Soppa-m-tillbehor-Foto-Emily-Dahl-5

Världsgoda soppor för höstmiddagarna

Förra hösten publicerades ett jobb i ELLE Mat & Vin av mig och Emily Dahl. Jobbet innehöll 5 urgoda recept på soppor – med bilder till så klart. Tänkte att det kunde passa fint att jag delade med mig av några av dem – som faktiskt är mina absoluta favoritrecept! Nu när hösten är här på riktigt och allt.

Soppa+m+tillbehor+Foto+Emily+Dahl-3

Borjst med dillcreme

Den klassiska, ryska rödbetssoppan borjst som serveras ihop med en galet god dillcreme. Kan tipsa om att dessa magiska frökex passar fint till. 

Du behöver:

1 l buljong

4 rödbetor

½ gul lök

2 klyftor vitlök

½ tsk vitvinsvinäger

Gör så här:

Skölj rödbetorna, skala löken och lägg dem sedan (hela) i buljongen. Låt koka på svag värme tills betorna mjuknat. Dra av från värmen och plocka bort den hela, gula löken och släng den. Plocka upp rödbetorna och låt svalna. Skala och skär upp i bitar. Mixa betor, vitlök och buljong slät. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och peppar. Servera med dillcreme och rejäla kvistar färsk dill.

Syrlig dillkräm med pepparrot

2 dl naturell färskost

½ dl hackad färsk dill

1 msk färsk, riven pepparrot

1 msk pressad citron

Rör samman allting och låt stå kallt minst en timme innan servering. Dillkrämen håller i upp till 3 dagar i kylen.

Soppa-m-tillbehor-Foto-Emily-Dahl-5

Morotssoppa med ingefära och rosmarin

En supergod soppa med den grymma kombinationen morot, ingefära och rosmarin. SÅ enkel att göra och verkligen underbart god. Även Chaplin (3 år) slevar med glädje i sig denna! Servera den gärna ihop med saftiga minibriocher som bretts med ett salt honungssmör. 

Du behöver:

6 stora morötter

1 gul lök

5 dl grönsaksbuljong

1 matsked färsk, riven ingefära

4 dl vispgrädde

1 tsk torkad rosmarin

salt och peppar

Gör så här:

Skala morötter och slanta dem. Hacka lök och stek den mjuk i smör. Tillsätt morötterna och stek i ca 1 minut. Häll över buljong, krydda med ingefära och låt koka under lock på låg värme i ca 30 minuter tills morötterna än mjuka. Ställ åt sidan och låt svalna 10 minuter. Mixa soppan helt slät. Tillsätt vispgrädde och rosmarin och låt koka upp en gång. Smaka av med salt och peppar.

Soppa+m+tillbehor+Foto+Emily+Dahl-7

Enkla minibriocher med salt honungssmör

Dessa briocher är absolut godast färska – men kan med också ätas rostade efter en dag eller två.

Tidsåtgång: ca 30 min (+ 2 timmars jästid)

Receptet ger ca 16 bröd

Du behöver: 

⅔ dl mjölk

50 gram jäst för matbröd

½ tsk salt

3 tsk strösocker

110 gram rumstempererat smör

6 dl vetemjöl

5 ägg, varav ett för pensling

Gör så här: 

Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Smula ner jäst och socker och rör om noga tills jästen lösts upp helt. Häll mjölkblandningen i en matberedare eller köksassistent och tillsätt smör, salt och hälften av mjölet. Arbeta till en smulig deg och tillsätt därefter en deciliter i taget av det resterande mjölet, samtidigt som matberedaren arbetar. Gör samma sak med de fyra äggen. Arbeta degen tills den är kladdig men fast och blank. Låt jäsa i bunken med en kökshandduk över i en timme.

Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen. Knåda den lätt så att den är enkel att arbeta med.

Skär upp i 18 lika stora bitar som du rullar försiktigt till släta bollar. Placera antingen i en brödform (lägg bollarna tätt ihop på rad, i två rader) för att skapa ett brytbröd. Eller klipp fyrkanter av bakplåtspapper och sätt i hålen på en muffinsplåt och placera en degboll i varje hål. Låt jäsa under handduk ännu en timme, och pensla därefter med lite uppvispat ägg. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter (gäller brytbrödet) eller 12-15 minuter (gäller de individuella briochebröden).

Salt honungssmör

Du behöver: 

100 gram rumstempererat smör

1 tsk havssalt

1 msk flytande honung

Gör så här:
Rör samman smör, honung och salt noggrant med en gaffel och låt stå i kylen minst en timme innan servering.

Soppa+m+tillbehor+Foto+Emily+Dahl-14

Jordärtskocksoppa med knaperstekt sidfläsk

Len soppa med jordärtskocka som passar fint till både vardags och fest. Jag äter själv inte kött så jag utesluter sidfläsket men jag brukar toppa soppan med t ex lite persilja och smörsteka champinjoner istället. Funkar hur fint som helst!

Du behöver:

400 gram jordärtskockor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 dl vatten

1 dl vitt vin

4 dl vispgrädde

1 äggula (kan uteslutas)

1/2 tärning grönsaksbuljong

25 gram smör

150 gram rökt sidfläsk i bit

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala jordärtskockorna och rengör/borsta svampen.

Tärna jordärtskockorna smått och hacka löken och vitlöken fint.

Smält en klick smör i en kastrull och tillsätt lökhacket. Stek på medelhög värme tills löken mjuknat. Tillsätt jordärtskockorna och låt steka någon minut. Häll sedan på vatten och smula ned buljongtärningen. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme tills jordärtskockorna är väldigt mjuka, ca 15 minuter.

Stek under tiden sidfläsket knaprigt och lägg det åt sidan.

När skockorna börjar bli rejält mjuka; häll på vin och vispgrädde och koka upp. Mixa tills soppan är helt slät. Tillsätt äggula och mixa några sekunder till. Salta och peppra efter smak.

Toppa med knaperstekt sidfläsk.

Soppa+m+tillbehor+Foto+Emily+Dahl-15

Matig svamptoast med västerbottenost

Toast på rustikt surdegsbröd med skogschampinjoner. Toppas med smakrik västerbottenost och färsk persilja.

Du behöver:

4 skivor levainbröd

1 msk olivolja

5 dl skogschampinjoner

2 dl riven västerbottenost

1 msk färsk persilja

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden lätt med olivolja och rosta snabbt i ugnen. Bröden ska inte få färg utan endast en hårdare yta. Rengör svampen och skär upp i mindre fyrkanter. Stek i smör och smaka av med salt och peppar. Portionera ut svampen på bröden och toppa med västerbottenost. Gratinera tills osten smält och fått en gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Servera med färsk, hackad persilja på toppen.

Recept och foto av Emily Dahl

Styling av mig

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny