Jag heter Therese och bor med min familj på Gotland. För två år sedan tog vi steget från storstaden till landsbygden. Vi flyttade till vårt sommarhus, som vi skämtsamt brukade kalla Plåthuset. Ett trähus som på 70-talet försetts med plåtfasad.

Jag arbetar som frilansdesigner och kreatör. I bloggen delar jag med mig av olika kreativa projekt, livet på landet, mitt hem, arbete och annat som inspirerar mig.

Välkommen!

Kontakt: info@studioplathuset.com

Boro, Sashiko & Kintsugi

Boro, Sashiko & Kintsugi

En härlig miljömedveten vind blåser genom mina flöden med bland annat Klimatklubben i täten. Jag har länge funderat över den konsumtionshets och det överflöd som råder omkring oss. När jag var mammaledig med Harry för 5 år sedan så började mitt intresse för andrahandsmarknaden att vakna på allvar. När man lever på föräldrapenning så är det bra att hålla i slantarna samtidigt som det gynnar miljön att handla begagnat. En bebis kräver ju sina inköp och nyförvärv som barnvagn, bärsele, kläder och leksaker m.m. Det var även svårt att komma iväg och ut i Stockholms butiker med en liten bebis, så många mina inköp började att ske genom Blocket och Tradera. Det blev startskottet och idag känns det både enklare och och helt naturligt för mig att handla begagnat. Jag går även igång på utmaningen att söka och finna bra grejer bland en annan massa bråte som inte tilltalar mig : )

Nästa steg har blivit att även lappa och laga! Det kan låta tråkigt och kanske rentav lite präktigt, men om man blickar mot Japan och ”Wabi-sabi” så finns där en massa kreativitet och själ i att laga föremål. Wabi-sabi är baserad på uråldrig japansk-kinesisk filosofi som bland annat hyllar den ofullkomliga skönheten och står för allt som inte är skinande nytt, prydligt, symmetriskt eller perfekt. Jag är inte så kunnig kring de här begreppen men har snuddat vid Boro, Sashiko och Kintsugi. Boro är trastextilier med ursprung i de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan (under åren 1615-1868). Bomullstyg var en lyx och kvinnorna lappade och lagade dessa kläder och hemtextilier för flera generationer. Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De många små stygn bildar vackra geometriska mönster på lappade lager av tyg. Kintsugi betyder ”reparera med guld” och tanken är att framhäva skavankerna istället för att dölja dem. Så det här inlägget är ägnat åt kreativt lappande och lagande!

Bildkällor: 1) Sugarhouseworkshop, 2) okänd, 3) darnanddusted.com, 4) whitecube.com/Liza Lou

Bildkällor: 1) woodesigner.net, 2) axel-vervoordt.com 3) Joshua Vogel 4) Chris Liljenberg

Bildkällor: 1) artsy.net, 2) Okänd, 3) 1508london.com, 4) Kintsugi/Tomas Navarro

För mer inspiration om hur du kreativt och vackert kan laga olika saker så ta en titt i mitt Pinterest-album FIX IT!
Avslutar med orden, The art of embracing a damage – så fint ju!

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

9

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Vilka bra tips!!

    1. Jag är hopplös på att komma ihåg att svara på kommentarer här på bloggen 🙂 Så lite sent, men tack!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plåthuset

Jag heter Therese och bor med min familj på Gotland. För två år sedan tog vi steget från storstaden till landsbygden. Vi flyttade till vårt sommarhus, som vi skämtsamt brukade kalla Plåthuset. Ett trähus som på 70-talet försetts med plåtfasad. Jag arbetar som frilansdesigner och kreatör. I bloggen delar jag med mig av olika kreativa projekt, livet på landet, mitt hem, arbete och annat som inspirerar mig. Välkommen! Kontakt: info@studioplathuset.com

MER FRÅN DEN HÄR BLOGGEN

Senaste inläggen på Lovely Life

Tv-tips; Jag är Anne

Hej lördag! Veckorna just nu är minst sagt hektiska och jag hinner inte riktigt med mig själv. Jag och Lollo har mycket att göra i

9
Läs mer »

Lucia

  Idag är vi lediga hela familjen och jag och barnen gick upp tidigt, dock inte frivilligt då utan här bestämmer Bianca när de är

9
Läs mer »

Ännu mer julinspiration!

Lucia! När jag var yngre och gick i diverse körer så var luciamorgon den mest hektiska på hela året. Jag älskade att stå ute korridoren

9
Läs mer »
Stäng meny