En återkommande grej här på bloggen är våra söndagsfrukostar. Den här gången blev det klassiska scones med morötter i. Otroligt enkelt och gott. Matilda hade även fått en burk hemmagjord plommonmarmelad från sin mamma som vi serverade till sconesen tillsammans med färskost.
Sen var vi tvungna att bläddra lite i den smått fantastiska boken Självhushållning på Djupadal. Har ni kikat i den? Boken är skriven av Gustav och Marie Mandelmann, och är en handbok för den som drömmer om att odla och ha djur, som kanske redan har en gård eller som längtar efter ett liv på landet. Boken kom ut för ungefär ett år sedan men känns fortfarande otroligt aktuell. Inte bara på grund av den rådande klimatsituationen utan också den växande längtan hos oss att få göra saker på riktigt. Att få arbeta med händerna och skapa något från grunden.
Boken och tänket får i alla fall ligga som grund för framtiden. Nu ser vi fram emot att möta våren och allt vad det innebär.
Scones
8 st
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 gram smör
2 dl mjölk
1 dl rivna morötter
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, rivna morötter och salt i en bunke. Var noga med att krama ur vattnet ur morötterna så degen inte blir för blöt. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper (ca 8 st). Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Servera med färskost och en god marmelad.
Plommonmarmelad
en sats, 4-5 burkar
1,5 kg plommon
0,5 dl vatten
1 stor citron (200 g)
2 msk riven ingefära (15 g)
1 kg strösocker
Lägg plommonen i en stor vid gryta tillsammans med vatten. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva den mycket tunt. Lägg skivorna i grytan tillsammans med ingefäran. Låt koka 30-40 min utan lock. Värmen får inte vara för hög så att det bränns. Ta bort plommonkärnorna. Tillsätt sockret lite i taget och låt koka ganska kraftigt ca 15 min utan lock. Skumma. Häll upp lite av massan på ett kallt fat. Dra med ett skedskaft genom massan – om det inte flyter ihop är den färdig. Koka annars några minuter till. Häll upp på rena burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.
Translation
A returning theme on the blog is our Sunday breakfasts. This time around we chose classic scones with carrots. Super simple and really tasty. We ate the scones with fresh cheese and plum marmelade, made by Matilda’s mom.
We spent Sunday reading Självhushållning på Djupadal, a Swedish book about living on the countryside and being selfsustainable. It’s written by Gustav and Marie Mandelmann and is a handbook for all of us that dreams of growing greens and living close to animals. The book was released for about a year ago but still feels really up-to-date considering the current climate situation.
The book and the thoughts it shares acts as a mind set for the future. We look forward to meeting spring and all that it brings.
Scones
8 scones, 392 °F
1,7 cup all purpose flour
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt
50 gram unsalted butter
0,8 cup milk
0,4 cup grated carrots
Start the oven at 392 °F. Mix flour, baking powder, grated carrots and salt in a bowl. Take care in squeezing the water from the carrots so the dough doesn’t get to wet. Divide butter into the flour mix. Add milk and stir quickly to a sticky dough. Put the dough in about eight separate pieces on a baking tray with baking paper.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, rivna morötter och salt i en bunke. Var noga med att krama ur vattnet ur morötterna så degen inte blir för blöt. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper (ca 8 st). Bake in the middle of the oven for 10-12 minutes. Serve with fresh cheese and a nice marmelade.
Plum marmelade
One batch, 4-5 cans
3,3 pounds plums
0,2 cup water
1 big lemon (200 g)
2 tsp grated ginger (15 gram)
2,2 pounds sugar
Put plums in a big pot with water. Split the lemon into four pieces and then slice it very thin. Put the lemon pieces and the ginger in the pot. Let it boil for 30-40 minutes without the lid. The heat mustn’t be to warm, or it will burn. Remove the plum seeds. Add sugar continously and bring to boil for 15 minutes without lid. Remove foam. Put some of the marmelade on a cold plate. Use a spoon to draw a line through the marmelade – if it stays separated it’s down, otherwise boil it a bit more. Pour marmelade into separate cans and put on lid. Store cold.