Ni som följt oss ett tag kanske kommer ihåg Pelle och Linnéa som vi hälsade på för två år sedan. Det var i deras mysiga sommartorp, som idag har byggts ut och byggts om till ett permanentboende. Då var även Linnéa gravid och idag är deras dotter Juno 2 år. Vi sa redan då att vi gärna ville komma tillbaka och kika på det nya huset när allt var klart, så vi blev så klart jätteglada när Pelle och Linnéa bjöd hem oss på en rundtur och fika för några veckor sen.
Namn: Linnéa och Pelle Holst
Bor: På landet utanför Köping
Familj: Pelle, Linnéa och Juno som är 2 år
Gör: Pelle arbetar som träslöjdslärare och snickare. Linnéa är fotograf och smycketillverkare med ateljé i Köping.
Hemsida/Instagram: hemsida: www.annalinnea.se Instagram: @annalinnea.se
Kan ni berätta lite kort om er bygg- och renoveringsresa. Vad har hänt sen vi var här sist (för två år sen)?
Vi har byggt ut torpet med en tillbyggnad på ca 60 kvadrat. Den rymmer kök, sovrum, hall och badrum. Vi har tilläggsisolerat och satt panel på större delen av torpet och fått upp solfångare på taket för varmvatten och golvvärme. Taket har lagts om på torpet och vi har fixat praktiska saker som vatten och avlopp. Vi har också kommit igång med arbetet att anlägga en trädgård, vi vill ha den lättskött, lekfull och vild! Vi har också gift oss hemma på gården och hade en härlig fest på övervåningen på magasinet.
Vi har lärt oss otroligt mycket! Förutom koll på material och byggteknik till att hantera svårigheterna på det mer mänskliga planet. Allt i från att kompromissa, hantera stress, att det mesta tar mer tid än vad man tror. Så här i efterhand vet vi att det inte var så bra att ge sig in i detta med en alldeles nybakad familj som är en tillräckligt stor förändring bara det. Nu är vi glada att vi tagit oss igenom det värsta och faktiskt har börjat njuta av platsen, huset och oss. Det skulle varit skönt att kunna säga att vi fixade det utan problem, men det har tagit för mycket på våra krafter och det behöver vi ta igen nu en bra tid framöver.
Till stor del har vi lyckats, med vissa kompromisser som tätskikt i badrum exempelvis. Vi har byggt huset diffussionsöppet, en konstruktion som andas. Vi har valt träfiberisolering som är ett snällare alternativ mot gamla hus och klimatet. Vi har till stor del köpt möblemang, dörrar och fönster begagnat. Köket köpte vi på blocket och gjorde om så att det passade oss. I alla rum har vi använt oss av lerklining, en gammal metod som förutom att det är vackert, är klimatutjämnande, isolerande och helt naturlig med lera från vår åker, halm och sand. Snickerier har vi målat med linolje- och lerfärg. Vi har undvikit limmade skivor i så stor utsträckning för att få en så giftfri inomhusmiljö som möjligt.
Vad har ni för tips till andra som vill bygga sitt egna hus?
Stressa inte! Hitta en lösning som funkar så att ni kan göra det i er egen takt. Bygga hus är en lång och komplicerad process och det viktigaste är ju faktiskt att må bra under tiden. Anlita en arkitekt för att undvika fallgropar och öppna nya möjligheter.
Var hittade/hittar ni tips/inspiration/kunskap om renovering?
Vår byggbibel har varit boken ”Byggekologi” av Varis Bokalder och Maria Block. Vi har läst mycket om byggnadsvård och svensk byggtradition och fått inspiration från bloggar och magasin som Kloka hem, Gård & torp mm. Vi har också pratat direkt med hantverkare som har kunskapen och intresset.
Odlingarna har fått vila lite under byggandet men vi har ändå fått en liten skörd av ex potatis, vitkål, kålrötter, grönkål, mangold, jordärtsskocka, purjolök, bondbönor mm. Vi har planterat fruktträd och bärbuskar och blommor som ros, lavendel, tagetes och ringblomma.
Man kan spara mycket tid på att gräva djupsängar och täckodla. Sniglarna trivs men det är värt det!