vitlök

Dags att plantera lökar

I helgen var jag vid stugan och planterade lökar. Så i vår får vi förhoppningsvis njuta av tulpaner, krokus, narcisser och scilla. Om inte rådjuren hinner äta upp dom vill säga. Någon som har tips på hur man blir av med rådjur? Det är så tråkigt att ha hönsnät kring blommorna. Det förtar liksom skönheten en smula…

Det är även dags att sätta vitlök nu!

Jag satte ner varje klyfta ungefär 5 cm i jorden med 10 cm mellanrum.

Dessa lökar skördade jag i somras. Ju längre löken får vara i jorden, ju mer utvecklade klyftor får du. Skördar du dom i början av sommaren så får du en liten hel lök utan klyftor.

Jag fick tipset att mylla ner benmjöl vid planteringen av lökväxter vilket jag gjorde får ser om det ger effekt!

Jag älskar sånt som förökar sig. Tjoffsa ner en lök eller potatis och få dubbelt upp, det är som magi!

God odling!

Kram Nika

5

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Åh tack för dina bra tips Nika! Och vad nyfiken jag blev på din trädgård i din stuga! Berätta mer! Jag provade att sätta ner en vitlöksklyfta i en av min kragpallar i början av sommaren. Det verkade inte som att det fanns en ny lök där under nu när jag sållade inför vintern. Det har kommit upp en grön växt bara. Men jag lät den sitta kvar för att se vad som hände och lade granris över den. Men nu ska jag nog stoppa ner lite fler hos den när jag läser ditt tips. Jag provade även att sätta ner en ingefära men det har inte hänt så mycket bara en liten liten grön uppväxt. Jag låter även den ligga kvar. Har du tips annars? Efter den varma sommaren var det lite som att vissa saker fick nytt liv först under hösten. Spännande om än lite skrämmande. Kram

    1. Ja, sätt lökar nu så får du blomsterprakt i vår. Även perenner och bukskar planteras med fördel på hösten. Nu är det vått i marken och det är som vi såg förra våren mycket större risk för torka om du planterar på våren. Jag har en yttepytte trädgård vid stugan, vi bor på ett berg så det är inte någon naturlig odlingsjord där.Kul med ingefära, det har jag inte testat! Kram!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny