plathuset_gotland_bungenas_utflykt_nystroms

Cykeltur på Bungenäs

En solig eftermiddag i slutet av juli, när den värsta hettan hade lagt sig, så åkte vi till Bungenäs med våra kompisar Björn och Rinda. En kväll med cykeltur, bad och middag på Kalkladan. Bungenäs är en 165 hektar stor halvö lite öster om Fårösund som under lång tid varit militärt område och avstängt för allmänheten. Bilen lämnar man på den stora parkeringen och går in genom lammgrindarna för att sedan vandra eller cykla inne på området. Förr fanns här lånecyklar men jag är osäker på om de finns kvar, så vi hade med oss egna för säkerhets skull.

Under storhetstiden fanns ett av Gotlands största kalkbrott här och när kalkbrytningen lades ner så tog militären över området. Kvar finns nu storslagen natur med djupa kalkbrott, övertäckta bunkrar och bergrum. Man kan cykla runt och njuta av den karga miljön och titta på de gamla fina byggnaderna som den gamla Konsumaffären, förvaltarvillan, de höga ugnarna och rester av de gamla utlastningsbryggorna – allt inramat av havet.

Ser du bunkern där i mitten, inbäddad i grönskan? Här har Skälsö arkitekter fått stå för återupplivningen av byggnaderna och bunkrar från förr. Se mer av de spännande förvandlingarna på deras hemsida!

Vi träffade några bofasta och Rinda fick en ny vän <3

Vi susade vidare i det steniga månlandskapet, längst med havet mot Kalkladan för middag!

Den stora kalkladan med sina vackra murade ugnar rymmer en restaurang, Kalkladan matsal med uteservering och ett konstgalleri. Vi slog oss ner i kvällssolen med varsin lånad stråhatt och beställde mat. Jag valde lamm med purjo och jordärtskocka.

Solen gassade bra trots kvällskvisten, så efter middagen behövde vi svalka oss med ett bad!

Vid stenstranden precis nedför Kalkladan finns en bra badplats och gamla militärsängar att lata sig på.

Efter ett bad kan man tänka klart igen och orka lite mer : )

Som att cykla tillbaka förbi café Nyströms, förvaltarvillan och uppför backen till parkeringen igen.

Det här var härliga semesterdagar i Juli och nu börjar vardagen att långsamt smyga igång igen med arbete och förskola. Det är alltid lite svårt att ställa om, men samtidigt längtar vi till hösten med rutiner, utflykter i skogen och stegen närmare vårt efterlängtade syskon <3

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

6
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.