plathuset_gotland_vaxthus_bygge-8

Vårt växthus är (äntligen!) klart

Den som följt min blogg ett tag har sett mig skriva om ett växthus från och till, men aldrig sett skymten av det : ) Men nu är det äntligen klart! Det tog sin tid haha. Jag köpte lite impulsivt ett visningsexemplar för två år sedan, men det var under en tid i vårt liv då det inte passade så bra att montera upp det. Så det har stått i ett förråd sedan dess och i slutet av sommaren fanns tiden och orken att ta tag i det.

Det var inte helt lätt då vi har monterat ner det själva i all hast, lösa delar utan emballage och skruvar huller om buller i en plastpåse och inte heller hade vi någon monteringsanvisning att tillgå. Men vi slog våra kloka huvuden ihop jag, John och svärfar och nu står det där! Men resan började redan förra hösten när en grävare kom hit och grävde ett hål för grunden. Eftersom växthuset är gjort av trä och stora glasrutor så kändes det säkrast att gjuta en betongplatta, annars kan bygget röra på sig vid frost och rutorna spricka. Så hela vintern och våren har vi haft en stort hål i gräsmattan och fått många frågor om vad det ska bli – en pool? Men så på senvåren fylldes det med grus som packades hårt med en “padda” (Tack Robban för hjälpen!) och John byggde en gjutform av reglar. Några veckor senare kom betongbilen och göt själva plattan. Det är en historia i sig, eftersom betong ska torka sakta för att inte spricka och det var väldigt varmt ute. Så på med en fukthållande presenning och vattna/svalka betongen flera gånger om dagen tills den härdat.Så här såg det ut när vi började efter den galna värmen i augusti – den gjutna plattan där och takstolarna monterade och framtagna ur förrådet. En tillsågad syll och sen skulle ju allt även fästas i plattan för att stå pall mot väder och vind. Det finns säkert lika många sätt att förankra ett växthus som det finns människor att rådfråga, men så här gjorde vi.Växthuset var smutsigt som bara den efter att ha samlat damm i två år : ) Det monterades upp på plattan och vi höll alla andan tills vi visste om vi mätt rätt och om växthuset skulle passa på grunden. Tur att vi tagit i lite vad det gäller storleken på betongplattan, för växthuset var  något lite större än vad vi kommit fram till innan. Sedan borrade John hål genom de nedersta träreglarna och ner genom betongen, för att kunna fästa alltihopa med gängstång, ankarmassa och bultar.Hårt arbete kräver sina pauser, tur att vi hade frysen full av bullar! Sen var det ett riktig utmaning att få på taket och alla skruvar på rätt ställe – men det gick! Det tog alltså inte bara en dag, utan två. Ibland under vägen tvivlade vi på vad vi gett oss in på, men ändå värt att slit att få ett riktigt fint växthus till en mindre peng!

Och nu står det där vår lilla stolthet, jag blir så glad varje gång jag ser ut genom köksfönstret! Det kom upp just i rättan tid, när det började bli lite svalare och tomaterna vill ha det lite varmare. En gammal dagbädd har också fått flytta in för sköna kaffestunder i oasen.

Vi har flyttat in allt lite hastigt och säkert kommer inredningen att ändra form under nästa säsong allteftersom vi känt oss för och boat in oss. Vi ska på sikt lägga ett golv av kalksten. Vi ska också anlägga en liten trädgård och odlingslådor framför och runtomkring växthuset. Jag samlar inspiration för fullt på Pinterest (i mitt album GREENHOUSE) och förälskat mig särskilt i den här bilden. Men det får bli till nästa sommar (kanske haha), hur som helst så har vi redan nu har vi en prunkande oas att njuta av under de svala höstkvällarna.

Vi plockar och njuter, för inget smakar väl bättre än egen skörd?

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

10
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Volang

    Lägg av så fint det blev! Helt otroligt ju!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.