047-DAR_1623

Skapa en bättre framtid – Gör klimatsmarta val i vardagen

Just nu längtar jag otroligt mycket hem till Umeå. Har varit borta i snart 4 veckor och jag börjar sakna vardagslivet i lägenheten och Umeå som stad. Vi har bott hos min mans föräldrar i 2 veckor där vi grillat, lekt i trädgården och åkt på utflykter och hur underbart det än är så kan man ju inte riktigt vara sig själv. Behöver komma hem till mitt eget kök, egen soffa och säng.

Imorgon fredag tar vi tåget från Trollhättan till Stockholm, stannar i Stockholm några timmar och tar sedan nattåget till Umeå. Vi har bestämt oss för att sluta flyga så länge alternativ med tåg finns. Inom Sverige är det ju verkligen inga problem att ta tåget, så inget mer flygande inrikes för vår del!

Att göra hållbara val har blivit mer och mer viktigt för oss som familj. Vi vill inte att vår son ska säga “Varför gjorde ni inget?” när han blir större. Vår jord mår inte bra och vi är alla skyldiga att göra medvetna val och försöka bättra oss där vi kan. Därför vill jag tipsa om tre superenkla saker som alla kan göra i sin vardag och som på riktigt kan minska den negativa påverkan vi har på klimatet idag.

  • Flyg mindre. Många av oss flyger av vana. Det är sällan jag tittar efter tågtider i första hand när jag åker mellan Umeå och Stockholm. Om flyget är orimligt dyrt kan jag börja kolla på tåg istället. Men nu är det slut med det och det är tåg som gäller. Bra för mig att kunna jobba hela resan också, vilket är svårt när man flyger. Kan bli lite ledsen att sträckor som Göteborg – Stockholm trafikeras med flyg, när det i princip går lika snabbt med tåg, om man räknar att man ska ta sig från dörr till dörr.
  • Ät mindre kött. Nötkött är överläget största boven när det kommer till koldioxidutsläpp i kategorin mat. Du måste inte bli vegan för att äta mer klimatsmart, men byt köttbullarna mot kycklingbullar eller välj fläsk- / kycklingfärs istället för köttfärs. Det är inte svårare än så. På WWF kan du läsa mer om koldioxidutsläpp för mat. Tabellen nedan är plockad från den sidan där du kan se hur nötköttet påverkar klimatet betydligt mer än andra matvaror.

  • Handla second hand. Klädindustrin ger ut mer växthusgaser än flygtrafiken gör och när man förstår vad det innebär känner i alla fall jag mig hemsk som handlat så mycket strunt genom åren. Klänningar jag bara använt någon enstaka gång, eller skor som var osköna men som jag köpte ändå för att de var så billiga, och som jag sedan aldrig använde. De senaste åren har jag främst handlat second hand och det är ett av knepen för att minska sin egen klimatpåverkan. Känna man att man ändå vill shoppa, shoppa då medvetet. Köp sådant du kommer att använda mycket och köp kvalitet. Köp inte en billig t-shirt som tappar formen efter några månader, så att du sedan får köpa en ny. Om vi fortsätter köpa sämre plagg gång på gång, så fortsätter plaggen att tillverkas.

Vi har mer makt att påverka än vad man kanske känner som individ. Om vi är tillräckligt många som väljer bort flyg, nötkött och billiga plagg, så kommer marknaden att förändras och jorden må bättre. Man måste bara bestämma sig.

Vill du läsa mer om hållbarhet kan du bland annat spana in dessa inlägg som tidigare publicerats på Lovely Life:

5
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny