plathuset_hallwylska_museet_porttratt

Hallwylska palatset

Vi börjar torsdagen med en dos kultur. En av huvudanledningarna till vår Stockholmsresa förra veckan var ett studiebesök på Hallwylska palatset. Min man John arbetar ju vid sidan om sitt konstnärsskap också med konservering. Tillsammans med sina kollegor på Ars Mundi (sten & muralmålerikonserveringsfirma) så håller de på att restaurera delar av Villa Muramaris på Gotland. Muramaris totalförstördes ju tyvärr i en stor brand 2013 (du läsa lite mer om återuppbyggnaden här.) Villa Muramaris byggdes tidigt 1900-tal av paret Ellen von Hallwyl och Johnny Roosval. Ellen var konstnär och dotter till grevinnan Vilhelmina von Hallwyl, som i sin tur bodde med sin make i Hallwylska palatset på Hamngatan i Stockholm.Hallwylska huset med bowlingbana på översta våningen, guldkanter överallt och en enorm samling föremål. Det byggdes av arkitekten Isak Gustaf Clason som fick i stor sett fria händer – huset fick kosta vad det ville. Det skulle fylla tre huvudsyften: att vara en bostad under vinterhalvåret, ett kontor för familjens firma och ett utrymme för grevinnan Vilhelminas samlingar av antikviteter.

Fasaden och inredningarna är utförda i historiska stilar. Vid slutet av 1800-talet var de äldre stilarna populära och huset är utvändigt inspirerat av och liknar spanska och italienska renässansbyggnader. Inredningen är en blandning av 1600- och 1700-tal. Den guidade visningen började längst ner i huset i vinkällaren och köket. Köket med vedspis, snickerier i ek och kakel på väggar och i taket(!). Det var himla fint med kakel i taket faktiskt, det ska jag komma ihåg (har dock ingen bild på det).Vi fortsatte upp till den stora matsalen och festdukat bord, där julen ännu dröjde sig kvar. Här fanns också klänningar från den tillfälliga utställning Bergman på modet.Och vidare in i stora salongen.Grönt tak med guldmönster och stora takfönster på översta våningen i huset. Här finns också bowlingbanan.Så många olika sorters samlingar på museet: vapen, smycken, porslin, konst och antikviteter i mängder. Perfekt för mig som älskar gamla föremål!Tjusigt träskåp med intarsia i stora salen.En Dardelmålning på väggen i rökrummet, föreställande makarna Hallwyls son Rolf.Det var lite från Hallwylska palatset. Passa på att gå dit om du som jag tycker att det är härligt med gamla miljöer och berättelse om en svunnen tid. Det räcker med att åka till Hamngatan 4 om man inte kan ta sig hela vägen till Versailles (minus trädgården då). Jag känner mig allt så upplyft efter ett sånt här typ av museibesök, det ger både perspektiv på historien men även en stor dos inspiration rent allmänt. Och åter till Villa Muramaris, som byggdes som en italiensk villa med öppen loggia. I parken fanns Ellens ateljé och musikrum, växthus, tennisbana och golfbana. Jag har faktiskt inte varit där ännu, ska ta med mig kameran dit på vårkanten och fånga några bilder av den omtalade magiska platsen.

Ha en fin torsdag!

Follow my blog with Bloglovin

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. whatdecoratesmyday

    Men åh vilken lycka att höra att man håller på att restaurera Villa Muramaris! Jag har varit faschinerad av det stället så länge, men hann aldrig besök det innan det brann 🙁

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.