plathuset_soppa_sotpotatis_recept3

Sötpotatissoppa med getost, myntadressing och pumpakärnor

Hoppas att ni har haft en skön start på veckan efter påskhelgen. Här kommer lite matinspiration efter påskbordet – sötpotatissoppa med getost, myntadressing och pumpakärnor och varför inte en chèvretoast till. Den här soppan går hem hos både liten som stor hemma hos oss!

SÖTPOTATISSOPPA MED GETOST, MYNTADRESSING OCH PUMPAKÄRNOR
(4 PERS)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
800 g skalad tärnad sötpotatis
8 dl vatten
3 msk ekologisk grönsaksfond
150 g getost
1/2 halv pressad citron
0.5 tsk kajennpeppar
1.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
50 g pumpakärnor
3 msk olivolja
2 msk färsk mynta

Hacka lök och vitlök och bryn försiktigt i olivolja ca 2 minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka ungefär 15 minuter tills potatisen mjuknat. Tillsätt 3/4 av getosten, citronsaft och kryddor i soppan. Mixa till en slät soppa och späd med mer vatten om soppan blir för tjock. Rosta pumpakärnorna i en torr het panna, rör om hela tiden för de bränner lätt vid. Mortla olivolja med myntabladen. Till servering – toppa soppan med resten av getosten, ringla över myntaoljan och strö över de rostade pumpakärnorna.

CHEVRETOAST MED VALNÖTTER, HONUNG OCH TIMJAN

4 skivor valfritt bröd (gärna surdegsbröd)
Smör till stekning
4 skivor chèvre
Honung
Torkad timjan

Sätt på ugnen på grillelement 250 grader och stek under tiden brödet i stekpanna på båda sidorna i smör. Lägg getosten på brödskivorna och ringla honung över osten. Gratinera i mitten av ugnen tills osten fått fin färg ca 4-5 minuter. Strö över valnötterna och timjan och avsluta med lite flingsalt och nymald svartpeppar.

Följ mig på Bloglovin och Instagram

 

 

 

 

 

0

Detta inlägg har 2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny