VisitSmåland-6

Sommaren 2020 är sommaren vi emigrerar till Småland

I samarbete med Visit Småland

Om steniga och oförsonliga Småland, tillika landskapet jag växte upp i, en gång var källan för Sveriges huvudsakliga emigration, så är det sommaren 2020 Småland tar revansch som platsen vi reser till. Som numera Stockholmsbaserad smålänning så är det Småland platsen som alltid kommer ligga mig varmast om hjärtat, platsen jag vill att hela Sverige ska få upptäcka.

Om inte annat för att det har format mig, och många företagare med mig, till den strävsamma, envisa och framtidsorienterade person jag är idag. Är man uppvuxen på Smålands landsbygd så kommer det med modersmjölken. Följ med mig och min familj på två dygn i sommarsmåland.

Eksjö- där tiden av svunna tider lever
Låt oss börja i Eksjö. Hit åkte jag med min mamma, min syster, min moster och mormor varje sommar som barn. Vi hade kärleken till den gamla välbevarade trädstaden gemensamt.

Några av Eksjös Gamla stan vackra hus, samtliga K-märkta, uppfördes redan på 1600-talet.

Under vår vistelse i Eksjö bor vi på Eksjö stadshotell, som ligger mitt på Stora torget, ett gediget stadshotell med urgullig och tillmötesgående personal. Vi är två barnfamiljer i sällskapet och hyr in oss i annexet som är helt perfekt där barnen kan springa till varandra mellan rummen.

Eksjö stadshotell.

Att inleda dagen med en fika på Lennarts konditori är ett måste. Det klassiska konditoriet med 60 år på nacken är beläget precis där Stora torget övergår i Norra Storgatan.

Lennarts konditori.

Besöker man Eksjö så får man inte för allt smör i landskapet vi befinner oss i inte missa Aschanska gården. Det oerhört välbevarade borgarhemmet som står i princip orört från förra sekelskiftet. Visningar hålls för allmänheten två gånger om dagen under sommarmånaderna.

Aschanska gården.
Köket i Aschanska gården.
Den rosa hallen i Aschanska gården.
Den sötaste lampskärm jag sett i Aschanska gården.

Filmbyn Småland
På eftermiddagen tar vi bilen till Filmbyn Småland. I Filmbyn får hela familjen uppleva inspelningsmiljöer från Astrid Lindgrens älskvärda barnfilmer genom studiobyggen och originalkostymer från filmerna. I upplevelseparken utanför Filmbyn kan barnen springa runt i timmar.. I närheten av Filmbyn finns också de riktiga inspelningsplatserna som Katthult och Bullerbyn.

Originalkostymerna från inspelningarna av Emil i Lönneberga, Filmbyn.

Visingsö – Vätterns pärla
Har man som jag gått i skola i Jönköpings kommun så var Visingsö, Vätterns pärla, ett givet utflyktsmål inför varje sommaravslutning.

Remmalag på Visingsö.

Visingsborgs slottsruin.

Om vädret tillåter så är det nästan ett måste att hyra cyklar för att uppleva Visingsö. Man cyklar över ön på en dag och hinner gott och väl med alla sevärdheter. Stanna vid någon av sandstränderna och utomlandskänslan är starkt påtaglig. Mina givna tre stopp på ön är Visingsborgs slottsruin, Wisingsborgs trädgård och Kumlaby kyrka som man kan ta remmalaget till.

Visste du att Visingsö under 1100- och 1200-talen var centrum för den svenska kungamakten?

Urmysiga Smålandsgården.

Två kommande nätter sover vi på Smålandsgården, beläget en kvart från Gränna. Det är ett nytt ställe för oss, som vi garanterat kommer komma tillbaka till. Vi hyr en lägenhet precis intill vattnet med egen gigantisk veranda och privat strand där barnen badar tills solen sänker sig. Vad mer kan man önska sig som småbarnsförälder sommaren 2020?

11
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.