b560e1ef7750f252729fd9a7969cb74b

SUNDAY COLUMN

Om förr och nu

Jag har en ny så kallad ”header”; alltså bilden längst upp på sidan där bloggens namn framgår. Min blogg har ju sedan jag började haft namnet ”Seventeendoors”. Men nu har jag alltså lagt till mitt för- och efternamn. För så ska det vara nu.

På ett möte häromdagen skrattade vi gott åt att det var så förr. Att alla hade något rätt intetsägande  namn som ändå skulle indikera att det handlade om inredning. Jag tänker på några andra exempel än mitt eget som A Beautiful Living och STIL inspiration. Andra hade ju tur som redan från början hade med en del av sitt namn; som Tant JohannaUnderbara Clara och Hanna’s Room. Eller så tog man något med sina barns namn som Hemma hos Tod & Lou.

Varför borde man numera då använda sitt riktiga namn till bloggen istället? Jo, det är annonsörerna som vill att avsändaren ska vara tydlig. Och visst kan man hålla med om att sjutton dörrar kan uppfattas som lite opersonligt för en kökstillverkare till exempel.

Dessutom tänker jag att det är en trend då allt fler bloggare flyttar över till magasinens portaler där det är vanligt att man helt enkelt använder sitt namn rätt och slätt.

Detta fick mig också att reflektera över skillnaden mellan att blogga då och nu. För jag har ju bloggat några år vid det här laget, och saker har onekligen förändrats.

Då hävdade vissa bloggare att det var lite bättre att blogga egna bilder än att ”idissla” andras; det vill säga professionella fotografers. Det ansågs som fusk. Jag tog inte åt mig personligen då jag alltid blandat egna och andras bilder.

Dock följde jag debatten med intresse för jag höll inte alls med. Att leverera egna bilder på den tiden var ju egentligen en klassfråga. För hade du en vanlig kamera så var bilderna knappt bloggbara, hur bra bildsinne du än hade. De var gula, suddiga och små. Vem orkade följa en blogg med sådana bilder?

För att få läsare krävdes att du kunde investera i en systemkamera. Givetvis var det bloggarna med systemkameror som stack ut näsan och tyckte att man skulle bjuda på egna bilder. Men vad var fusk egentligen?

Tekniken har dock gått framåt med en rasande fart och idag kan man driva en framgångsrik blogg med hjälp av en smarttelefon. Så mycket mer demokratiskt kan jag tycka då bloggare då konkurrerar på lika villkor.

Även om jag numera är med på att avsändaren ska vara personlig och tydlig värjer jag mig fortfarande mot inställningen att man måste blogga egna bilder för kunna förmedla vem man är och vad man har för stil.

Ett exempel på det är just Pella Hedeby som förr knappt visade några egna bilder, men hade världens största bildbank på sin hårddisk (och förmodligen i sitt huvud) och skapade moodboards med bilderna. Dessa moodboards blev sedermera hennes signum. Detta var långt innan Pinterest. Redan innan jag träffade Pella och lärde känna henne visste jag ALLT om hennes stil och kunde beskriva den in i minsta detalj om du frågade mig. När vi till slut träffades var det som jag redan kände henne då allt jag föreställt mig om henne genom att se hennes bildval stämde.

Är det alltså enklare att ta sig fram genom bruset som inredningsbloggare idag. Allt som krävs är väl bara en i-phone och att fläka ut sitt hem då!?

Nej, tyvärr tror jag inte att det är lättare att ta sig fram idag. För även om det var bökigt med tekniken förr så hjälpte vi varandra. Jag tänker på bloggkärleken. Fortfarande kommer jag ihåg när stora Simplicity-Jannice länkade till mig i en intervju och jag fick massor av nya läsare. Nu är vi båda nominerade till Elle Decoration Swedish Design Awards, och kanske är det Jannice jag ska tacka för det.

Alla bloggare hade dessutom långa länklistor på sin framsida. Numera när många stora inredningsbloggare flyttat till magasinens portaler har länklistorna fallit i glömska. Den enda som har en levande länklista idag, som inte ligger under någon flik som någon aldrig läser, är nog Trendenser-Frida. Ett föredöme.

Jag tycker själv det är svårt att hitta nya bloggar att följa just därför, men när jag ser något bra brukar jag tipsa i ett inlägg. Kan vi inte alla ha det i åtanke, att försöka lyfta andra emellanåt. Och det är en uppmaning till mig själv såväl som er andra. Det är ju ändå jul snart och då ska man ju vara snäll. Mera bloggkärlek alltså.

Av: Ulrika Randel

b560e1ef7750f252729fd9a7969cb74b

 

 

Lämna gärna tips på bra bloggar i kommentarsfältet. Kul att upptäcka nytt!

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.