plathuset_dalarna_orsa

Långsamma dagar i Dalarna

I mitten av september bar det av mot Dalarna och tillbaka till rötterna. Båda mina föräldrar är födda och uppvuxna där. I Borlänge finns mormor och i Orsa precis intill Orsasjön bor min farmor.

Att resa med en 4-åring som inte är van att åka bil kräver sina stopp. I Avesta stannade vi för lunch och passade samtidigt på att besöka konsthallen Verket och Avesta art. Konsten huserar i det gamla järnverket och samsas bland rostugnar, krossverk, masugnar och götvalsverk. Det är en härlig mix av historia och konst.

I konsthallen står varje konstnär inför utmaningen att skapa ett samspel genom kontrast eller harmoni med lokalens egna starka uttryck. Tanken för Avesta art är just dialogen mellan industrihistoria och samtidskonst. I Verket finns även ett flertal fasta konstverk och installationer som skulpturer, tavlor och hela rumsligheter. De flesta har kommit på plats genom Avesta Art och sedan fått vara kvar. För barn finns skapande verksamhet och kreativt lärande (som tex optik, matematik och “järnets väg”).

Slutdestinationen för vår resa var Orsa och min farmor Karin. Hon bor precis intill Orsasjön i ett tegelhus från 50-talet. Härifrån har jag så många fantastiska barndomsminnen som bubblat fram under helgen. Bad i sjön, bärplockning, våfflor på uteplatsen och bus med farfar i trädgården.

Här spenderade vi långsamma dagar med lite trädgårdsarbete och häng vid Orsasjön.

Harrys loppisfynd “Röda faran” invigdes ner till sjön. Vi fångade fiskyngel med håv (som givetvis snart släpptes ut igen) i småbåtshamnen och njöt av solen efter dagar av regn.

Få saker är så meditativt och rogivande som att studera livet genom min lins.

På vägen ner genom Dalarna igen så blev det stopp för loppis i Leksand och lunch i Avesta igen. Här ovan kan du se en del av de fynd som gjordes. Dessa vackra dagar stoppar jag undan i mitt hjärta för att värma mig med längre fram i vinterrusket.

Spara

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.