Här kommer en liten semesterhälsning från Värmland. Här öser regnet ner och det känns mer som höst än sommar. Men ska jag (Nathalie) vara helt ärligt så tycker jag bara att det är mysigt. Speciellt när man kan ta på sig gummistövlar och öppna bakdörren och gå rakt ut i skogen. Trollskogen som min treåring sa idag. De säger att det är ett bra blåbärsår i år, och visst är det det. Hela skogen är full av blåa små smakrika bär.
Here’s a small vacation greeting from Värmland. The rain is pouring down and it’s closer to fall then summer. But if I’m (Nathalie) being completely honest I actually find it cozy. Especially when you can put your rubber boots on, open the backdoor and just walk straight into the forest. Enchanted forest as my three-year old said today. They say it’s a good year for blueberries this year, and it sure seems like it. The whole forest is filled with blue tasty berries.
Man måste självklart provsmaka en massa.
You have to taste a lot.
Även på harsyran.
Also the “harsyra”.
Sen bestämde vi oss för att göra blåbärspaj. Men först tog vi på oss varma, torra kläder och satte på kaffe.
Then we decided to make blueberry pie. But first we put on warm, dry clothes and some coffee.
Blåbär i botten och smulmassan över.
Blueberries in the bottom and dough on top.
Kanske inte den finaste pajen, men helt klart den godaste. Till kvällsmat åt vi smörstekta kantareller som vi också hittade i skogen. Värmland är bra fint!
Maybe not the prettiest pie, but sure the best tasting one. For dinner we ate chantarelles from the forest fried in butter. Värmland sure is nice!
Blåbärspaj (smulpaj)
6 port
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
100 gram ekologiskt smör
ca 3 dl blåbär (egenplockade)
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn, socker och smör till en grynig massa. Lägg bären i en ugnssäker form och strö lite socker över (om man vill kan man ha 1/2 msk potatismjöl på bären). Fördela smuldegen över blåbären. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Servera med hemmagjord vaniljsås eller vaniljglass.
Blueberry pie (“smulpaj”)
6 portions
2 dl wheat flour
1 dl oats
2 tbsp granulated sugar
100 grams of organic butter
about 3 dl blueberries
Put oven to 225 degrees Celsius. Mix flour, oats, sugar and butter to a dough. Put the berries in a ovenproof baking dish and add some sugar on top (if you want, you can have 1/2 tbsp potato flour on the berries). Distribute the dough over the blueberries. Put in middle of the oven for about 15-20 minutes. Serve with homemade vanilla custard or icecream.