På Instagram får brukar jag få så otroligt många DMs med frågor om vårt växthus och platsen där runt omkring. Ibland är det lite svårt att hinna med att svara alla, så jag tänkte att ett inlägg här med massa information kanske inte vore så dumt? Jag fick lite för mig att jag hade skrivit ett sådant, men jag hittar inget?! Aja, det kanske bara var i mitt huvud 🤪 Och skulle fallet vara så, så skadar det kanske inte med ett till, haha! Håll i er nu.
Att planera ett växthus
Om man går i tankarna för att bygga växthus/orangeri (Jag kallar vårt växthus eftersom det inte är vinteruppvärmt) så tycker jag det är viktigt att man tänker ett extra varv kring vad man hur man tänker att man vill använda det till. Vilka behov man har. I vårt fall så var vi framför allt ute efter en plats att förlänga sommarsäsongen lite. Och kunna komma undan blåsten som så ofta uppstår när man bor så nära havet som vi gör. Att ändå kunna sitta ute, fast inne. Men eftersom också odling är ett stor är intresse för mig, så ville jag även ha en del till det därinne. Därför gjorde vi växthuset så stort vi kunde utan bygglov, så nära ett attefallshus. Det har både en del till att umgås, äta middag och spela spel och en del att odla på.

Vårt växthusbygge
Vi byggde grunden till vårt växthus under sommaren 2019. Själva växthuset kom sen inte förens till jul samma år. Så sommaren 2020 var den första sommaren för oss med växthus. Grunden och muren staplade maken själv utav gotländsk kalksten. Muren brukar inte ingå i priset när man köper växthus, utan är något man får lösa själv. Vi valde kalksten för att ge det lite extra karaktär. Det var såklart ett himla mycket större jobb än om vi hade valt en vanlig putsad mur, men så värt om ni frågar mig! Kalkstenen plockade vi delvis själva och så köpte vi sten av en vän som hade rivit ett gammalt svinhus här i trakten. Jag är jäkligt imponerad av maken som hade tålamodet att pussla den här muren , själv hade jag nog gett upp efter första raden 😅 En rolig anekdot är att maken några år tidigare lade en kalkstensmur ute vid vägen vid vårt hus, med sten som kom ifrån en gammal ladugård här i trakten som blåste sönder i en tromb år 2009. Stenen som vi sen köpte till växthuset är ifrån samma gård, de kommer ifrån det lilla svinhuset stod precis bredvid den gamla ladugården. Så nu lever både ladugården och svinhuset kvar i vårt trädgård, fast nu som mur och växthusgrund. Rätt fint ändå. Ni kan läsa mer om drömmar och livet mitt i växthusbygget i det här inlägget.
Vårt växthus
Vårt växthus heter ”Helios Victorian mur special” och kommer ifrån Classicum. Det är ca 23 kvm stort och har måtten ca 3,85×6,10 m. Nu får jag för mig att man kanske har gjort det tillåtet att bygga attefallshus upp till 30 kvm, men när vi byggde var det fortfarande 25 kvm som gällde. För vår del krävdes ett bygganmälan för attefallshus för att få lov att bygga vårt växthus. Det är lite olika beroende på var man bor och alltid värt att kolla upp innan man påbörjar. Det i sig är ju ett litet projekt och tar lite tid.
Eftersom vi har en mur i kalksten så är vår mur lite bredare än kanske vanligt. Muren är 40 cm bred, 20 cm ligger inför och är alldeles perfekt att ställa krukor med pelargoner på. Sen tar själva växthusdelen ca 10 cm och 10 cm är utanför. Där skall det ännu på en plåt utvändigt för att hindra att vatten kommer in när det regnar. Det blir så fort plåtslagaren får tid…
Automatiska fönsterlucksöppnare
Något vi verkligen är glada över att vi inte snålade in på är de automatiska fönsterlucksöppnarna! De öppnar sig själva när det behövs och stänger sig själva när det börjar bli kallt om kvällen. De är helt fantastiska! Hade vi behövt öppna själva så hade jag säkerligen glömt det både en och femton gånger. De är verkligen en lifesaver och värda varenda krona, allra helst om man odlar därinne och inte vill att allt ska dö en varm sommardag…
Odlingsbädden
Längs ena kortsidan inuti växthuset murade maken upp en odlingsbädd där jag sätter tomater och gurka i varje år. De funkar även som lite insynsskydd in till grannarna nu när vår häck dog på den sidan. Odlingsbädden är 50 cm bred och själva muren är 13 cm bred med lecablocken och puts. Innan vi fyllde odlingsbädden med jord la vi en hård ”bubblig” plast som kom på rulle (vet inte alls vad det heter) runt om muren invändigt för att den inte skulle ta åt sig så mycket fukt ifrån jorden som vi sedan fyllde med.
Golvet
Golvet vi valde att lägga i växthuset är gotländsk kalksten härifrån bygden. Den stenen kommer ifrån Gotlands kalkstensfabrik Burgsvik och vi är såå glada att vi la in ett sådant vackert och gediget levande golv! Maken och svärfar la sedan in det så vackert.
El?
Att dra in el är också något som kan vara värt att fundera över. Vi passade på att gräva ner en elkabel in till huset när vi ändå höll på att gräva. Än har vi inte fått in någon el, eftersom vi väntar på att elektrikern som skall komma och göra det. Men hittills har vi haft en provisorisk sladd i röret, vilket gjort att vi har haft el därinne ändå. Men nu hoppas jag att elektrikern kommer och fixar in på riktigt snart!
Hur är det med värme?
Vårt växthus är som sagt inte vinterbonat, vilket innebär att det blir kallt på vintern. Men eftersom vi har haft tillgång till el så har jag kunnat ha igång värmefläkt om natten när tex alla små plantor flyttat ut om våren. Men om vi vill sitta därute på hösten och tidigt på våren så har vi en gasolkamin från Gasoltuben som verkligen är toppen! Den är helt flyttbar och går att köra runt i växthuset då den har hjul. Dessutom är den snygg! Den kan ni läsa mer om i det här inlägget.
Vindruvan
I ena hörnet har vi en vindruvsranka av sorten “Vitis Phoenix” Det har varit en dröm jag haft länge att få ha en slingrande vindruvsranka ända upp i taket i växthuset. Den växte något enormt första sommaren, men har inte alls växt mycket denna sommar. Antingen beror det på att den redan växt ur den kruka som den är planterad i eller så beror det på att den bar så OTROLIGT mycket frukt i år. Vi fick verkligen hur mycket vindruvor som helst! De är inte kärnfria, men lite större än vanliga hemmaodlade vindruvor brukar vara. Och otroligt mycket sötare och godare, jag tycker att de annars brukar vara lite beska och småsura? Detta är verkligen en god sort som jag varmt kan rekommendera. Du kan läsa mer om att odla vindruvsranka i kruka i det här inlägget.
Växthus-gardiner
Inuti växthuset har jag hängt tyg ifrån taket ner till murens början. Där har jag köpt vanliga vita, tunna bomullsgardiner, jag har mätt hur långa de bör vara och det var ungefär så pass att jag fick sy ihop en och 1/2 gardin med varandra. Jag gjorde så att jag la skarven där gardinerna ändå hänger ner från taket till muren. Upphängningsanordningen är att maken satt en tunn metall vajer uppe i växthusets nock, från ena gaveln till den andra. Och jag har helt enkelt köpt såna små metall clips som bara är att hänga på vajern och klämma fast tyget i. Då kan man enkelt dra tyget och det är enkelt att plocka upp och ner. Där växthusets tak och väggar möts har jag bara knutit frast ett snöre som själva tyget hänger ner i. Vi har bara tyg som hänger på ena långsidan av växthuset eftersom vi på andra sidan har en stor lönn och vår stora häck som skuggar. Men framifrån behövs det lite solskydd, allra helst när man skall sitta och äta där ute.

Platsen utanför växthuset
Rabatten runt växthuset och även mellan gräs och grus har vi satt cortenplåt. En plåt som rostar vackert. Den har vi köpt av vår lokala plåtslagare och de hade måtten höjd 150 mm, längd 3 m och 3 mm tjock. Sedan har maken svetsat ihop dem med varandra och slagit ner dem i marken. Vi har även satt cortenplåt mellan gräs och grus överallt för att inte gräset skall leta sig in i gruset. Själva rabatten är ca 40 cm bred från växthuset och går från ena sidan av dörren vid växthuset och runt gaveln och rundas av någon meter in på baksidan.

Gruset
Utanför växthuset har vi grusat upp en rejäl plats både framför och bakom. I botten la vi stenkross 8-16 som vi därefter har paddat så att natursingeln som sedan är lagt över skall bära bättre och inte rulla iväg. Natursinglet som vi la över stenkrossen är lite rundat, just för att vi ville kunna gå på det med bara fötter. Och tur det! Jag gör det ca 90% av gångerna, eftersom mina hoppa-i-skor ständigt tycks vara på vift. Gruset vi har lagt kallas ”Natursingel 8-16″, här på ön kallas det även ”kyrkgrus” eftersom det ofta ligger i alla grusgångar vid våra många kyrkor.
Hängmattan
Eftersom vår trädgård är ny så har vi inga stora träd att kunna hänga en hängmatta i. Men skam den som ger sig! I diket har vi en stor lönn, som stått där innan vi köpte tomten. Snett emot den gjöt maken ner en stor stolpe i tryckimpregnerat virke (95 mm X 95 mm tjock) Han gjöt ner den ca 80 cm i marken. Mellan lönnen och den nedgjutna stolpen har vi sedan kunnat fästa vår hängmatta, och oboy så härligt det är att ligga där om sommaren! För att gömma stolpen lite planterade jag redan första hösten (innan vi grusade upp) en klematis av sorten ”Summer snow”. Den är extremt snabbväxande och har redan klättrat högt upp på stolpen.

Blombågen
När man går in till platsen där vårt växthus ligger så går man genom en blombåge. Den är gjord av en helt vanlig armeringsmatta, med rutor i storlek 15x15cm. För att göra vår blombåge har vi använt oss av hela längden på armeringsnätet (5 m) och av 3 st rutor i bredden. För att få upp den lite ytterligare så har vi gjutit ner 4 st armeringsjärn på vardera sida om gången. Sedan är armeringsnätet svetsat på dessa, lite upp i luften för komma högre upp. Vid vardera sida om bågen har vi planterat en honungsros av den taggfria sorten ”Lykkefund”. I väntan på att dessa skall komma upp en bit så har hade jag ifjol luktärter där och i år har jag blandat med luktärt och vit klockranka. Men nu börjar rosorna att ta sig rejält!

Blomlådorna
Framför växthuset har vi två stora blomlådor som maken har byggt. De har måtten 130 cm långa och 70 cm breda. De är snickrade av ett rejält tjockt tryckimpregnerat virke. Brädorna är 4,5 cm tjocka, vilket ger ett innermått i lådan på ca 120 lång och 60 bred. I i botten la vi markduk innan vi fyllde dem med jord. Där i lådorna växer tulpaner om våren och massa ettåriga blommor som rosenskäror, luktärt och dahlior om sommaren.

Inredningen i växthuset
Växthuset har jag sedan inrett med smått och gott. Det runda bordet köpte jag hos KURIÅSA redan innan växthuset var färdigt. Det är utdragbart och kan totalt kan det bli 2,6 m långt och det passar sig ju perfekt när man är många. Tyvärr följde inga iläggsskivor med, men jag har tänkt vi skall försöka ordna det själva, vilket såklart ännu inte blivit av, haha! Men när vi behövt ett större bord härinne så har vi lagt i en provisorisk skiva, lite rangligt men det har funkat. Stolarna är alla loppisfynd, likaså den stora trälådan (som är en gammal tvättlåda från mina föräldrars födelseort här på ön) som vi använder som bord vid soffgruppen. Den är dessutom perfekt att förvara dynor i! Ljuskronan i mässing är också den ett loppisfynd. Soffan och fåtöljen kommer från min lilla butik Ladan Hemse, precis som alla textilierna här inne. Alla förutom den blommiga kudden, som jag har sytt själv utav ett vintagetyg från loppis.
Skåpet
Det gröna skåpet som står i växthuset köpte jag på FB markeplace för 300 kr och det blev ett DIY-projekt för både mig och maken. Det såg inte alls ut såhär när vi köpte det, utan var i furu, hade både list nertill och ingen krona bla. Vill ni se före-bild på det och läsa mer om det fixet så gör ni det i det här inlägget.
Där inne står också ett grönmålat, smalt bord med svarvade ben som är mig så kärt, det kommer från min mormors föräldrahem och jag har fått ärva. På andra sidan om dörren hittar man ett blombord från Ikea som jag målat om i färgen ”Rooibos” från Beckers. En superfin bränd rosa kulör!
Är det något annat du undrar angående växthuset? Kommentera gärna så kan jag addera det i texten om jag glömt något.
Vill ni se mer ifrån själva byggprocessen så har jag några videos under mina höjdpunkter på Instagram. Ni hittar mig där under namnet @leitntosinspiration och höjdpunkten heter ”VÄXTHUS”.
Och som vanligt så blir jag så himla glad om ni klickar på det lilla hjärtat här nedan om ni gillar inlägget. Det betyder massor!

Detta inlägg har 6 kommentarer
Men så underbart fint växthus med tillbehör .. Tack för tipset på din blogg
Åh vad fint att du gillar! ❤️ Det betyder massor! Tack!!
Så fint, får mitt växthus till gösten. Så roligt med inspiration. 🤗
Så fint! Man blir så inspirerad! Såg att du har haft pappstjärnor vid jul. Ska precis börja inreda vårt växthus och har funderingar kring om det funkar med papp eller om det är för fuktigt i växthuset. Är pappstjärnor något du kan rekommendera eller har det blivit missfärgat av fukt? 😊
Pingback: Så och odla luktärt - Lovely Life
Så underbart fint! Blev väldigt inspirerad <3 Har precis blivit med växthus och letar inredning, hur gör ni med möblerna på vintern? Klarar de att stå ute, tänker på växlingar mellan varmt/kallt och fukt?