IMG_9404

Förkultivering, dahliaknölar och växthuslängtan

Inlägget publiceras i samarbete med Skånska Byggvaror.

Det är så härligt att se hur snön smält bort utanför, sakta men säkert har våren fram de senaste dagarna. Jag måste säga att man blir lite avundsjuk att se alla bilder på instagram och bloggar från de som redan har en massa blommor i rabatterna, grönt gräs och på de som redan grejat i växthuset i flera veckor!! Har sett folk i Skåne som börjat skörda morötter till och med haha! Sverige är verkligen ett avlångt land.

Vårt växthus är beställt och kommer preliminärt i mitten på maj, tills dess ska vi gräva och göra grunden samt bygga upp en mur men först måste tjälen släppa men det är nog bara ett par dagar bort! Växthuset vi beställt heter Spira Mur 15,0 kvm och här kan ni läsa mer om mina planer!

I väntan på att vi kan sätta igång så har jag nu länge klurat på vad som ska planteras, jag tänker odla en del grönsaker och kryddor men framför allt en massa blommor! Och vill man ha något att njuta av i sommar så är det hög tid att sätta igång nu om man inte redan börjat, det är mycket som ska förkultiveras inomhus!

När det kommer till blommor har jag satt bland annat blomstermorot, sommarrudbeckia, sommaraster, rosenskära och pionvallmo, de små söta plantorna har stått i Wilhelms fönster och växt till sig fram tills nu då jag planterat om allt i större krukor. Jag har dessutom nu planterat ner både dahlia och anemonknölar och har nu inte plats för en enda planta till! Wilhelms rum svämmade över så nu har jag invaderat även vardagsrummet med ett helt köksbord fullt haha! Utöver blommorna har jag gurk- och tomatplantor och idag satte jag squash. I kryddväg har jag bara satt persilja men egentligen tycker jag det är enklast att köpa alla kryddplantorna färdiga och bara gräva ner, dillen däremot sår jag alltid på friland tillsammans med de flesta av grönsakerna.

Håller tillgodo med mitt planteringsbord så länge, ni ser ju i bakgrunden hur mycket snö som är kvar! Där bak står barnens lekstuga men snart står växthuset där istället!! Vattenkannan i bild är förresten senaste loppisfyndet som jag väntat på i flera år!

Nu när jag tänker efter borde jag ju sätta ner grönkålsfrön också. Typiskt. Jag som har slut på utrymme! Resten sätter jag däremot ner direkt i jorden. Jag måste säga att jag alltid fantiserat om ett fint växthus men det är inte förrän nu jag känner att jag verkligen behöver ett! Mitt trädgårdsintresse minskade drastiskt när barnen var små då allt ändå växte igen när jag aldrig hade tid och ork att underhålla men nu när de leker så bra där ute så har jag ju all tid i världen att roa mig med detta. Men hur ska jag kunna hålla till inomhus tills i början av juni? Nej gud så skönt när man kan bära ut allt till växthuset istället… Funderar på en sån frostvakt som hjälper till att värma upp där inne när det blir för kallt för plantorna!

Okej, sen var det ju det här med Dahlior. Jag hade lite svårt att bestämma mig så jag la allt jag ville ha i varukorgen, insåg att det blev väldigt dyrt, sållade och valde ut de jag inte kunde vara utan. Så det blev 15 sorter. Som jag väntat på denna leverans alltså, fick tillslut maila och fråga vad det satt i men tydligen är knölarna så känsliga att de inte kan skickas medans det är minusgrader under transporten. Fick leverans i veckan, inte 15 stycken dock, bara 10. Stod på fakturan att de andra var för dåliga när de fick dem så de ville inte leverera. Nu går det knappt att få tag i knölar någonstans så jag ångrar lite att jag inte gick lös och klickade hem fler. Bättre lycka nästa år?  Tur iallafall att man gräver upp knölarna i höst och sätter dem igen nästa vår så man får väl utöka samlingen lite varje år!

Dom ser ju lite roliga ut, de där knölarna. Har läst på nu en del om hur de ska sättas, jag satte mina ca 10 cm ner i jorden i stora krukor (hellre breda än höga då knölarna ska läggas utåt och inte ner i botten), med den gamla stjälkdelen uppåt och sen ska man inte vattna så mycket förrän bladen börjar komma, då kan man vattna mer. Så vi får hålla tummarna… Det var svårare med anemoner tydligen, lite som ett lotteri om man ens får upp dem! Har ni några erfarenheter av dem? Jag la mina i blöt ett par timmar och sen satte jag ner dem ca 5 cm under jorden.. ja vi ser väl.

Men ni fattar va, hur mycket jag längtar efter växthuset?!

9
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.