Allt i hemmet-buketten, februari

4 tips på hur du gör blomsterarrangemang utan oasis

Jag har länge velat skriva ett inlägg om hur man gör blomsterarrangemang med alternativ till oasis eller blomsterskum som det även kallas.

För er som inte vet vad Oasis är så det ett plastmaterial som man sticker blommor i för att skapa arrangemang. Skummet är gjort av microplaster som sköljs ut avloppet och i princip är omöjliga att rensa bort från vattnet. Ända sen jag startade Skillad Floral Design för fem år sen så har jag förespråkat att använda andra miljövänligare sätt att arrangera blommor på än just aasisen.

Varje gång jag har börjat på ett inlägg om detta så har jag stoppat mig själv då jag har känt att jag inte kan ge mig in i en diskussion angående att jobba klimatsmart eftersom jag som blomsterdesigner använder mig av blommor som är influgna och ofta odlade med kemikalier. Jag har vänt och vridit på detta länge men känner att om ingen som inte lever till 100% miljövänligt vågar säga någonting av rädsla att blir påhoppad eller motsagd så vågar ingen säga någonting till slut.

Jag var på en klimatfrukost hos Klimatklubben för några månader sen och då pratades det just om detta att folk inte vågar gå in i klimatdiskussionen eftersom att de inte själva gör allt rätt. “Men du då. du flyger ju, eller äter kött eller shoppar eller kör bil eller…”  till slut vågar ingen säga ett jota.

Om jag någon gång använder oasis så gör jag det verkligen inte lättvindigt. Då har jag tänkt efter både två och tjugo gånger och inte hittat något annat sätt. Även då silar jag vattnet genom ett kaffefilter för att fånga upp plasten. Jag vet inte om det funkar men det känns bättre i alla fall. Jag sparar och använder även samma oasis igen om det går så att det inte blir en engångsvara. Oasis är även cancerframkallande vid inandning och måste användas på rätt sätt för att inte vara farligt för den som hanterar det.

Jag tror alltid på att peppa och inspirera varandra och därför tänker jag nu, håll i hatten, ge er mina bästa tips på hur du kan göra vackra arrangemang utan oasis!

Tips 1. Hönsnät.

Detta är det knepet som jag använder allra mest och har gjort sen början av Skillad.

Knyckla ihop en bit hönsnät i en vas. Sätt en tejpbit öven öppningen av vasen så att inte hela härligheten ramlar ut. Börja sticka stjälkar i nätet. Det jag tycker om med hönsnät är att du lätt kan flytta runt blommorna.  Arrangemanget blir mer levande och organiskt än i oasis, där blommorna blir mer statiska och fixerade på sin plats.

Detta arrangemang gjorde jag för Allt i hemmets månadsbukett i februari 2018. Jag använde mycket torkat redan då som synes. Min kollega Pernilla Ahlsén står för fotot.

Obs. hönsnätet kan du använda igen och igen, släng inte!

Tips 2. Flower Frog, Fakir, Piggsvin, Pin holder, Kenza, Ikebana. Kärt barn har många namn.

Jag vill slå ett slag för blomsterhållaren! Dessa var vanligare förekommande förr och du hittar dom på loppis, på nätet eller i mormors lådor. Dessa är perfekta att använda om du har en vacker skål eller en vas med vid öppning som du vill ha blommor i. 

Tror på en rejäl revival för dessa. Såg även att Sofia Mokkasin hade gjort ett inlägg på insta om dessa. Min spaning är att dessa kommer vara i var influencers feed inom snar framtid!

Sorten som jag har använt i detta arrangemang har en tung metallplatta med piggar som sticker upp.

Lägg fakiren i botten av skålen eller vasen. Den är tung och kommer inte flyta upp av vattnet men du kan ändå säkra den med lite häftmassa så att den inte halkar omkring. Stick i stjälkarna men akta så att du inte sticker dig för piggarna är mycket vassa. 

Detta är novemberbuketten till Allt i Hemmet 2018. Fotad av Pernilla Ahlsén. Även här torkade inslag!

Även denna lilla godbit är gjord med en blomsterfakir i botten. Denna har jag, Pernilla och Emmy gjort till Leva och Bo. En annan spaning är att “less is more” och i en fakir räcker det med några skira stjälkar för att få till en vacker dekoration. Helt rätt i tiden alltså!

Tips 3. Tejpmetoden. 

För att stadga upp blommorna kan du tejpa över öppningen av vasen. Kom ihåg att tejpa först och hälla i vatten efter annars fäster inte tejpen om det är vått på vasens kanter. Dessa bilder gjorde jag och Pernilla för Allt i Hemmets augustibuketten 2018.

Tips 4 Ingenting!

Allt som oftast behövs inget till stöd. Det räcker att göra en bukett och helt enkelt sätta ner i en vas. Bra tips va, hehe!

Denna bukett är fotad av Babes in Boyland.

Andra metoder som du kan pröva på är att använda sand, kvistar, blåbärsris eller tulpanblad i vasen som du sticker ner blommorna i. Testa dig fram.

Kolla gärna in Bara Blomster som gör jättevackra arrangemang utan Oasis.

Har du något annat knep att dela med dig av? Kommentera gärna nedanför!

Tillsammans kan vi hjälpas åt att komma på bättre och hållbarare sätt att arrangera blommor.

Kram –Nika 

11
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Louise

  Heja Nika, så SJUKT bra tips! Heja heja! Och jättebra att du upplyser om vad oasis faktiskt är och innehåller, tror inte många riktigt tänker på det. En undring bara, var får man tag på hönsnät? Typ bygghandel eller Finn det enklare sätt?
  Kram Louise

  1. Skillad Florals

   Heej! Ja, typ jula, bauhaus eller liknande. Tror även att det finns på panduro! Kram!

 2. Mia

  Underbart Nika! Den där lilla fakiren med många namn. Har inte sett någon sådan förut. Vill hålla utkik på loppis. Är det alltså en liten skål med en insats som är den med spikar? Är varianten plasthållaren?

  1. Skillad Florals

   Det är bara den lilla insatsen som man lägger i en skål. Jag varianten är den med hål med oftast i glas. Kram!

 3. Linnéa

  Så bra tips Nika! Just oasis känns som att många inte tänker på vad det egentligen innehåller. Superbra med andra alternativ tycker jag! Jag har länge letat efter en blomsterfakir på loppis men inte lyckats dyka på någon. Men fortsätter väl hålla utkik! 💚

  1. Skillad Florals

   Tack Linnéa!

 4. Cecilia Zetterlund

  Fina tips med bra foton. Glad att du berättar så att vi alla kan bli bättre på att bidra till miljötänket! Tack helt enkelt att du tar ton🎵🌹🌻

  1. Skillad Florals

   Vad glad jag blir att du tycker det!

 5. Hanna

  Jättebra tips! Och gud så fint det blev!

  1. Skillad Florals

   Tack snälla! Kul att du gillar!

 6. Nina

  Så annorlunda vas, jättesnygg!

  1. Skillad Florals

   Kul att du tycker det!

 7. Marianne Jansson

  Helt rätt! Tror ingen idag kan leva upp till miljötänket till 100 %, men om alla medvetet gör vad vi kan – även i det lilla – så går vi åt rätt håll och kommer en bit på väg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.