plathuset_gotland_lappa_laga_intro

Boro, Sashiko & Kintsugi

En härlig miljömedveten vind blåser genom mina flöden med bland annat Klimatklubben i täten. Jag har länge funderat över den konsumtionshets och det överflöd som råder omkring oss. När jag var mammaledig med Harry för 5 år sedan så började mitt intresse för andrahandsmarknaden att vakna på allvar. När man lever på föräldrapenning så är det bra att hålla i slantarna samtidigt som det gynnar miljön att handla begagnat. En bebis kräver ju sina inköp och nyförvärv som barnvagn, bärsele, kläder och leksaker m.m. Det var även svårt att komma iväg och ut i Stockholms butiker med en liten bebis, så många mina inköp började att ske genom Blocket och Tradera. Det blev startskottet och idag känns det både enklare och och helt naturligt för mig att handla begagnat. Jag går även igång på utmaningen att söka och finna bra grejer bland en annan massa bråte som inte tilltalar mig : )

Nästa steg har blivit att även lappa och laga! Det kan låta tråkigt och kanske rentav lite präktigt, men om man blickar mot Japan och “Wabi-sabi” så finns där en massa kreativitet och själ i att laga föremål. Wabi-sabi är baserad på uråldrig japansk-kinesisk filosofi som bland annat hyllar den ofullkomliga skönheten och står för allt som inte är skinande nytt, prydligt, symmetriskt eller perfekt. Jag är inte så kunnig kring de här begreppen men har snuddat vid Boro, Sashiko och Kintsugi. Boro är trastextilier med ursprung i de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan (under åren 1615-1868). Bomullstyg var en lyx och kvinnorna lappade och lagade dessa kläder och hemtextilier för flera generationer. Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan. De många små stygn bildar vackra geometriska mönster på lappade lager av tyg. Kintsugi betyder “reparera med guld” och tanken är att framhäva skavankerna istället för att dölja dem. Så det här inlägget är ägnat åt kreativt lappande och lagande!

Bildkällor: 1) Sugarhouseworkshop, 2) okänd, 3) darnanddusted.com, 4) whitecube.com/Liza Lou

Bildkällor: 1) woodesigner.net, 2) axel-vervoordt.com 3) Joshua Vogel 4) Chris Liljenberg

Bildkällor: 1) artsy.net, 2) Okänd, 3) 1508london.com, 4) Kintsugi/Tomas Navarro

För mer inspiration om hur du kreativt och vackert kan laga olika saker så ta en titt i mitt Pinterest-album FIX IT!
Avslutar med orden, The art of embracing a damage – så fint ju!

Följ mig gärna på Bloglovin och Instagram

13
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Skillad Florals

    Vilka bra tips!!

    1. Plåthuset

      Jag är hopplös på att komma ihåg att svara på kommentarer här på bloggen 🙂 Så lite sent, men tack!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.