Världens godaste äppelpaj (med mycket knaprig smuldeg på toppen)

Nu ska ni få ett fantastiskt recept på världens godaste – och enklaste – äppelpaj. Ni vet en sån där med MYCKET knaprig smuldeg på toppen. För det är ju det som är godast inte sant?

Jag gör denna paj varje höst – på svenska äpplen – och faktiskt även på våren med t ex rabarber. Receptet kommer från början från världens bästa Sofia på Mokkasin (tusen tack för receptet Sofia!) men jag har modifierat det en del genom åren.

Så håll till godo: 

Världens godaste äppelpaj 

Du behöver:

4-5 äpplen
Malen kanel
0,5 msk mortlade kardemummakärnor
250 g smör
1,5 dl socker + 1 msk
3 dl mjöl
3 dl havregryn
Innan pajen ska in i ugnen. Strössla gärna lite kardemumma även på toppen för extra crunch. Även grovhackad hasselnöt eller mandel passar fint på toppen om man gillar det!

 

Gör så här:

Skala (om du orkar, jag brukar inte göra det) och skiva äpplen. Lägg dem i en smörad form och strö över kanel (efter smak), kardemummakärnor och 1 msk socker. Smält sedan smöret i en kastrull och låt det gärna brynas. I kastrullen rör du sedan ner socker, mjöl och havregryn och blandar ihop det snabbt. Sen lägger du det på äpplena lite slarvigt och härligt.
In i ugnen på 200 grader i 30 minuter (ca 20 om du har varmluftsugn).

Ät gärna ihop med en rårörd vaniljsås (bra recept här hos Linneas skafferi).
Njut!
13
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Cecilia Almgren Aasbø

    Tack! Denna ska jag prova då jag älskar kardemumma och äpple. Hoppas det var ok at jag tog en screenshot på receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.