plathuset_stelor_hotell_gotland_rottingstol

Gotländska förmågor – Entreprenören My Wrethagen (Hotell Stelor)

Nu är det dags för ett nytt inlägg i kategorin ”Gotländska förmågor”. Jag spenderar en dag med en härlig kreatör – så ni som läser också kan få ta del av de människor som inspirerar mig. Du får lära känna personen närmare, hennes arbete och så några personliga gotlandstips. Sist träffade jag formgivaren Amalia Ericsson och det inlägget kan du läsa här.

Den här gången har jag träffat entreprenören My Wrethagen över både en och två luncher, vi hade så trevligt att det var svårt att bara hålla oss till mina frågor. Jag väljer att kalla My för entreprenör även om hon själv kan tycka att det känns lite uttjatat. Men det kan vara svårt att finna ett bättre ord för en person som (tillsammans med sin man) driver ett helt koncept med hotell, restaurang, konserter och olika gästspel av kända kockar. Första gången jag träffade My var på Babes in Boylands workshop som hölls på Stelor i Maj förra året, men vi kände till varandra sedan innan eftersom vi har gemensamma vänner. Sedan sågs vi i slutet av april i år, när vi blev bjudna av My och Linus till StelorGotland Gastronomy week. Då bestämde vi oss även för att göra den här intervjun! My imponerar på mig om och om igen genom att vara orädd, full av driv, kreativitet och ständigt nytänkande.

Om My Wrethagen (Stelor)
Bor: Hus i Västergarn som vi hyr av vänner
Familj: Linus och barnen Lykke 7 år, Loui 2 år och Tove 7 månader.
Yrke: Entreprenör
Hemsida: www.stelor.se
Instagram: @hotelstelor

Hej My! Berätta lite om din bakgrund och ert familjeföretag Stelor?
Jag är utbildad civilekonom men har alltid jobbat inom hotell- och restaurangbranschen, jag har också erfarenhet av att arbeta med varumärken och kommunikation som Key account manager. Jag och min man Linus Ström, som är kock, äger Stelor tillsammans och driver restaurangdelen i ett bolag tillsammans med två andra gotländska tjejer. Mitt och Linus huvudfokus är att förvalta verksamheten och driva hotellet. Vi strävar efter att skapa en verksamhet som är hållbar för miljön, människorna vi arbetar med och samtidigt ur ett hållbart ekonomiskt perspektiv så faktiskt kan leva på det vi gör.

Berätta lite om Stelor?
Stelor ligger 25 minuter söder om Visby i ett gammalt gotländskt stenhus från 1820-talet. Vi har 7 st hotellrum inredda med lokal konst, en festlada och restaurang med egen köksträdgård. Vi kallar vårt koncept för ”A gotlandic farm stay” som inrymmer allt vi gillar med Gotland som djur och natur, mat och grödor från lokala producenter. Stelor är så mycket mer än bara vår egen familj, det är Bea & Elli som driver köket med oss, bonden Janne som hjälpt oss att anlägga vår köksträdgård och alla lokala producenter. Hos oss kan man bo, äta gott, hålla möten och bröllop och så klart uppleva Gotland.

När blev Stelor ert och hur gick det till?
Jag har jobbat på Stelor sen 2013 med att hjälpa Karin som då ägde Stelor. 2016 arrenderade sen jag och Linus restaurangen, för att kunna testa om vi ville och kunde driva företag tillsammans. Jag var mammaledig samtidigt vilket gjorde det möjligt att testa det utan att säga upp mig från mitt dåvarande jobb. Sen fick vi möjligheten att köpa Stelor förra sommaren och har sen dess fått mycket hjälp i överlämningen från de f.d ägarna.

Hur började intresset för hotell och restaurang och hur utvecklade du det?
Jag började att jobba på kafé när jag var tolv, det är vanligt att jobba på somrarna på Gotland i och med turistsäsongen och det finns ett stort utbud inom hotell, krog och restaurang. Jag har tidigare arbetat på kafé Vinäger, Grå Gåsen, Djupvik hotell och så Stelor innan vi köpte det.

Du är också utbildad civilekonom?
Ja precis, på Handelshögskolan i Göteborg och även i ämnet Medie- och kommunikationsvetenskap.

Vad arbetar du med just nu?
Vi planerar för fullt den aktuella säsongen med konserter som till exempel Sara Klang och Kristian Kjellvander och gästspel av kockar med bland annat Paul Svensson. Vi är också i uppstarten i ett samarbete med Ica Maxi Visby om waste-frågor och hur vi tillsammans kan hindra matsvinnet och ta tillvara på råvaror som annars skulle ha slängts. Vi har ju också våra pågående samarbeten med den lokala bonden Janne Grimlund som bedriver småskalig ekologisk jordbruk, Rone Smissarve grönsaker och bär samt Lotta på det småskaliga mejeriet Puttersjaus gård. Samtidigt försöker jag också vara mammaledig med Tove : )

Var hittar du/ni inspiration, nya koncept och idéer?
Min största inspiration kommer från möten med alla möjliga olika människor. Jag håller givetvis också koll på branschen och trender och nyheter där. Jag får även inspiration av egna upplevelser på olika hotell och restauranger. Mitt breda kontaktnät inom kommunikation, design och restaurang är så klart också väldigt givande.

Bor ni på gården i närheten av Stelor?
Vi har precis flyttat hit till ön permanent från Göteborg och hyr ett hus men planerar att bygga lägenhet på loftet i ladan. Hoppas det går i lås!

Hur har du tänkt kring inredningen på Stelor?
Mycket fanns här på Stelor sedan innan men jag har ändrat på vissa delar och koncept. Jag har låtit lokala konstnärer inreda varsitt rum, bland annat fotograf Linnea Ronström, formgivaren Amalia Ericsson och fotografen Anna Sundström. Jag köper gärna in hantverk och i första hand gotländskt då, vi har till exempel Charlotte Karlssons keramik. Annars försöker jag göra klassiska val blandat med vintage som kan hålla över tid, våra utemöbler kommer från Gåsens Lada, sängarna är bäddade med kvalitetslakan i linne från Mille Notti och i badrummen finns ekoprodukter från c/o Gerd.

Vad tycker du är roligast/det bästa med ditt jobb?
Att det är så varierande, ena dagen har jag möte med infrastrukturminister eller träffar rika amerikaner och andra dagen rensar jag hotellets avlopp – jag lär mig massor hela tiden! Sen är jobbet flexibelt, särskilt lågsäsong då kan vi långfrukost med barnen och inga tider att passa.

När är du som mest kreativ?
Med begränsningar och tidpress då kommer kreativiteten : )

Har du något tips du vill dela med dig av?
Ha tillit till dig själv och jämför dig inte, vi alla är bara människor.

Vad lyssnar du på just nu?
Jag älskar Country och sjuttiotalsrock bland annat vårt husband Sons of Bourbon, Led Zeppelin och Fleetwood Mac.

Vad läser du just nu?
Det blir mest tidningar och magasin p.g.a tidsbrist, då bland annat Icon, Filter och Fokus.

Vad äter du helst?
Efter som jag själv aldrig lagar mat så får det bli det som Linus lagar, rent mat på få råvaror och gärna nyskördat.

Vad gör du en ledig dag?
Då är jag i stallet och hänger med barnen, vi har just köpt en häst som heter Musa.

Vad brinner du för?
Möten med olika sorters människor som vidgar ens vyer och perspektiv.

Vad drömmer du om?
Att mina barn får en fast punkt i Stelor, en plats för familjen som utgör en trygghet både socialt och ekonomisk.

Vad är din relation till Gotland?
Jag flyttade hit sommaren när jag var 6 år från Mariatorget till Visby, när mina föräldrar skilde sig. Jag tyckte det var helt fantastiskt med en trädgård och den friheten.

Har du bott någon annanstans?
Vi bodde i Göteborg innan vi flyttade hit – där pluggade jag först och sen jobbade, dessförinnan har jag bott och arbetat i Stockholm och pluggat engelska i Brighton.

Fem snabba om Gotland:

1. Bästa stället för middag på ön?
Gula Hönan

2. Favoritbadplats?
Djupvik som har både brygga och strand och ställe i närheten för att köpa lunch

3. Din favoritbutik/gårdsbutik/hantverkare/ateljé?
Lyckliga Gården och Charlotte Karlssons keramik

4. Din alldeles egna ”secret hideout” på ön?
Då får det bli våffel-kaféet i Fridhem

5. Bästa Gotlands-upplevelsen alla kategorier om man är på besök?
Att ha gott om tid att vandra runt i Visby och slinka in där man känner för, vilken årstid som helst!

Titta gärna in på hemsidan och följ Stelor på instagram!

Tack för att du tog dig tid My!

Följ mig på Bloglovin och Instagram

 

 

 

 

 

 

 

2

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny