plathuset_gotland_kanelbulle_sockerkaka_recept4

Kanelbullesockerkaka

Igår hade jag och Harry lite mysdag. Jag har en ganska krävande vecka nästa vecka, så att hänga med honom i lugn och ro är det bästa sättet för mig att finna styrka. Tänk hur mycket som ryms på en dag när man själv bestämmer över tiden. De gamla grekerna hade två uttryck för tid, chronos och kairos. Chronos avser den kronologisk tid utefter klockan, där minuter blir till timmar. Kairos står för en annan tid, ett ögonblick av obestämd tid där allt händer. En djupare tid där allt faller på plats och allt som inte längre är viktigt suddas ut. Väldigt fint och tänkvärt tycker jag. Så detta var en fredag i kairos tecken.Vi började med frukost framför tvn. Senare gick vi ut för en tur med snowracern, men det blåste en del så vi blev inte så långvariga. Efter lunch så byggde vi en raket av en petflaska (typ lite så här), inspirerande av morgonens barnprogram.Till eftermiddagen blev det bakning – kanelbullesockerkaka (vi tackar grannen @mileyasmamma för inspirationen!). Jag brukar utmana mig själv genom att släppa på kontrollen och låta Harry vara med fullt ut. Så kakan blev något platt, kan hända att det slank ner lite väl mycket smör när han var i farten : ) Men vad gör väl det, den blev allt annat än torr och smakade lika gott för det. Kanske lite mindre fotovänlig, men jag delar ändå. Följer ni receptet så blir det ju bra i andra änden.KANELBULLESOCKERKAKA

2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 g smör, smält
2 dl mjölk

Fyllning
2 tsk mald kanel
¾ dl strösocker

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Vispa sen strösocker och ägg till det är vitt och pösigt i en bunke. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt sen med smör och mjölk och rör snabbt ihop det till en slät smet. Blanda kanel och strösocker i en skål. Häll 1/3 av smeten i en smord och sockerkaksform. Strö över 1/3 av socker- och kanelblandningen i formen. Häll över ytterligare en tredjedel av smeten och pudra på hälften av blandningen. Häll över den sista smeten och pudra över den sista kanel- och sockerblandningen. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den. Innan kakan serverades så pudrade jag också över lite kardemumma, florsocker och extra kanel.

Receptet kommer ursprungligen från Lindas bakskola.Ha en fin lördag!

0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny