Sommaren har nu övergått i sensommar och kanske rent av tidig höst! Än har de orangea nyanserna vid trädens blad ej kikat fram här i Skåne men jag kände att det var helt klart på ingång då jag nyligen var en tur på Öland. Vi åkte genom Småland och Blekinge och helt klart var det lite mer höst-feeling där även om temperaturen dagtid fortfarande uppmuntrade till enbart skjorta och bomullsjacka.
Det var ett kärt återseende att komma till Öland, vid närmare eftertanke var det 23 år sedan senast. Då arbetade jag i trädgårdscaféet på vackra Solberga Gård i utkanten av Köpingsvik, strax norr om Borgholm. Vid detta tillfälle åkte jag och fotograf Tine till Öland för att fånga sensommarskrud, i bild, till vår tredje gemensamma kokbok som just nu börjar ta fin form och vi är nära finalen. I skrivande stund tittar vi med perfektion på vilket omslag boken skall få, typsnitt, val av bild och färgsättning, och titel såklart. Många parametrar som skall tänkas på och bli på allra bästa möjliga vis. Såå vansinnigt spännande även denna gång, tredje gången gillt för oss! Vi hoppas förmedla bildskönt material från hela Sverige – Norr till Söder – i landskap och natur i kombinationen med klassiska recept som de alltid varit, eller med modern touche på ett eller annat sätt! Planerna var inledningsvis stora med idéer att vi skulle resa runt stora delar av Sverige för att samla på oss bildmaterial.. men det hela mynnade ut i 2 minnesrika dagar på Öland!
Öland utstrålade avslappnad lågsäsong men vi förstod att alla öns företagare arbetade som tokar för att förbereda sig inför förra helgens skördefest. Vi missade denna festlighet precis men fick istället se ön som charmigast- bland frigående hästar, får och kor- långt bortom trafikstörningar, trängsel och stress. Ett vanligt inslag i landskapet är de öländska kvarnarna, så kallade stubbkvarnar där självaste kvarnen vilar på en mastodont stubbe som genom tiderna används för att mala säd och pressa olja ur frön. De finns längs vägarna lite varstans och ca 400 stycken kan fortfarande ses då man kör runt. Vi försökte fånga den vackraste vinkeln, ljuset och platsen för dessa kvarnar till boken, det får vi hoppas på.
Vårt första stopp i Borgholm var tänkt ett riktigt gott lunchstopp med traditonella kroppkakor men utbudet var aningen begränsat så det slutade med en varm korv på stadens torg, i solen dock, så vi var nöjda- följt med en kaffekopp från klassiskt konditori. Vi gjorde därefter ett inspirerande besök på Himmelsberga här kändes det som tiden stått still sedan urlänge och en typisk traditionell radby finns kvar att se och beundra. En plats som skänker eftertanke till väldigt längesedan då den ölandska vardagen var långt ifrån dagens. Vi blev spontant runtvisade och guidade vid de kringliggande byggnaderna, mycket intressant.
Efter fin dag checkade vi in på Bo Pensionat i byn Vickleby, söder om Färjestaden. Efter en kopp kvällste och blåbärspaj med vaniljsås i matsalen avrundande vi sedan dagen i varsitt blommigt enkelrum med utsikt över unika CapellaGården. En plats som utstrålar kreativ kunskap kring hantverk inom keramik, textilier, möbel, byggnadsvård och trädgård. En levande kursverksamhet idag som grundandes 1960 av självaste Carl och Siv Malmsten med syfte att erbjuda “En skola för gestaltande arbete”. Blev såå sugen att stanna kvar och ta del av ngn av deras kurser- one day!!!
Pensionatets frukost var personligt presenterad och mysigt uppdukad, nybakade och varma 2 sorters bröd, det ena smaksatt med rosmarin, provade öns charketurier, välkokta ägg, hemkokta marmelader och lite av varje som fyllde våra magar på bästa sätt.
Ett besök på det öländska Alvaret gjorde intryck, här känner man verkligen av det karga landskapet med sina ölandsstenar och begränsade växtlighet. Dess murar och gärden är typiska för trakten och mjukas upp av en och annan sensommarblomma eller några kor eller får i flock.
Några öländska kroppkakor fick vi aldrig smaka på – men vi köpte med oss hem att mumsa på hemma med familjen istället. Det fick bli den souveniren till familjen vid hemkomsten.
Då vi körde av Ölandsbron hemåt styrde vi vår direktion mot Österlen där vi önskade föreviga böljande Brösarps backar, alla miljontals äpplen, stekt strömming och mos på Buhres i Kivik och Knäbäckshusens strand “off-season”! Precis så blev det!
Tänk så mycket trevligt man kan hinna med under 36 timmar på vift. Småland, Blekinge och Öland- jag vill SNART komma tillbaka till er!
Tisdagskram Louise