linda och louise vintagefabriken fridhemsgatan 64_-13

DIY; Så tapetserar du ett vintageskåp

Hej på er! För en vecka sedan kom vi hem från en otroligt händelserik jobbresa till Sri Lanka (mer om denna resa och varför vi var där kommer!) och vi är fortfarande i sviterna av långa restimmar, dålig sömn och miljoners av intryck. Vi har helt enkelt varit lite extra trötta den senaste veckan om vi säger så. Men det var härligt att komma hem och se att ljuset börjar leta sig tillbaka till Sverige och att vi faktiskt har fått några vårliga soltimmar. Men mja, inte som på Sri Lanka då.

Nu har nya VintagefabrikenFridhemsgatan 64 på Kungsholmen varit öppen i en dryg månad och vi börjar känna oss hemmastadda. Därför tänkte vi att det kan vara väl på plats att visa hur det ser ut i butiken för er som inte varit hos oss. Vi tänkte att vi kunde börja med att visa det fina klädskåpet som vi köpte av ElinBodil Vintage. Vi har länge letat efter ett stort skåp till vår barnavdelning som både blir en perfekt exponeringsyta, men också skapar en mysig barnrumskänsla i butiken. Skåpet är av furu och i en klassisk modell, men inte supergammalt, så bakstycket kändes helt enkelt lite trist som det var. Och det är här tapeten kommer in. ALLTID. Vi är av den övertygelsen (som ni kanske redan vet) att allt blir lite roligare med en blommig tapet. Så, för er som kanske har ett gammalt skåp därhemma som inte känns jätteroligt inuti kommer här: DIY – tapetsera insidan av ett skåp!

Tvätta insidan med målartvätt och slipa eventuellt om det sitter gammal lackfärg. I vårt skåp var det ingen färg men däremot var det helt obehandlat vilket innebär att träet suger lim och färg ordentligt. Därför är det bra att grundmåla med en grundfärg för snickeri, alternativt förlimma de delar som ska tapetseras för att mätta underlaget. Det betyder alltså att man limmar och låter limmet torkar in innan man limmar en gång till för att sätta dit tapeten. Men vi valde alltså att grundmåla mest för att vi råkade ha grundfärg till hands och ändå skulle måla vissa delar av skåpet.

Tapeten vi har valt är en gammal favorit hos oss. Den heter Honeysuckle och kommer (såklart) från William Morris & Co.

De flesta blommiga tapeter måste mönsterpassas och det är väl egentligen det enda kluriga med att tapetsera. Är man som vi lite sifferblind och inte orkar mäta och räkna i millimeter (för att det är trååååkigt!), är ett tips att helt enkelt mäta den första våden och sen lägga den bredvid nästa för att se var mönstret fortsätter och sätta en liten markering att klippa eller skära efter. En annan viktigt sak är att få ut alla luftbubblor och det görs enklast med hjälp av en tapetborste eller tapetskrapa. Nu hade vi inte det och då funkade det helt ok med en vikt handduk, men skulle nog ändå rekommendera det förstnämnda, särskilt till vägg.

Mönsterpassningen lyckades bra den här gången..

Vi valde att tapetsera insidan av dörrarna också som en fin detalj. Här mättes det inte särskilt noga, utan gick mest på känsla på grund av den rundade kanten upptill. Det blev helt okej det med. Perfekt är faktiskt ganska tråkigt, det vet ju alla 😉

Hyllplanen sågades till av gamla hyllplan (limfog i furu) från vår förra lokal. Släng aldrig träspill! Tycker att det alltid kommer till användning på ett eller annat sätt. Alla målade trädetaljer är i den gamla trotjänaren S 3005-G20Y.

Voila! Så här blev det. Vi har satt små ledljusslingor i taket på skåpet för att få lite mer ljus på produkterna. Nu blir skåpet ett iögonfallande blickfång som drar kunderna vidare in i butiken, precis som vi tänk oss. Om vi hade gjort det för ett hemmabruk hade det passat bra med hyllor en bit längre ner i skåpet och en klädstång överst. Perfekt för små barnkläder! Nu råkar det faktiskt vara så att jag (Louise) har gjort ett liknande DIY-projekt hemma som jag hade tänkt att visa er en annan dag. Om ni vill se förstås?

Glöm inte klicka på hjärtat här under om du tycker om det här inlägget och vill se fler liknande. Det gör oss glada!

26
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny