Jag arbetar som stylist och kommunikatör inom mode, inredning och hållbarhetsfrågor.
I min blogg får ni följa med mig på plåtningar, ger loppistips, shoppar klimatsmart, renoverar mitt torp på Österlen, resor privat och i jobbet till världens olika hörn.

Jag driver Lovely Life tillsammans med Linda. Hör gärna av dig med samarbeten eller om du vill blogga på Lovely Life

mia@lovelylife.se

Instagram @miaanderberg

Laga mat på rester

Laga mat på rester

Jag funderar mycket över hur jag kan vara en så klimatsmart och hållbar konsument som möjligt? Jag är ganska duktig på att laga precis rätt mängd mat. Men ibland blir det rester över som jag fryser in för att det ska hålla och vi värmer det en annan dag när det är stressigt och rörigt och fantasin tryter. Så tänker jag… men i frysen har jag nu ganska många infrysta burkar med sojafärssås, linsgryta och potatis och purjolöksoppa….. Det är ju inte klimatsmart alls om jag aldrig äter upp dem. Vi svenskar slänger i genomsnitt en femtedel av den mat vi köper. Mycket utav den mat som slängs är det inget fel på vi kanske bara blir lite osäkra på om det verkligen har hållit sig efter bäst före eller någon dag efter att den tillagades. Därför är jag nu glad att vi på Lovely Life gör ett samarbete med Resterkocken. 

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror kan användas. Tävlingsbidragen ska vara rätter baserade på matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror som ofta blir stående.

Min filosofi är att vi bör lära våra barn att bli hållbara konsumenter redan som barn. För dem ska det vara självklart att vara klimatsmart. Och det kan t.om vara så att våra barn kan vara förebilder för oss vuxna att stanna upp när vi rensar kylskåpet och hitta på en kul middag på det vi har i stället för att slänga. Därför passar detta projekt perfekt både för dig där hemma och barn i skolan.

Så kom igen! Tipsa dina barn, syskonbarn, grannens barn, barnens lärare, vänner, alla att bli smarta resterkockar och vara med och tävla.

Mina egna barn, Mai och Jack, vill gärna vara klimatsmarta, de har ju en mamma som tjatar en del på dem om att vara miljöhjältar. Och deras kompisar, Tiago, Milo och Cleo, Malins barn får höra samma uppmaning. Så de tyckte alla fem att det var toppenkul när de fick medverka i denna roliga kampanj och stå och laga mat på rester.

Det blev en ganska fnissig inspelningsdag men vilka små skådepelare vi har. Kolla in filmen:

Mitt eget lilla tips på Gör om mig middag:

MIAS LINSGRYTA SOM BLIR EN SOPPA

Dag 1: Fräs lite skivad vitlök, lök och chili i olivolja på mellansvag värme. Lägg i röda linser (eller andra bönor eller kikärtor på burk som finns hemma) efter ett tag och fräs. Krydda med spiskummin. Häll på krossade tomater eller ta de tomater som ser trötta ut där hemma. Fyll på med ca 1 dl vatten eller vid behov. Lägg i 1-2 hackad morot. Lägg i en buljongtärning, umami, grönsaks eller den du har hemma. Låt koka till den konsistens du vill ha. Fyll på med vatten om det blir torrt. Servera med en klick grekisk yogurt eller liknande och till det ett gott bröd, ris eller potatismos efter tycke och smak.

Dag 2: 

Värm grytan, riv ner ingefära, vrid över lite torkad chili, pressa i en vitlöksklyfta. Koka upp. Mixa med en stavmixer. Häll på kokosmjölk och koka i hop. Toppa med färsk koriander vid servering. MUMS!!

Så hem och inspireras nu! Och sprid ordet till alla barn att medverka i coola Resterkocken.

Resterkocken pågår 1 Oktober- 1 December. Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Resterkocken är ett initiativ och av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

Andra kul klimatsmarta projekt som jag har varit inblandad i från Sysav är Four Fit Challenge. En utmaning för att se över din klädkonsumtion. Läs mer här.

Och missa inte att v.40 är det Miljövänliga veckan. Här på Naturskyddsföreningens sida kan du läsa mer om vad som händer för kul på olika platser i Sverige.

 

 

2

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Mia Anderberg

Jag arbetar som stylist och kommunikatör inom mode, inredning och hållbarhetsfrågor. I min blogg får ni följa med mig på plåtningar, ger loppistips, shoppar klimatsmart, renoverar mitt torp på Österlen, resor privat och i jobbet till världens olika hörn. Jag driver Lovely Life tillsammans med Linda. Hör gärna av dig med samarbeten eller om du vill blogga på Lovely Life mia@lovelylife.se Instagram @miaanderberg

MER FRÅN DEN HÄR BLOGGEN

Senaste inläggen på Lovely Life

Lucia

  Idag är vi lediga hela familjen och jag och barnen gick upp tidigt, dock inte frivilligt då utan här bestämmer Bianca när de är

2
Läs mer »

Ännu mer julinspiration!

Lucia! När jag var yngre och gick i diverse körer så var luciamorgon den mest hektiska på hela året. Jag älskade att stå ute korridoren

2
Läs mer »
Stäng meny