luktärtor-1-4

Så lyckas du med luktärtorna

I samarbete med Nelson Garden

I våras gav jag mig tusan på att 2020 skulle bli året jag lyckades med luktärtor för första gången, och jag fick äran att göra det tillsammans med inga mindre än Nelson Garden, som liksom jag har sina rötter i den Småländska myllan (jag sprängs nästan av antal potentiella ordvitsar i den meningen).

När det kommer till odling så är det lite min grej att inte riktigt ha stenkoll på exakt vilken sort jag odlat, jag tycker det blir mer spännande så. Men jag vet att sådde en härlig blandning av ‘Spencer Arthur Hellyer, Fire and Ice‘, ‘Royal Blue‘ och ‘Royal Mix‘.

I mars satte jag igång med de små fröerna och kände mig en smula uppgiven. Skulle jag verkligen lyckas i år, med erfarenhet av tidigare års frånvaro av väldoftande luktärtor i trädgården?

Jag googlade nästan sönder mig på tips kring hur man bäst sår sina luktärtor och det blev en kombination av Hanna Wendelbos och Cecilia Wingårds tips till punkt och pricka. Jag vågade inte chansa.

Så här sår du dina luktärtor:

 1. Ta en plastkruka och fyll den med planteringsjord. Tryck till jorden ordentligt och vattna igenom ordentligt. Jag använder enbart regnvatten som vi samlar i stora tunnor vid våra stuprör.
 2. Lägg ut fröna på jordytan och tryck till dem så de kommer i kontakt med den blöta jorden. Täck sedan med cirka 2 cm planteringsjord och packa jorden hårt. Vattna på jorden försiktigt så att inte fröerna flyter upp. Vattna igenom ordentligt en sista gång.
 3. Sätt plastkrukan i en plastpåse och låt den vara öppen upptill. Då skapas som ett litet växthus.
 4. Placera krukorna i sina plastpåsar i ett fönster, men inte stekande solsken.
 5. Lämna krukan i fred cirka 14 dagar.
 6. När plantorna har kommit upp cirka 15 cm flyttar du ut dem utomhus. Jag märkte att de klarar upp till -8 grader. Blir nätterna kallare än så kan du flytta in dem under natten. När de få stå ute blir plantorna tjocka och knubbiga.

Jag testade även att kallså några fröer. Då gjorde jag samma som ovan men ställde ut dem redan i februari och de fick stå ute oavsett minusgrader. De tog längre tid på sig att gro men de blev ordentligt knubbiga och dessa plantor var de första jag planterade ut i landet precis när sista frosten lagt sig. De var också först att blomma.

Många råd för luktärtor brukar vara att man ska lägga dem i vatten ett dygn innan man sår men det gjorde jag inte år och det verkade göra susen. Jag valde också att inte toppa dem.

När plantorna började skjuta på höjden satte jag ner växtspaljérna Verona från Nelson Garden. Jag gillar att de smälter så bra in i grönskan och så är de smidiga att vika ihop och göra små när säsongen är över (hemska tanke).

Här ser ni de allra första luktärtorna jag skördade i juni. Så ljuvliga! Min lycka var total när de började slå ut.

Plocka så mycket du orkar och hinner. Ju mer man plockar desto mer blommar de.

När vi kom hem från tre veckors semester i Överkalix igår så kom jag hem till den finaste blomsterprakt man kan tänka sig. Jag plockade in en bukett luktärtor vackrare än jag kunnat drömma om.

Vissa har växt sig högre än mig, det vill säga över 173 centimeter!

Jag kunde inte låta bli att ta med den rutiga kannan hem från Överkalix. Blev så fint med luktärtorna i.

Färgerna är bara helt otroliga! Och doften. Åh denna doft! Tänk den dag man kan skicka doft digitalt.

Hoppas ni gillade det här inlägget och som ni vet blir jag så glad, så glad om ni klickar på lilla hjärtat. Och glöm inte att spara länken till det här inlägget till våren när det är dags att så igen!

36
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Inga-Lill

  UNDERBARA BLOMMOR
  UNDERBARA BILDER
  💜🤍🧡💖💚🤎💛💙❤️

 2. Susanne

  Hej! Hur många frön sår man per kruka och hur stora krukor använde du? Buketten du visar är så vacker!

  1. What Decorates My Day

   Hej och tack snälla! Jag använde plastkrukor som var ca 20 cm i diameter och satte ca 20 frön per kruka. I vissa satte jag färre men märkte inte så stor skillnad mer än att de med 20 frön var lite pilligare att omskola 🙂 Lycka till!

 3. Anna

  Så kul, ska prova i Norrbottens inland nästa sommar!
  Och kjolen! Vart är den ifrån?

  1. What Decorates My Day

   Hej! Ja det tycker jag att du ska testa, verkligen! Kjolen har jag köpt på H&M 🙂 Så skön!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.