I torsdags hade vi en planeringsdag hemma hos Nathalie. Mycket som måste styras och planeras när man äntligen ses. Och sen så klart hinna umgås och prata annat i mellan varven. Så här såg det ut i köket runt lunch när regnet äntligen hade minskat och solen kikade fram. Dags för lunch.
We did some planning this Thursday at Nathalie’s place. Lots of things to manage, plan and talk about when we finally get the chance to hang out. This was her kitchen around lunch time, when the rain got less intense and the sun was able to shine through. Time for lunch.
Vi skulle laga grönsaksgryta och plockade fram vad kylen bjöd på. Det är det som är så bra med den här rätten. Man kan liksom variera den efter vad man har hemma i kylen. Broccoli, potatis, purjolök, morötter och blomkål fick bli basen.
We were making a vegetable stew and used what the fridge offered. That’s the best thing about this course. You’re able to cook a variation depending on what you’ve got at your dispense. Broccoli, potatoes, leek, carrots and cauliflower became the base.
Onions and garlic were chopped.
Brödet från morgonens frukost skars upp och åkte in i ugnen.
Bread from the breakfast got cut into pieces and put in the oven.
Klart på 30 minuter. Smakrikt, snabbt och enkelt! Den här rätten funkar lika bra till lunch som middag, så det får bli vårt lördagstips. Idag är det Västerås Kulturnatt, och vi ska vara med och ställa ut och sälja ett fotoprint på Västerås slott i förmån för Västerås Stadsmission. Om ni bor här i stan får ni gärna kika förbi och säga hej. Trevlig lördag på er!
Done in 30 minutes. Tasty, quick and easy. This course works equally well for lunch and dinner, so this is our Saturday tip. Today’s Västerås Kulturnatt, and we’re participating with a signed and framed photo print of Pioner in a charity, where all the proceeds goes to Västerås Stadsmission. If you’re in town and have the opportunity, please come to Västerås Slott and take a look at the art show and say hi to us! Happy Saturday!
Vegetarisk grönsaksgryta
4 port
2 msk olivolja
2 st tärnade morötter
4 st tärnade potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
1/2 broccolihuvud
1/2 blomkålshuvud
2 dl torrt vin
5 dl vatten
1/2 dl hackad färsk timjan
1/4 tsk kajennpeppar (eller paprikapulver)
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
1 burk blandade bönor
1/2 pressad citron
salt (efter smak)
Hetta upp oljan och fräs lök, purjolök, vitlök, morötter, potatis, broccoli och blomkål ca 2 min. Tillsätt vin, vatten, timjan, kajennpeppar och buljongtärningarna. Koka upp och sjud under lock ca 15 min. Tillsätt crème fraiche och häll i bönorna. Smaka av med citronsaft och salt.
Krutonger
1/2 baguette
2 msk olivolja
Flingsalt
Sätt ugnen på 250 grader. Skär baguetten i mindre bitar. Sprid ut dem på en plåt och ringla över oljan och strö över flingsalt. Rosta högt uppe i ugnen i ca 5 min.
Vegetarian stew
4 servings
2 table spoons of olive oil
2 chopped carrots
4 chopped potatoes
1 onion
2 garlic cloves
1/2 a leek
1/2 head of broccoli
1/2 head of cauliflower
2 dl dry wine
5 dl water
1/2 dl chopped, fresh thyme
1/4 teaspoon of cayenne pepper (or paprika powder)
2 organic cubes of vegetable broth
2 dl creme fraiche
1 can of mixed beans
Juice from 1/2 pressed lemon
Salt (by taste)
Heat the oil and fry onion, garlic, leek, carrots, potatoes, broccoli, cauliflower for about two minutes. Add wine, water, thyme, cayenne pepper and vegetable broth cubes. Bring to boil and simmer under a closed lid for about 15 minutes. Add creme fraiche and beans. Taste with lemon juice and salt.
Crutons
1/2 of a French bread (baguette)
2 tablespoons olive oil
Sea salt
Put oven at 250 degrees Celsius. Cut the French bread in small pieces. Spread the pieces on a baking tray, then drizzle olive oil and sprinkle salt over the bread. Roast high up in the oven for about five minutes.