liamwartonweddings-57

Valet av bröllopsfotograf – hur ska man tänka?

Valet av bröllopsfotograf är för många brudpar en spännande jakt, men också en något ångestfylld sådan. Varför? Jo, för en professionell bröllopsfotograf ofta kostar ganska mycket pengar, speciellt om ni vill ha med en under hela dagen. Men här kommer några tankar och tips som förhoppningsvis gör valet av fotograf lite lättare.

Fundera på vilka stunder ni vill få förevigade

Är det främst vigsel och porträttbilder ni är ute efter? Kanske även bilder från minglet och middagen? Eller vill ni att allt från frukost till sista dansen ska dokumenteras? Börja med att fundera på vilka ögonblick som är viktigast för er, så att ni båda är överens om hur många timmar ni vill ha innan ni börjar titta efter fotograf.

Sätt en budget

Många par sätter en budget innan de kollat upp vad en bröllopsfotograf faktiskt kostar. När de sedan ser priserna för sin favoritfotograf blir de nedslagna. Så börja med att ta reda på vad en fotograf kostar. Givetvis varierar det otroligt mycket. Det finns många hobbyfotografer som endast tar ett par tusenlappar för jobbet och så finns de andra som tar uppåt 50 000 för en heldags bröllop. Vad är det då som kan kosta så mycket? Det tänkte jag ge exempel på nedan.

  • En bröllopsfotograf är en företagare och måste betala 25% i moms på priset du betalar. Detta är något som många brudpar inte tänker på. Fotografen måste sedan även skatta på vinsten.
  • En fotograf köper dyr utrustning för att dina bilder ska bli så bra som möjligt. Många fotografer har två kameror med olika objektiv för att snabbt kunna fånga stunderna på olika sätt istället för att manuellt behöva byta objektiv och därmed missa något ögonblick. Sen har vi kameraväska, batterier, minneskort, hårddiskar, redigeringsprogram som kostar etc. Ja, allt en fotograf behöver för att utföra sitt jobb.
  • Resan till och från bröllopet kostar en del, och hos vissa fotografer ingår detta i priset.
  • Försäkringar och underhåll och service av utrustningen är också något som kostar.
  • Och sen måste ju fotografen få betalat för de timmar som hen arbetar. Och det är ju inte bara på bröllopsdagen. Redigering tar tid! En fotograf under en hel dag tar mellan ca 3000 – 5000 bilder som hen sedan ska gå igenom för urval. Och sen ska de redigeras och eventuellt även retuscheras.

Så visst är det inte konstigt att det kan bli lite dyrt att anlita en professionell bröllopsfotograf? Men försök att komma ihåg vad ni betalar för. Det är bilder ni kommer kunna se tillbaka på hela livet och minnas alla de ögonblick som skedde under den dagen ni sa ja till varandra.

Räcker pengarna inte till? Önska er bidrag till en fotografen i bröllopspresent från familj och vänner. För om en fotograf som är med er hela dagen är det ni önskar allra mest, se till att alla vet om det. Många gäster vill gärna få ett konkret förslag på gåva att ge bort till brudparet, så var inte rädd att önska er det.

Hitta en fotograf med rätt stil för just er

När ni väl kommit överens om budget och hur många timmar ni boka, så börjar det roligaste. Att faktiskt börja leta fotograf! Börja med att ta en titt kring närområdet. Att välja en lokal fotograf har många fördelar, då fotografen känner till orten och lätt kan leta de bästa fotoställena i lugn och ro före bröllopet. Känn er dock inte bundna kring fotografens bas, utan ta en titt runt hela landet. Det viktigaste är ändå att fotografen har rätt stil för just er, vare sig det handlar om en viss redigeringsstil eller personligheten. En icke-lokal fotograf kommer också att anlända till platsen med helt nya ögon på lokalområdet och kanske upptäcka guldkorn som en lokal fotograf inte ser.

De olika stilarna

När jag och min man skulle välja fotograf, som var det främst jag som har en tydlig bild av hur jag ville ha det. “Vill inte ha något pastelligt och ljust”, sa jag. Jag tycker att ljusa och pastelliga bilder kan vara jättevackert, men inte med mig i bilden, haha! Precis som att jag kände att jag inte kunde identifiera mig med en helvit brudklänning, så kunde jag inte identifiera mig med en ljusare stil på bröllopsporträtten. Jag vill ha en mer “moody” stil. Genom några bilder nedan tänkte jag ta upp några exempel på stilar, både när det gäller redigering och övrigt bildspråk.

Ljust och pastelligt

Som det låter. 🙂

Moody

Här är ju min favoritkategori – det lite mer dramatiska. Fotografen minskar hellre ljuset än ökar det, och drar gärna ner mättnaden lite så att det inte blir lika färgstarkt.

Fotograf: Nikk Nguyen Photo


Traditionellt

Här spelar egentligen inte redigeringsvalet någon roll, utan jag tänker snarare på bildspråket med brudparet uppställda i traditionella poser. Här känner man igen sättet fotografen väljer att porträttera brudparet och detaljerna på. Och inget fel med det!

Fotograf: Pexels


Kreativt och experimentellt 

Här spelar redigeringsstilen inte heller lika stor roll, utan detta handlar mer om att hitta nya vinklar och nya sätt att fånga detaljer och porträtt på. Några exempel på det ser du nedan.

Fotograf: Liam Warton
Fotograf: Liam Warton
Foto: Frkn Falkman

Det finns så klart fler kategorier och underkategorier inom fotografi. Men här har jag tagit fram konstrasterna. Ljust vs mörkt. Traditionellt vs experimentellt.

Fundera över vilken stil som passar bäst för er som par och tveka inte att skriva till mig på zanna@sistersinlaw.se ifall du vill ha tips på fotograf till ert bröllop. På min bröllopsblogg finns också ett arkiv med bröllopstjänster där du hittar flera fotografer i landet, så en bra start kan vara att börja där!

1
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.