plathuset-bord-i-langpanna_frukost2

Enkelt bröd i långpanna

Idag är det fredag och här kommer ett recept på ett enkelt och supergott bröd i långpanna som jag fått av en vän. Jag tycker att det är något alldeles särskilt gott med nybakt bröd med havregryn i! Brödet behöver jäsa ett par omgångar men är annars verkligen superenkelt att baka. Något att prova till helgens långfrukostar eller varför inte till julbordet?

BRÖD I LÅNGPANNA, ca 20 bitar
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
ca 8-10 dl vetemjöl

Rör ihop mjölk (6 av 8 dl) och havregryn i en kastrull och låt koka upp, ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna. Häll sedan i resten av den kalla mjölken (2 dl) och låt svalna till 37 grader.

Smula under tiden ner jästen i en degbunke och se till att smöret hunnit bli rumsvarmt. Häll sedan i lite av mjölk- och havregrynsröran i degbunken tills jästen lösts upp. Rör sedan i resten av ingredienserna. Mjölet tar du dock lite i taget och arbetar ihop degen undan för undan, för hand eller i bakmaskin. Degen skall vara lite kladdig men ändå smidig – den ska släppa lite fint från bunkens kanter när den nått rätt konsistens. Låt sedan jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och täck långpannan med bakplåtspapper. Häll ut degen i formen och jämna ut den så gott det går. Skär sedan ca 20 st rutor i degen. Strö över lite mjöl och låt sedan jäsa 30 minuter till. Grädda därefter 20-25 min, brödet är klart när det fått en fin gyllene färg. Brödet fungerar även bra att frysa in.

Ha en fin helg nu!

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lisa

    Vilka vackra bilder din blogg innehåller! Var har du köpt din fina spegel som ser ut att vara i tre delar? Önskar dig en fin vecka.

    1. plathuset

      Hej Lisa! Tusen tack för dina ord! Spegeln är en gammal historia, köpt på Tradera. Jag såg en liknande som var till salu nu i veckan bara, så håll utkik där! Det samma till dig! <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.