torp.renovering.kitchen.4

Renovera ett torp

Denna veckan är det Miljövänliga veckan. Det är ett initiativ av Naturskyddsföreningen för att de vill inspirera till att konsumera mindre och mer hållbart. Att se värdet i våra saker och få dem att leva ett varv till.

Jag blev inspirerad av min kollega Therese inlägg om hur de hade tänkt när de flyttade till sitt fina Plåthus på Gotland. Deras tanke var att om det fungerar så behöver man inte byta ut det förrän det är dax på riktigt. En bra tanke. Så tänker allt för få i dagens konsumtionsamhälle då vi byter kök och tapeter så som solen byter säsong.

Det där med att ta till vara på saker är något som följer mig genom livet. Både som stylist och som Mia. Jag vill så gärna ta hand om det som redan finns. Det som har en historia att berätta för mig. Så när vi köpte vårt torp på Österlen för 2,5 år sedan bestämde jag mig för att vi så långt som möjligt skulle använda oss av det som redan fanns vid renoveringen och lyssna på vad huset ville säga mig.

Den allra första gången vi satte fötterna utanför vårt torp.

 

1 månad senare var vi stolta torpare.

 

Nu pratar vi om ett väldigt nerslitet torp som vi köpte av en gammal man som hade eldat i en kamin som läckte rök de senaste 50 åren…. Jag satte mig och gick igenom gamla bilder från dagen då vi köpte fram till i dag. Vi glömmer bort ibland hur mycket vi faktiskt gjort. Skillnaden är enorm.

Det “mysiga” vardagsrummet och pizzavalvet…

 

Min man var något skeptisk….

 

Vi satte in ett nytt fönster på kortsidan av huset för att få in mer ljus, målade om, gjorde om pizzavalvet och det var vårt sovrum de fösta två åren. Nu är det vårt vardagsrum.

 

De gamla vaddmalstäckena med rosor har vi behållt som överkast. Och de värmer gott kalla höstnätter.

 

Vi ärvde alla spik, nubbar, brädor, verktyg som lagats om och om igen. I den gamle mannens värld slängde man inte en spik för att den var lite sned, man bankade till den och la den i en gammal barnmatsburk tillsammans med tusen andra uträtade spikar. “Kan vara bra att ha…” Problemet var väl mest att han börjat bra och sedan hade livet gått över styr någon gång på 70-talet. Att gå igenom allt och rensa ladorna tog oss 2 år….

Vi kunde se lagren och historien om hans liv efterhand som vi kom djupare och djupare ner.

Det fantastiska här var att bland allt skräp och skit som den gamle mannen sparat så fanns det många bra saker som vi kan förstå varför han sparat. När det var dax att byta panel på hela huset så var det farbror Henrys gamla sparade brädor som vi målade med slamfärg och satte upp.

Före…. (nej det är inte en hillbilly familj som bor här…)

Efter.

Vi satte in nya fönster. Hälften köpte vi nya, specialbeställda i fint trä och målade med linoljefärg, hälften köpte vi på Blocket och målade om med samma färg. De var blå när vi köpte dem. Därför är halva verandans sidoförnster blå ett tag till.

Före….

Och efter….. under den varmaste sommaren på 150 år.

Vi har bara gjort utsidan. Nästa sommar gör vi insidan. Och kanske att vi i vinter renoverar de gamla terassdörrarna som vi även dem köpte på Blocket.

Köket vår första dag. Vi la faktiskt första budet på torpet utan att ha tittat inomhus…. Det var ingen offentlig visning när vi var där. Vi blev kära helt enkelt…. Vi såg inomhus första gången veckan innan vi skrev på. Det var torrt. Det är alltid det vikigaste när man köper gamla hus.

Vi fick helt enkelt börja dra ner tapeter….

Det var så smutsigt och sotigt….

Jag kunde inte hålla mig ifrån att flytta in den där första sommaren. Till mångas fasa… Men jag kan göra mys var som helst.

Det blev mycket grilla och äta ute den där sommaren. Även om det såg väldigt fint ut på social medier (som min käre man uttryckte sig…)

Jag skrubbade och målade om de gamla köksluckorna. De funkar toppen. Jag ska göra köket lite mer funktionellt framöver. Men jag tänker även då behålla dem. De är gjorda med kärlek av genomgående trä från skogen här bredvid. Men vi ska höja upp alla skåpen då de är gjorda för någon född 1910.

Köket fick ett nytt och större fönster så att vi fick in mer solljus.

I dag älskar vi alla vårt fina kök. Kökssoffan är köpt på Blocket och de grå stolarna på loppis. Det gröna bordet och stolarna fanns här i torpet.

Vi betalde barnen styckpris för att plocka bort nubben från plattan som så fiffigt hade täckt de vackra gamla spegeldörrarna i 60 år. Gissa om de blev rika.

Dörrarna och ljuset efter vår renovering. Golvet var så förstört av oljefläckar att vi valde att olja det med en mörkare kulör.

Den där byrån har jag älskat mycket. En vacker färg. Och den gamla kaminen.

Den gamla kaminen hade som sagt läckt ut rök under många år och förstört väggar och tak med sot. Vi fick ärva min farfars gamla kamin och min man renoverade upp den så att den blev så här vacker.

Oj vad jag har fixat och målat om möbler.

Jag behöll en del av de gamla sakerna som prydde huset. Och har såklart köpt mycket på loppis.

Den gamla bokhyllan i fanér blev en kökshylla.

Vi har mycket kvar att renovera. Men allt får ta sin tid. T.ex ska vi installera toalett och dusch. I dag har vi utedass och iskallt vatten. Allt det utgör en del av charmen med vårt lilla torp. Skillnaden mot vårt liv hemma i Malmö i ett radhus.

Så med detta inlägg vill jag helt enkelt säga att se vad du har hemma innan du slänger och byter ut, återvinn, lär dig historien om saker och vem som levt där du lever i dag. Uppskatta det du har.

Förra veckan tipsade jag om ett samarbete LL gör med Resterkocken. En tävling för barn där de kan vinna pengar till skolkassan genom att tävla om bästa receptet där de använder matrester.  Ett superbra initiativ för att återvinna och använda det vi redan har! Läs även mer om det här på Facebook.

Love

 

 

 

17
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Linnea

  Ni gör det så fint Mia! Men den vackra gröna dörren, vart har den tagit vägen? Hälsningar från en annan Skåne-torpare med vaga förhoppningar om ett dörrfynd.. 🙂

 2. Mia Anderberg

  Tack Linnea! Åh jag vet… den vackra dörren var tyvärr helt murken, precis som hela verandan, efter att ha levt som granne till ett gigantiskt syrénbuskage allt för länge. Den fick vandra vidare till träåtervinning. Jag sparade det gamla handtaget.

 3. Plåthuset

  Vilket jättehärligt och inspirerande inlägg Mia!

 4. Sotarn

  Såg att det var ganska gammalt inlägg men kul och intressant att se. Gubbens bekymmer var nog inte att kaminen läckte bara utan problemet borde suttit längre upp då det alltid ska vara undertryck.
  Gillade verkligen golvet ni fick till med den mörka oljan iaf och att spegeldörrarna kom fram igen. Att de alltid skulle spika för dessa förr är obegripligt. Mitt hus är från mitten av 1800-talet och har inte en enda spegeldörr bevarad då allt, oåterkalleligt, har bytts ut mot modernare dörrar nån gång i början på -70.
  Är det ingen isolering gjord alls?

  Tack och kul att se!

 5. Skillad Florals

  Så fint ni gör det!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.