plathuset_gotland_lampa_remake_diy4

DIY omgjord lampa

Helgen står för dörren och jag har just knåpat ihop en lampa som avslutning på veckans tema “ta vara på det du har“. Det är lite mörkt i ett hörn i hallen, så jag tog av vad vi hade hemma för att få ihop en passande lampa. När vi flyttade till huset så tog vi nämligen över en massa grejer, på gott och på ont : ) Här finns nu en mängd möbler, virke och andra saker att tillgå – men det gör det samtidigt lite svårare att få ordning och översikt. Hur som helst hittade jag en gammal lampskärm i glas, en standard el-sladd med lampsockel, jutesnöre, stora träkulor och en stuv grovt linnetyg.

Egentligen var det väl inget större fel på lampskärmen, men den hade redan en spricka i glaset och jag var inte alltför förtjust i det kissgula skenet det spred kring sig. Så en slatt färg, lite verktyg, symaskin och kontaktlim åkte också fram för att kunna påbörja förvandlingen.

Jag började med att noggrant rengöra lampskärmen med vatten och diskmedel och målade den sen med vit häftgrund. Det gula skenet envisades med att lysa igenom ändå så jag målade även insidan mörk. Jag skruvade sen bort kontakten från lampsladden och trädde på tre stora träkulor och den plastiga lampsockeln fick sig några varv jutesnöre som jag fäste med kontaktlim. Textilsladd är ju alltid finast men det kändes onödigt att köpa en ny när jag redan hade en standardsladd hemma. Så jag kamouflerade även en del av sladden med en stuv linnetyg! Jag sydde helt enkelt en tub med tyget på avigan och vrängde den sen tillbaka så sömmen hamnade insidan och trädde på. För den som inte orkar ta fram symaskinen så funkar det säkert lika bra att sy för hand eller rent av limma ihop den. Vill man inte ha rynket på tyget så är det bara att göra “tuben” ännu tajtare kring sladden.

För att enklare kunna trä på alla dekorationer på sladden så kommer här ett litet tips, sätt tillfälligt en liten bit maskeringstejp över de spretiga sladdarna med koppartråd så går det mycket lättare. Här ovan är sladden klar!

Tada! En lampa med ett mer keramiskt utseende och borta är det gula skenet.

Trevlig helg!

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

2
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.