plathuset_gotland_tomtebyn_hejdeby13

Tomtebyn

Visste du att Tomten bor på Gotland? Närmare bestämt i en glänta i skogen mittemot Hejdeby kyrka. I tisdagskväll så for vi dit och parkerade mitt emot kyrkan. En liten bit längre bort lös lyktor i träden längst en stig fram till den lilla tomtebyn. Där finns tolv små timrade hus med bland annat nissarnas skola, deras verkstad, en kyrka och en fyr. Det är alltid lika svårt att fotografera i mörker utan stativ, men här kommer några bilder från kvällen:

Tomten sitter framför brasan och berättar om sina nissar och renar för barnen.

Det är Håkan Thornell som både har byggt och som ideellt håller byn öppen för allmänheten. Efter beskedet att snabbtågsjärnvägen Ostlänken skulle dras rakt igenom hans tomteby i Kolmården så flyttade han hela sin by till Gotland istället. Det tar flera timmar att tända alla lyktor och ljus och göra en brasa på gårdsplanen innan besökarna kommer. Han startade Tomtebyn som en protest mot allt det kommersiella och ser det som sin livsuppgift att hålla byn igång. Det är inte alla barn som kan få det som står på önskelistan, men hos tomten i Hejdeby är det i alla fall gratis att hälsa på <3

Den här mysiga utflykten gav oss alla en ordentlig dos julstämning och tomtebyn håller öppet ännu ett par dagar (kl.16-20 t.o.m den 22 dec), så passa på att göra ett besök!

 

9
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.