sri lanka dag 03-2

Resan till Sri Lanka, del 1

Hej! Jag försvann ett tag på grund av olika anledningar. Men NU tänkte dela med mig av lite bilder från resan till Sri Lanka som jag och Lollo gjorde för en månad (!) sedan nu. Varför vi var där kan du läsa om här.

Första bilden jag tog var den här! På grönskan på vårt hotell i Colombo, Sri Lankas huvudstad. Det var så härligt!

Efter att vi lämnat väskorna på rummet gick vi ner för att äta lunch.

Så fin restaurang, precis bredvid poolen. Sen gick vi och lade oss på grund av att vi inte sovit en blund på 24 timmar. Vaknade lagom till middagen haha…

Dagen efter besökte vi Dilmahs kontor och fabriker i Colombo. Väldigt intressant att se hur det ser ut och hur arbetsvillkoren ser ut. Dilmah är kända för att vara en av de bästa arbetsgivarna på Sri Lanka och deras löner till sina anställda i fabrikerna och på teplantagen ligger över snittet i landet. Men för oss priviligerade svenskar går det inte ens att föreställa sig hur de sliter för den (jämfört med oss) lilla lön de får. Något som är värt att tänka på varje gång man står där i mataffären och väljer mellan tepaketen. Eller vilken vara som helst för den delen. Om man känner att är för billigt så ÄR det för billigt. Någon måste alltid betala priset.

Sen åkte vi vidare till en skola som heter MJF Center. Det är ett projekt som Dilmah grundat som syftar till att utbilda barn med funktionsnedsättningar och barn som haft det svårt i livet av andra anledningar. Barn som kanske blivit föräldralösa och bott på gatan, barn som kommer från familjer med problem t ex.

De hade övat in en show för oss som kom och hälsade på och det var himla fint att se deras glädje, gemenskap och stolthet. Kommer jag aldrig glömma.

De hade även en trägård där de odlade grönsaker och jobbade med olika experiment kopplade till naturen.

Det var inte Rosendals trädgård precis men jag älskar detta precis lika mycket.

Vi blev bjudna på kokosmjölk som dracks direkt ur kokosnöten.

Exotiskt värre. Dessutom mycket gott.

Dagen därpå väcktes vi 03.30 (!) och 1 timme senare satt vi i en buss på väg till ett teplantage i bergen. 4500 meter över havet. Det tog sin lilla tid att komma dit kan jag säga. Hade sån sjuk dödsskräck! Vägarna var SÅ smala och utan räcken…

Men vi klarade det! Var så här glada över det. Samt en aning oskarpa.

Vi fick träffa de kvinnor som jobbade på plantaget. Vilka hjältar! De plockar alla teblad för hand, 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. Snacka om att vara stark i både kropp och själ för att klara detta.

Lollo poserade för kameran på tefältet. Tydligen bor det både ormar och lodjur här. Tur för oss är de räddare för oss än vice versa så de höll sig undan.

Sen fick vi göra ett besök i fabriken som ligger här, på Dunkeld Estate. Runt fabriken ser det ut så här. Mina ögon kunde inte fatta det.

Fabriken byggdes under 1800-talet och var väldigt välbevarad i sin koloniala stil.

Hur vackert?

Här fick vi lära oss allt om hur det går till när man tillverkar te. Det är mycket mer komplicerat än man tror, jag lovar.

Hoppas ni gillade att följa med på våra första dagar. Det kommer fler bilder från övriga delen av resan snart!

Psst. Klicka gärna på hjärtat här under så att jag vet vad du tycker om att läsa här på bloggen. Det betyder mycket för mig!

Här kan du följa mig på Bloglovin‘ och/eller Instagram.

21
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Johanna

    Hur går dina tankar kring hållbarhet och flygresor?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.