Nu var det ett tag sedan de vackra amaryllisarna från butiken vissnade och jag har lyckats motstå att köpa tulpaner från ICA. Att jag trivs allra bäst med lite blommor på borden här hemma är ingen lögn. Men skall jag vara ärlig så ser jag helst mina egna blommor på borden. Det känns allra bästa i hjärtat så. Hemodlade i rabatterna precis utanför dörren. Eller kanske lite kvistar ifrån diket. Inte blommor som är färdats långväga.
Blommor efter säsong
Oftast passar jag på att plocka in det som naturen bjuder på. Våren ger oss de första snödropparna och kvistar som går att driva i blom inne innan de blommar ute. Sen kommer tulpaner och narcisser och därefter överöser sommaren och sensommaren oss med blommor; perenner, ettåringar, dikesblommor. Här på Gotlands sydspets brukar frosten komma sent vilket gjort att jag kunnat ha dahlior, rosenskäror mm ända in i november på köksbordet. Sen är det dags för jul och då är det ju de gröna kvistarnas tid! Gran, ene, tall och lärk stoppas i vaser lite överallt. Och visst, då unnar jag mig att köpa några hyacinter och amaryllisar att plantera i kruka. Jag tror att vi precis som med maten, behöver öva oss på att ta till vara på det som finns i säsong. Det som finns här och nu. Det är ändå något fint med att längta och inte alltid få det man önskar prick just nu.
Vad ställer man i vasen i januari?
Nu i januari ekar vaserna tomt. När man tröttnat på de gröna kvistarna från julen, så är tiden just nu lite en mellantid då naturen inte bjuder på så mycket att ställa på borden. Den är i vila och vi får snällt vänta några månader till innan det bjuds på färgglatt plockeliplock igen.
Därför gör sommarens torkade blommor sig perfekt såhär i januari. På bordet nu står därför en bukett som faktiskt till och med är lite färgglad; vinröda blodtoppar, gula solbollar och rosa dahlior och eterneller bland annat. Allt ifrån trädgården, förutom några eukalyptuskvistar från julens bukett. Denna sommar vill jag satsa på att odla fler blommor och växter som gör sig bra att torka. Det tackar jag mig själv sen i januari när trädgården är tom precis som nu. Här nedan kommer en lista på blommor jag vill odla mer utav, just eftersom de gör sig så bra i evighetsbuketter sen.
Blommor som är fina att torka:
- Alla sorters Eterneller såklart
- Solboll
- Rips – gärna i flera olika färger
- Blodtopp – älskar! Perenn som kommer år efter år. Turligt nog utökade jag min odling i höstas med 3 plantor som jag fick av mamma.
- Brudslöja – Perenn, jag har en småblommig gammal sort.
- Blåklint
- Jungfru i det gröna
- Blomstermorot
- Judas silverpengar
- Harsvans
- Darrgräs
- Lin
Ute i naturen letar jag gärna olika sorters gräs, röllika eller renfana och hänger på tork. Sparris från trädgårdslandet har visat sig vara otroligt vackert i både somriga buketter, i kransar och som torkad. Sen har jag provat att torka ett gäng dahlior och zinnia i kattsand i godislådor. Det gick abolut bra, men till dahliorna tycker jag nästan att de torkar allra bäst om man bara låter dem stå i en vas. Färgen är som ni säkert vet något som förändras hos blommorna när de vissnar. Det är därför man skall torka sina blommor mörkt, eftersom det är solen som får solen att blekna. Vissa blommor står sig bättre än andra och man kan med tiden byta ut de torkade blommorna som tappat färg mot nya.
Andra typer av evighetsbuketter
Vill man ha riktiga evighetbuketter som håller för evigt så får man se till att skapa dem själv. En handgjord vacker pappersbukett är ett magnifikt hantverk! Här har ni två grymma kvinnor som kan det här med att skapa blomsterkonst; Sofia @sofiaatmokkasin gör de mest häpnadsväckande och magiska pappersblommor. Tänk om jag haft det tålamodet! Då hade januaribuketten helt klart varat för evigt.
Johanna @cirkusbank är också hon en fena på att skapa magiska pappersblommor (när hon inte skapar magi med vanliga blommor) och jag har sett att hon då och då säljer dem i sin webbshop. Pappersblomman är verkligen perfekt att plcoka fram nu i januari när riktiga blommor lyser med sin frånvaro. För att sedan plocka bort när de trädgårdbuketterna tar över – för visst förtjärnar de mer än att stå i något hörn jämt, bli dammiga och därmed tas för givna? Nej, packas upp och packas ner bör de. Precis som julsakerna. Jag skall erkänna att jag är sugen på att ge mig an en pappersblomsbukett, men är lite osäker på om jag har tålamodet. Kanske är det nu i januari jag skall se hur det är med den saken?
Detta inlägg har en kommentar
Pingback: I pappersblommornas värld - Lovely Life