plathuset_gotland_vaxthus_bygge-20

Odlingssäsongen 2019

Hej! Det blev lite tyst här ett tag och jag unnade mig en välbehövlig konstpaus. Vardagen är igång igen och jag försöker vänja mig vid det lite mer intensiva tempot med två barn. Tyra vill inte gärna vara någon annanstans än i famnen och på eftermiddagarna är Harry hemma från förskolan så det finns inte så mycket tid över att fotografera eller blogga precis just nu. Och när vi är två föräldrar hemma samtidigt så har jag svårt att prioritera datorn framför familjen. Jag hoppas att ni förstår mina prioriteringar och vill hänga kvar här ändå <3

Vi har städat ut julen nu och haft några soliga dagar på ön, så jag har fyllts av vårlängtan och börjat planera för trädgården och den kommande odlingssäsongen. Så pepp! Häromkvällen gick jag in på Plantgårdens hemsida och beställde hela 57 st växter, gick kanske lite bananas men det blev inte bara grönsaker utan en hel del perenner till trädgården också. Förbeställer man redan i Januari så kostar växterna bara tio kronor styck, toppen ju! Jag har skrivit om Plantgården tidigare, vars koncept är att förodla plantorna under tidig vår och sedan kan man hämta dem i Maj. Jag vill prova att odla fler olika sorter i år men har inte riktigt tid och plats här hemma för att förkultivera, så upplägget passar mig perfekt. Det jag ska ägna mig åt att dra upp själv är mängder av olika tomater och sedan kompletterar jag med sånt som jag kan direktså utomhus senare.

Så listan är betydligt längre i år på vad jag ska våga mig på att odla  : ) Det gick ju ganska bra förra säsongen för att vara amatör så det gröna självförteoendet har vuxit sig något större. Just nu är jag i valet och kvalet om jag ska skapa ett friland eller skaffa fler pallkragar precis utanför växthuset. Alldeles nytt för i år är att våga mig på olika kålväxter, det verkar ju lite knepigt med tanke på att de lätt blir angripna. Men jag har läst på lite och ska göra ett försök. Här kommer en mer utförlig lista: ampelgurka, butternut pumpa, minipaprika, dill, persilja, basilika, brysselkål, grönkål, blomkål, broccoli, zucchini, majs, tomatillo, morötter, mangold, sallad, spenat, rädisa, morötter och mängder av tomater. Ha ha, vi får se hur det går och hur jag hinner med. Hoppas innerligt på en mer välbalanserad sommar utan extremhetta och vattenbrist också.

I år står ju vårt växthus klart redan i början av säsongen, det känns himla skönt att kunna flytta ut växterna lite tidigare. Jag hoppas också att vi ska hinna göra lite fint runomkring också. Vi har en hög med kalkstensflis som ska läggas som en liten uteplats framför ingången. Och som sagt en liten köksträdgård framför växthuset i form av ett litet friland eller fler pallkragar. Jag drömmer också om någon pergolaliknande inramning översållad av humle likt det här.

Vill du följa mina odling och trädgårdssdrömmar lite närmare häng med på Pinterest och närmare bestämt mina album GARDEN och GREENHOUSE. Missa inte heller barnboksillustratören TASHA TUDORs trädgård (efter Sofia/Mokkasins tips). Önska mig lycka till med mina gröna fingrar och lämna gärna kommentar om du har några tips till en glad amatör!

12
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Sara

    Jag vill så gärna ha ett växthus av trä och undrar om erat fina växthus går att beställa från något företag eller är det egendesignat?

  2. Volang

    Så inspirerande! Ska bli jättekul att följa!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.