What decorates my day

Emma Johansson, det är jag som ligger bakom Instagramkontot @whatdecoratesmyday. Jag frilansar som skribent, fotograf och influencer, där det främst kretsar kring inredning. Och allt som är vackert. Bor i centrala Stockholm med sambo och mina två små hjärtegryn. Boka mig för uppdrag eller samarbete? Gör ni bäst på whatdecoratesmyday@gmail.com. Foto: Elin Kero

Ett inlägg om vin – har hon tappat det?

Ett inlägg om vin – har hon tappat det?

Det duggar tätt med sponsrade inlägg hos mig nu. Ni vet, ”Inlägg i samarbete med..” Och jag vill på ett märkligt sätt be om ursäkt, slå mig för bröstet och förklara mig. Samtidigt. Så här är det: många är företagen som kör sina höstkampanjer just nu och det är det ni får ta del av i många instagramflöden, inklusive mitt. Jag förstår verkligen om man som följare tröttnar. Att man vill se äkta, osponsrat innehåll. Men diskussionen blir nästintill filosofisk om man vrider och vänder på frågan, för handen på hjärtat, fundera en sekund, går det att dela en bild som inte innehåller något som inte påverkar någon?

Många är experter på att skapa innehåll där deras bilder nästan spricker av alla produkter som klämts in i en och samma bild. Det man ska ha med sig är att på ett eller annat sätt kommer företag alltid hitta sätt att marknadsföra sig. Så fort ni ser ett företag taggat i en bild hos en Influencer så är det med 99% * vad man i folkmun skulle kalla smygreklam. Ibland rör det sig om grym PR, ibland är arvoden inblandat. Ibland en kombination.

Mitt ställningstagande: de gånger jag inleder mina inlägg med ”I samarbete med…” så är det ett arvode inblandat. Av varierande karaktär. Men jag kan lugna er med att det rör sig inte om några astronomiska summor.

Och idag dök det alltså upp ett inlägg där jag promotar ett vin. Jag tvekade både en och två gånger innan jag tackade ja till uppdraget. Sedan kände jag att jag har på ett sätt tolkningsföreträde i frågan. Jag har sett mer av baksidan av alkohol än jag någonsin önskat. Vad jag försöker säga är att dagens inlägg är inte ett inlägg jag bara spottat ur mig utan att reflektera över vad jag gör. Blir det en diskussion kring inlägget så är det något jag välkomnar. Jag kommer alltid förespråka Systembolaget och söndagsstängt. I frågan är jag orubblig.

* efter en diskussion i mitt kommentarsfält på Instagram så bör det poängteras att det här är helt baserat på mina empiriska studier. Folk gör olika. Det viktiga är, enligt mig, att man har en öppenhet gentemot sina följare.

 

7

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny