plathuset_gotland_renogoring_rumsdoft_essetiella_oljor_DIY4

Egen rengöring, sköljmedel och rumsdoft

Innan lilla Tyra kom till oss så beställde jag hem lite fler eteriska oljor (100% rena ekologiskt certifierade) från Organic Makers (obs tips, ej reklam), jag hade några dofter hemma sen tidigare köpta på en hälsokostbutik. Jag ville prova att göra egen giftfri rengöring, rumsdoft och sköjlmedel. När jag hinner så ska jag även testa att göra parfym och doftljus också!

Eterisk olja är den substans som doftar i en växt, men de eteriska oljorna har fler egenskaper än bara doft och smak. Varje eterisk olja har sin speciella egenskap, de kan till exempel vara lugnande, cirkulationshöjande eller bakteriedödande. Det är stor skillnad på eterisk olja och syntetisk doftolja, sådana som brukar finnas i doftljus och i billiga flaskor med rumsdoft. Syntetiska doftämnen blandas dessutom ofta med petroleumbaserade lösningsmedel, utfyllnadsmedel och kemiska doftförstärkare (tex hormonstörande ftalater). Så här kommer några väldoftande men giftfria projekt.

RENGÖRINGSSPRAY

3/4-delar kokat vatten som fått svalna
1/4-del ättika
Saften från en halv till en hel citron, lite beroende på hur stor sats du ska göra
Några droppar eteriska oljor (jag använde Bergamott)

Receptet är angivet i volymdelar (och kommer ursprungligen härifrån) så man enkelt kan anpassa efter hur stor sats man vill göra. De eteriska oljorna doftar inte bara gott utan verkar även bakteriedödande. Häll i alla ingredienser på en sprayflaska och skaka om innan användning.

Jag fick en rumsdoft i present för ett tag sedan och har sparat behållaren och “pinnarna”. Doften har sen länge dunstat bort så jag gjorde ny på Bergamott, Vetiver och Ylang Ylang och fyllde på samma flaska. Man kan ta vilken glasbehållare som helst (tex. fin vintage-vas) och använda grillpinnar eller blompinnar som doftpinnar.

RUMSDOFT

1 dl vatten
40 droppar eterisk olja
3- 5 st doftpinnar (grill- eller blompinnar)

Häll i alla ingredienser i glasbehållaren och sätt ner pinnarna och rör om. Vill du att det ska dofta mer, tillsätt mer eterisk olja. Låt stå i rummet, så sprider det väldoft och vänd på pinnarna då och då.

För att få fram en lite mer komplex doft så skall du helst använda tre eller fler eteriska oljor: bas, mellan och topp-not. Jag blandade de tre dofterna Bergamott (topp), Ylang Ylang (mellan) och Vetiver (bas) lite efter behag. Basnot är själva fundamentet i en doftblandning, men är inte alltid den mest framträdande doften. Det är sen i valet av mellannoter som en doft får sin karaktär och de fungerar som en brygga mellan djupa basnoter och lätta toppnoter. En toppnot är mer ljus, frisk och flyktig och ger det första intrycket av en doft. Vill du lära dig mer så läs här!

Slutligen gjorde jag en ny omgång sköljmedel i en tom glasflaska (ej med på bilden) med mina nya dofter. Det har jag gjort många gånger förut efter tips från Hosted by Nature. Vanligt sköljmedel innehåller nämligen en massa kemikalier, bland annat ftalater. Det här receptet ger dessutom för en renare och fräschare tvättmaskin, eftersom att ättika löser upp smuts och kalk.

SKÖLJMEDEL

2 dl ättika 24%
5 dl vatten
7 droppar eterisk olja

Blanda och förvara i en glasflaska, skaka före användning och häll i två matskedar.

Eteriska oljor kan användas till en mängd fler saker som tex hudvård och hårvård (tex läppbalsam, insektsspray, och body butter), avslappnande bad, mot nästäppa och förkylning. Webben är full av inspiration och Organic Makers receptblogg är toppen. Tänk på att aldrig använda eterisk olja outspädd på huden (med några få undantag)!

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

12
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Linnéa

  Åh så bra tips! Jag har letat efter ekologiska eteriska oljor. Brukar göra doftljus av ljusstumpar (fått använda parfym istället för olja) och även sköljmedlet du tipsade om. Men har fått köra utan doft nu senast. Ska genast köpa hem lite så det kan dofta gott nu med! ??

  1. Plåthuset

   Jag är hopplös på att komma ihåg att svara på kommentarer här på bloggen ? Så lite sent, men tack och va kul att du provat!! Bra tips till mig med doftljusen, det ska jag testa i min tur <3 Kram!

 2. Emma

  Hej, vad har ättikan för effekt på kläderna? De förstörs inte av den eller?
  Måste man ha ättikan eller kan man endast ha vatten och eterisk olja?
  //Emma

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.