plathuset_gotland_bullar_recept_rute_baka_stenugnsbageri7

Bullbak med “Rute-deg”

En sommardag när prognosen utlovade regn så satte vi en bulldeg på morgonen. Men vartefter dagen led så blev det bara varmare och varmare… Så det blev inte riktigt som vi tänk oss – för att brassa på en varm ugn och baka är väl inget man helst gör i 30-gradig värme. Men spara receptet för snart kommer det nog svalare dagar!

Det här receptet rekommenderade en vän mig för många år sen, det ska vara samma deg som de använder till de berömda bullarna vid Rute Stenugnsbageri här på Gotland. Men avsätt en heldag till bullbak för de ska jäsa så mycket som tre gånger – först fördegen, sen själva degen och till sist bullarna : ) Men jag LOVAR att det är värt det! Receptet kommer ursprungligen härifrån för den som vill gå direkt till källan, jag har gjort några små modifikationer vad det gäller fyllningen.

Fördeg
250 g vatten
250 g mjölk
50 g jäst
500 g mjöl

Värm vatten och mjölk till 37 grader (fingervarmt) och blanda i jästen. Rör sen i mjölet och blanda alltsammans tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme. Fördegen ska bubbla upp ordentligt.

Deg
500 g vetemjöl
8 g salt
12 g kardemummakärnor
200 g smör
200 g socker

Mortla kardemumman, skiva det rumsvarma smöret (smält det inte) och blanda alltsammans i degblandare cirka 10 minuter. Nu ska degen jäsa igen, minst en timme till.

Fyllning (extra allt!)
200 g rumsvarmt smör
200 g strösocker
10 g vaniljsocker
20 g kanel
10 g kardemumma
50 g mandelmassa

Under tiden som degen jäser gör man fyllningen, blanda ihop alla ingredienser och rör det fluffigt med en träslev. Låt den stå och bli rumsvarm så blir den lättare att bre på sen.

Utbakning
Jag brukar snurra mina bullar enligt instruktionen i ursprungs receptet. Börja med att dela degen i tre lika stora bitar. Kavla ut den ena till en rektangel, så jämn som möjligt på ett mjölat bord. Bred på fyllningen och se till att det kommer hela vägen ut i kanterna. Vik den en gång så att formen blir mer lik en kvadrat och jämna till formen så gott det går. Skär sen lika stora strimlor av degen som sen ska snurras till bullar. Jag är inte någon riktig hejare på detta ännu, men här finns en pedagogisk video som visar hur man gör.

Lägg knutarna på bakpappersklädd plåt och sätt ugnen på 225 till 250 grader (lite beroende på din ugn och storlek på bullarna). Låt knutarna jäsa 45–50 minuter. Pensla dem med ägg och grädda dem sen mitt ugnen tills de fått gyllene färg, ca 8 minuter (håll koll på tiden för det går fort på slutet!). När bullarna ser färdiga ut ovanpå, ta då en titt på bullens undersida – har de fått lite lagom färg tar du ut dem. Jag brukar sen pensla med sirapsvatten och strö pärlsocker direkt när de kommer ut ur ugnen, men här testade jag med farinsocker på några och strösocker på en plåt.Så nu är frysen full med bullar men de går snabbt åt vill jag lova – mums!

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

5
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Låter ljuvligt! Önskar att jag hade tålamodet för jäsningen bara haha…

    1. De är supergoda! Läs länken till orginalreceptet i inlägget, där tar han upp jäsning över natten i kylskåp! Det kanske kan vara något, att sova på saken haha 🙂

  2. Tusan vad gott. Blev lite nyfiken bara på vad du använder för ”grej” till din kitchen aid när du gör deg. Har du degkroken eller använder du den där man ser i bild? Tycker min degkrog är dålig nämligen så hade ju vart kul att veta om något annat funkar bättre ?

  3. Så gott det låter! Har aldrig testat att jästa tre gånger, men nu blir jag jättenyfiken. Måste testa ju!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny