer med dem vill Myrorna ännu inte avslöja, utom att de kommer att användas för att samla in pengar till människor som har det svårt.

– Med vårt initiativ vill vi, tillsammans med konsumenten skapa ökad medvetenhet genom att få folk att posta rehauls i sina egna kanaler under hashtagen #rehaul. Ju fler som påminner varandra om möjligheten att ge bort – desto fler gör det! säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.”

Det vill ju vi var med på! Så ut och rehaula med er nu! Och glöm inte att #rehaul och tagga @myrorna och @lovelylife.se på Instagram.

Myrorna_Joy_ReHaul_Photo by Malin Ingrid Johansson_MG_9902

Vill du skänka? Såhär ska du tänka! 10 tips från experterna på Myrorna: 

  1. Släng inget som fungerar. Skänk det.
  2. Textil som är trasigt är inte sopor. Det kan återvinnas på ett eller annat sätt!
  3. Se till att det du skänker är rent.
  4. Rensa garderob och skåp med jämna mellanrum, då känns det inte som ett så stort projekt. Har du inte använt ett plagg eller en sak på ett år? Skänk det till någon som kan ha användning för det.
  5. Ju mer du gör dig av med, desto mer använder du det som du har kvar.
  6. Skapa en plats i hemmet för saker som ska skänkas till återanvändning. Precis som en tidningshög som ska återvinnas, kan vi ha en plats för sånt som ska återanvändas.
  7. Du kan skänka julsaker på sommaren och påskdukar på jul. Vi lagrar.
  8. Knyt ihop påsen när du skänker textilier och skor. Och apropå skor, knyt ihop eller sätt ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop.
  9. Bli medveten om din stil så vet du vad du inte behöver och inte sparar i onödan. Prova allt i garderoben och dela upp i två högar: spara och skänka.
  10. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Saker som kan vara farliga – till exempel trasig el, glas med sprickor i eller saker med kemikalier i ska naturligtvis placeras på rätt sorteringsstation på återvinningscentralen.

Känner du att du behöver hjälp med hur du ska tänka när du går igenom din garderob och när du ska shoppa? Läs mina tips om hur du får en klimatsmart garderob HÄR.

På Myrorna sida hittar du ännu mer inspo hur du blir klimatsmart och redesignar dina kläder.

Och så lite Joy på det, lyssna här.

Love

Intervju med Joy och fakta från Myrorna.

 

0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny