Foto: Poppy love you

Vad är en blomsterdesigner?

Det är en bra fråga som jag får ganska ofta!

Jag! Bild av: Linda Hansson

Jag började kalla mig blomsterdesigner för fem år sen när jag startade mitt fredag Skillad Floral Design och började jobba med blommor (innan var jag musiklärare). Jag hade blivit varnad att det fanns många elaka tungor som skulle bli upprörda om jag kallade mig florist efter att ha tagit en tioveckors kurs på Medborgarskolan, men jag hade varken ekonomi eller lust att plugga längre än så.  Jag har full respekt för “fullutbildade” florister men jag bestämde mig för att gå min egna väg. Det gick alldeles utmärkt!

Jag fick höra om en facebookgrupp där det var en hård ton och mycket gnäll. Jag bestämde mig direkt att inte gå med i den, varför omge sig med negativitet liksom? Jag har sen hört att jag har blivit diskuterad i den gruppen vid flera tillfällen, not in a good way… men jag lägger inte tid på haters så det gör mig inte så mycket, känner mig mest smickrad att någon bryr sig om mig så mycket att dom orkar uppröras! =)

Jobb för Amelia höst, fotograf: Pernilla Ahlsén
Margaux Dietz med sina tärnor. Foto: Linda Eliasson

Efter fem år med mitt företag så kallar jag mig fortfarande blomsterdesigner. Jag jobbar ju som frilands, har ingen butik och har skapat mig mitt eget jobb så blomsterdesigner passar bra som epitet! Ordet tog jag från “floral designer” som många kallar sig i UK, USA och Australien. Trots att jag har stått ett steg utanför floristbranchen så jag har under åren lärt känna härliga florister och blomsterkreatörer som är rätt ointresserade vad jag har för utbildning, så det finns förstås även pepp och stöttning bland alla (mestadels) kvinnor som jobbar med blommor.

Foto: Linda Hansson

Nu till vad en blomsterdesigner gör. Jag gör det jag har lust med, det är det allra lyxigaste med att vara egen företagare; jag kan välja mitt jobb. Säg nej till saker som inte känns bra i magen och göra det som gör mig lycklig. Jag ser till att omge mig med stöttande, inspirerande och kreativa personer som förgyller min tid. Jag gör bröllop och event, stylar för tidningar, workshop och kurser för att nämna en del.

Jobb för “Allt i Hemmet” Foto: Pernilla Ahlsén

Jag har ingen butik men ett kontor och studio i Midsommarkransen som jag delar med matstylist Emmy Lundström, och fotograferna Pernilla Ahlsén, Marcus Nyberg och Anna Lundgren .

Framför allt så är det en ynnest att äga sin egen tid. Jag räknar in friheten i min lön och plötsligt så är jag väldigt rik!

Min man jobbar som skådespelare vilket gör att vårat liv med två barn är ömsom huuur chill som hest, ömsom totalt kaos. Men vi är båda rätt kaosiga människor så det funkar på något sätt, oklart vad barnen får för men sen bara…haha!

Foto: Matilda Audas Björkholm

Snart fyller mitt företag 5 år och jag är omåttligt stolt över min baby som jag har skapat!

Lite tankar bara så här på lördagsförmiddagen medan jag väntar på att bli moster!!!

Har du några frågor så skriv gärna i kommentarsfältet.

Kram och tack för att du läser! –Nika 

 Event för Daniel Wellington

9
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Åhhhh Nika, va grym du är. Och heja, heja, heja dig som stänger bort negativiteten. Hurra! Du är en klippa både som person och blomsterdesigner. Kram Katrin

    1. Finaste du! Så glad att våra vägar mötts!

  2. Håller med! Vem bryr sig om vad man har för utbildning?! Det viktigaste är att man har känslan och intresset, och tyvärr finns det många utbildade florister med många års erfarenhet som saknar det… Det känns som att branschen håller på att förändras ändå, bli lite snällare och mer accepterande och öppen, tror alla vinner på det faktiskt. De som inte vill vara med på det kommer nog hamna på efterkälken, låt dem sitta hemma och skriva elaka kommentarer på fb så kan vi andra fokusera på att blomstra!

    1. Hej Josephine! Haha, jag håller helt med. Ser också en förändring! Kram till dig!

  3. Wow vad häftigt att läsa! Jag är i samma sits, älskar blommor och får höra att jag har känsla för det och att jag ska satsa på en blomsterkarriär! Men en utbildning kommer kosta, främst i tid känner jag.. jag är snart 35 och skulle vilja få utlopp för min kreativitet nu typ 🙂 jag har kallat mig blomsterinspiratör, för det där med titlar kan vara känsligt. Blomsterdesiger är ju klockrent! Kika på @blomliw, jag tar gärna feedback! KRAM!

    1. Blomsterinspiratör är bra ord! Ska in och följa direkt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny