UG2019_rodamattan-6496

En Hyllning Till Umeå Som Företagsstad

Det har blivit dags för lite lokalpatriotism. Jag har bott i Umeå i 9 år nu, vilket nästan är 1/3 av mitt liv. Jag flyttade hit för att studera och hade väl egentligen ingen plan på att stanna kvar efter examen. Jag flyttade till Stockholm en kort sväng för jobb men när jag sedan blev gravid valde jag och min man Umeå som hemort. Och det är jag så himla glad över! Umeå är en växande stad som har mer än man kan önska sig.

Som företagare är Umeå en fantastisk stad att driva bolag i. Som startup fick det flera inkubatorer att söka sig till, allt inom kreativa och sociala näringar till teknik och forskning. Är man inne i företagssvängen så finns det också många tillfällen att träffa nya människor och lära sig mer om staden man bor i. Till exempel vad kommunen satsar på härnäst, hur politikerna tänker och man får en chans att påverka på olika sätt.

I torsdags var det Umeågalan, en gala och mötesplats för entreprenörer och för de som skapar förutsättningar för ett starkt näringsliv i regionen. Där samlas, inspireras och hyllas de som tänker nytt, har drivkraft och ser möjligheter istället för hinder. Det här var den 16:e galan i rad och framgångsrika insatser prisbelönas under denna dag.

På dagen var det två föreläsningar, först Jonna Bornemark som är filosof och som pratade om huruvida det mätbara resultatet – som betyg, pengar eller makt – verkligen är det som avgör om någon har lyckats och kan ses som ett ideal eller en förebild? Finns det kanske andra omätbara egenskaper som har större betydelse – såsom respekt för andra, solidaritet, omtanke eller tex. förlåtelse? Det var en väldigt intressant föreläsning som lämnade många tankar.

Andra föreläsningen stod Robin Teigland för, och hon är professor inom Management of Digitalization. Teigland forskar om digital transformation och strategi och just nu leder hon Peniche Ocean Watch Initiative i Peniche, Portugal. Där arbetar hon för att möjliggöra en blå hållbar cirkulär ekonomi och “global best practice” för att hantera havsavfall och skapa regional föryngring.

Hon pratade om de hur grundläggande antagandena om värdeskapande i samhället utmanas och förvandlas när vi flyttar in i den fjärde industrirevolutionen; vad krävs för att överleva och bibehålla konkurrensfördelar i tiden av oöverträffad förändring? Hon menar att vi alla måste ta ett långsiktigt perspektiv och tänka nytt kring hur man arbetar med strategi och hur vi organiserar våra företag, organisationer och samhället i stort.

Två väldigt stora och tänkvärda föreläsningar!

Jag och Kristina var nominerade inom kategorin “Årets Avknoppningsföretag”, men kan avslöja direkt att vi inte vann. Men att vara en av tre bolag som  fick bli nominerade av alla de företag det stod emellan känns väldigt kul!

På kvällen var det gala med trerättersmiddag som TC i Umeå skapade. De skapade en helt vegetarisk meny för alla gäster (tror att jag hörde siffran 900 gäster någon gång). All dryck var från Norrland, med bland annat ett blåbärsvin som passade perfekt till maten. Om jag inte minns fel så tror jag att det var det första blåbärsvinet som gjorts, som kan anses vara i samma klass som vanligt vin. Mycket spännande!

På dagen var vi klädda i vitt och på kvällen i svart. Kristina hade hittat en svart klänning med sammetspickar på som hon sydde om lite för att passa perfekt till henne på galan. Jag bar en svart tyllkjol från vårt egna märke Ellen Marie Bridal och matchade den med en topp från Zara.

För att knyta an till det jag började skriva, om att Umeå är en sån bra stad att driva företag i, beror det dels på grund av Umeågalan. Det är så viktigt att uppmärksamma det som händer i en stad rent företagsmässigt. Tack vare att Umeå är så duktiga på att hylla, stötta och prata om företagsamhet, inspirerar det fler att våga starta. Och apropå att våga starta, spana in den här artikeln som jag har skrivit för företagande.se och som nyligen publicerats: Rädslan kan driva dig framåt.

Hoppas du får en härlig lördag och helg!

1
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny