IMG_3840

Tips till snittblomsodlingen!

 

Hej kära ni.

Som ni vet så ser jag fram emot vårens blomsterodlingar men framför allt kanske sommarens skörd! Nytt för i år är ju att det står ett helt magiskt växthus på vår gård och där tänker jag spendera mycket tid framöver! Förra året kämpade vi med att bygga det och så gjorde vi i ordning en odlingsyta där utanför. Men jag hade jag sån sjuk otur (eller var jag bara klantig?) då frosten tog alldeles för många av mina plantor i mitten på juni. Så det blev en klen och sen blomning men jag fick bara mersmak. För den bästa känslan var att ta en kvällspromenad i trädgården, titta till alla fina blommor, vattna och plocka in stora härliga buketter – varje dag!!! Så i år kommer jag att satsa ännu mer på min snittblomsodling, göra den större, härligare och sedan rama in den med något slags staket.

Sedan förra sommaren har jag klurat på de perfekta blommorna som passar för buketter och ni var en hel drös som var nyfikna på vad jag köpt! Så nu får ni en lång lista på både gamla och nya favoriter som ska ner i jorden i vår. Det mesta har jag köpt hem redan nu men jag passade på att lägga till några extra tips som jag dock inte beställt (än?) …

Mina favoriter i snittblomsodlingen:

Rosenskära Double Click Snow Puff,  Double Click Bicolour Pink, Psyche White, Cupcakes och Cosimo Collarette)
Stora Vallmo 
Queen Alexandra, Coral Reef, The Giant, Paeony Flemish Antique
Mindre/kornvallmo Amazing Grey, Mother of Pearl, Spetsbergsvallmo
Blåklint Dwarf Pouce, White Ball, Black and Mauve,
Sömntuta Appleblossom Bush, Appleblossom Pink, Purple Gleam, Peach Sorbet
Jungfrun i det gröna Mulberry Rose, Miss Jekyll White
Luktärt High Scent, High Society, Piggy Sue, Jet Set Mixed
Nejlikrot Mai Tai
Praktvädd Imperial mix
Harört Griffithii
Blomstermorot Dara
Slöjsilja Ammi Majus
Sommarmalva Mont Blanc
Klockranka Cathedral Bells (klätterväxt)
Sommarrudbeckia Sahara
Stockros Summer Carnival Mix

Och förrutom fröer så har jag beställt en himla massa knölar som ger både dahlior och pioner, också perfekta i buketter!

Pion Coral Charm är ny för i år, har lite olika sen tidigare, vita och rosa i olika nyanser.
Dahlia Café au Lait, Fleurel, Hollyhill Orange Ice, Break Out, Waltzing Mathilda, Evenah, Rawhide, Labyrinth, Westerton Lilian, Fairway Spur, Dianas Memory, Wine Eyed Jill

Lite andra tips:

Förra året kände jag att jag sått för lite av Rosenskära, för de plockade jag in helst varje dag och det var ju så trist att alltid plocka plantorna rena från blommor och bara gå och vänta på att fler skulle blomma. De var överfulla i knoppar och ju mer man plockade desto mer knoppar fick de, så där har ni ett supertips. Sätt massor och i flera olika sorter!!

Sen har jag hittat en sort jag aldrig testat tidigare, nämligen Sömntuta. Helt underbar blomma, så galet vacker och finns i massor av härliga färger och utföranden. Jag har köpt hem ett par sorter och tror det kommer göra sig magiska i buketterna!!

Något man inte ska glömma bort är väl utfyllnadsblommor, jag har ex valt Harört, Slöjsilja och Blomstermorot i år som skapar lite variation i buketten utöver alla fina blommor. Jag brukar också fylla ut med syrenkvistar, humle och annat jag plockar direkt från trädgården.

Några har frågat mig var jag köper alla knölar och fröer så här kommer några tips!

Impecta klassiskt fröställe, har mycket “basic”.
Tradera där hittar jag lite ovanligare sorter.
Lökar & Knölar  köpt alla knölar därifrån men beställ i tid, de finaste tar slut!
Cecilia Wingård är luktärtsproffs med väldigt många vackra sorter!

Jag hoppas ni fått lite inspiration till era sommarträdgårdar nu, själv ser jag mest fram emot mars, för direkt det slår om till den månaden åker de flesta av fröerna i jord och vårt hus förvandlas till en industri. Glöm nu inte att trycka på det lilla hjärtat längst ner om ni tyckte om inlägget!! Och lämna gärna en kommentar, kanske har du någon favoritblomma du kan tipsa mig om?

65
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Elin

  Kan du inte berätta mer hur du gör när du planterar dem, hur länge är dem inomhus innan du tar ut dem? Står de flesta blommorna ute eller i växthuset ? Planterar du de flesta bredvid varandra eller sprider du ut dem? Kan några överleva året om ute utan å blomma såklart , eller dör alla ? 🙂

  1. Viktoria Holmgren

   Åhh vilken härlig kommentar!! Jaa absolut kan jag göra ett inlägg om detta också!!

 2. Mari Magnusson

  Sådant fint inlägg! Måste köpa mer dahlior! Fröerna köper jag på trädgårdsmässan!

  1. Viktoria Holmgren

   Tack!! Ja dahlior kan man inte få för många av!

 3. Rebecka

  Jag undrar samma saker som Elin! Funderar på att själv så lite fröer i år, förra året planterade jag bara färdiga perenner. Men det är svårt att veta hur man ska börja. Och tack för alla dina tips, jag beställde dahliaknölar redan i höstas efter din rekommendation 😉 Längtar såå himla mycket efter våren!

  1. Viktoria Holmgren

   Vad kul! Ja absolut kan jag göra ett inlägg om det! Tusen tack för det!

 4. Emelie

  Jag skulle också bli superglad för ett inlägg om det som Elin och Rebecka frågar om! 🥰

  1. Viktoria Holmgren

   Vad roligt, då ska jag absolut göra ett inlägg om det!

 5. Ingrid Wenell

  Grymt inlägg! Tack för all inspiration 😍

  1. Viktoria Holmgren

   Tack vännen!!

 6. Fröken Åsa

  Fasen va inspirerad jag blev! Brukar aldrig ta mig tid att så egna fröer, men kanske ska följa med på den här planteringsresa!

  De fantastiska vita spröda blommorna på fjärde bilden, vad heter de? Letat som en galning!

  1. Viktoria Holmgren

   Åhh vad kul! Gör det!! De blommorna heter Rosenskära! Finns en massa härliga sorter! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.