chateau de monbrison-13

Om ett erbjudande jag tvingas tacka nej till alldeles för ofta

En av de tråkigaste sakerna med att vara frilans är alla roliga jobberbjudanden jag måste tacka nej till. Inte för att jag inte har tid eller för att de inte verkar spännande. Utan för att jag förväntas göra dem gratis. Jag kan ju få en blus eller en hylla, ett par strumpor eller en kudde i utbyte – i stället för pengar.

Men en blus, ett par strumpor, en hylla eller en kudde betalar ju inte min lön eller ger mitt barn mat på bordet? Men det är alltså detta som är standard i dag att erbjuda influencers. Så i utbyte mot min tid (ca 1 dags jobb skulle det ta att styla och plåta bilder, skriva copy med mera till 2 st blogginlägg och 2 st inlägg på instagram) skulle jag då alltså få en vara. Som jag dessutom behöver skatta på.

Plus att jag vid sådana här typer av samarbeten går i god för företaget och använder min plattform som annonsplats. Tillverkningspriset på ett par strumpor från ett av världens mest populära strumpföretag (med 544.000 följare på Instagram) är väl ungefär 3 kronor skulle jag gissa. Max. Så om jag fick 5 par strumpor blir det alltså 15 kr de lägger ner på mig och jag lägger ner ca 8 timmars arbetsdag. Rimligt? Nej inte direkt va?

Tänker ofta på hur jag skulle svara om jag var en man. För det första skulle jag väl antagligen inte ens ta mig tiden att svara på denna förfrågan (vilket jag faktiskt heller inte gör alla gånger ska tilläggas). Men frågan är väl om jag någonsin skulle få ett sådant mail då? Om jag tillhörde ett annat kön och en annan bransch där min tid och mitt värde faktiskt var högre. Där jag inte förväntas bli nöjd med att få en kudde istället för att fakturera 15.000 kr.

Jag vet att mycket händer i branschen just nu och det har vi inte minst den grymma branschorganisationen Influencers of Sweden att tacka för. De är som en fackorganisation för influencers kan man säga. Som stöttar, peppar och lär ut. Berättar om vad som är rätt och fel och vilka skyldigheter vi har mot oss själva och inte minst mot vår bransch när vi tar emot saker gratis.

Kan förresten varmt tipsa om inlägget som Studio Elwa skrev på temat för ett tag sen förresten.

För hur omdebatterat detta yrke ändå är så SKA och BÖR det här ses som ett yrke och tiden vi (oftast unga tjejer) lägger ner på detta ska värderas lika högt och som vilken annan arbetstid som helst.

Jag kommer aldrig att vara nöjd över att få ett presentkort på x antal tusen hos ett av de största klädföretagen i Sverige, i utbyte mot att jag får vara en ambassadör för dem och visa upp mig i dessa kläder här. Absolut inte heller när de utåt sett går ut med budskapet om att de är för jämställdhet och tar så mycket ansvar för kvinnor men när grundaren av företaget egentligen – i en handvändning – kan avfärda en person för att den har en handstil som hon inte tilltalas av.

Så jag svarar ”tack men nej tack” och hoppas innerligt på att jag på den 8 mars nästa år slipper att skriva detta inlägg igen.

Hoppas ni har en fin dag i dag och att ni får precis all den där uppskattningen och respekten ni förtjänar!

Tips! Följ mig gärna på Instagram och Bloglovin.

0

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Fint och så viktigt inlägg! Heja dig, klart en ska få och ta betalt för det jobb man lägger ner. Att det ens finns företag som håller på detta sätt gör en så less på allt.

  <3 Tack för fin blogg och fin butik. Snart är det dags för ny baddräkt.

  1. Tack fina Sofia för att du läser och hejar på mig:) Kul med ny baddräkt! Vi kan maila dig när de är åter i lager!

 2. Mycket viktigt och bra inlägg.
  Influencers som inte tillhör dom med över hundratusen följare möter nog samma fördomar som nyblivna frilansande journalister. Man förväntas skriva texter gratis för ”det är ett sätt att bygga ditt varumärke på”, men vi ska inte gå med på det. Vi ska säga nej, aldrig. Problemet är bara att vissa säger ja…

  1. Håller helt med dig i allt du säger. Men tror att mycket handlar om att det är ett så nytt yrke i det stora sammanhanget och att kunskap är A och O här. Hoppas på en stor förändring snart!

 3. Hej, vad är det för blomma pa den tredje bilden? Fin kruka oxo!

  1. Hej Sonja! Ja visst är den fin? Den heter Rosenskärm och krukan kommer från Bergs Potter.

 4. så viktigt att du tar upp detta och står tydlig med det. uselt att det fortfarande pågår!

  1. Tack Ulrika! Ja visst är det himla tråkigt?

 5. 👏🏻👏🏻👏🏻

  SÅ bra inlägg Linda! Tack för att du säger ifrån!

  1. Tack Linda! <3

 6. Jag skriver väldigt ofta om detta, tycker ärligt att företag är väldigt snåla med att betala ut pengar till oss.
  De förväntar att vi ska göra det gratis eller för en produkt.
  Sen ska va var tacksamma för att vi får skriva om dem.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny