Hemma hos
Lotta Ågerup, grundare av Swedish Rags, och Per Hagman, projektledare Cushman & Wakefield, samt döttrarna Vera 12, Beata 9 och sonen Fred 6 på ön Östra Skallen utanför Ljusterö.
En vindstilla morgon i augusti möter vi Lotta som avtalat i Klintsundet ute på Ljusterö. Hon slänger till oss ett par flytvästar innan hon kastar loss sin Silver Shark och fräser iväg med oss genom sundet. Vi kommer ut på öppet vatten och Lotta drar på ännu mer, medan vi beundrar Östra Skallen som tornar upp framför oss. En liten ö med branta klippor och ett sommarhus som smälter in i skärgårdsnaturen väntar där framme på oss.
Berätta om ert sommarställe
Vi köpte det 1999 men då fanns det enbart ett 25 kvm stort härbre från 1700-talet som hade flyttats hit på 60-talet på tomten. Det är en gammal saltbod som förmodligen kommer uppifrån Dalarna. Huset var ursprungligen ett gästhus till familjen som vi tror ägde hela ön på 60-talet. Därför var det inte så ombonat här med tallskog ända in på husknuten och huset mådde inte så bra utan höll på att ruttna bort.
Vad vad det som gjorde att ni ändå slog till?
Vi var väl helt enkelt tillräckligt unga och naiva. Jag tror inte ens jag var in i huset innan vi köpte det. Jag hade väl en föreställning om att jag skulle sova i en sovsäck på klippan och det var det nog det som lockade. Stockholms skärgård gillade jag egentligen inte, då jag spenderat mycket tid på västkusten som barn, och tyckte att det var alldeles för mycket skog här. Men jag gick igång på att vi kunde köpa en klippa!
Både Per och jag hade precis fått våra första jobb, bodde i hyresrätt och ville ha något som var vårt eget. Vi övertalade olika mäklare att skjutsa ut oss på öar och många av objekten hade vi inte ens råd med, men vi tyckte så mycket om att åka båt. Men så dök det här upp och det var överkomligt för oss då. Det hade legat ute ett tag, hade ingen brygga och på den tiden såg inte folk potentialen på samma sätt som idag. Jag tror egentligen att vi inte heller gjorde det, utan vi ville bara ha en badklippa. Till en början bodde vi här hela familjen på 25 kvm med baljor och utedass och levde Hedenhös-liv.
Ja, mina föräldrar bruka säga att vi gnetat på här som små myror. Sakta har vi byggt ut i etapper; altanen byggdes till och huset fick en glasveranda. När vi byggde glasverandan blev vår dotter som då var fyra år orolig att huset skulle bli för stort och att det inte skulle vara mysigt längre. Vi sov ju hela familjen uppe på loftet på den tiden.
Efter det funderade vi länge över hur vi skulle kunna bygga ut huset. Men så hittade vi en timmerstomme uppifrån Ramundberget på Blocket. Det var en kille som byggt en ny stomme på traditionellt sätt, vilket kändes skönt för oss då vi visste att vi alltså inte flyttade ner ett ruttet hus.
När huset väl var på plats byggde vi en gång mellan de två husen där vi lade köket och fick i hop huskropparna på så sätt. Vi har tagit vara på precis allting, och köksstommarna är desamma som fanns här från början som vi flyttat. Vi har även flyttat runt fönster och köpt till där det har behövts. Vi lurade oss själva att det var ett litet projekt, men det har det inte varit.
Huset har verkligen växt fram under årens lopp och vi har gjort det mesta själva. Vår förra båt sjönk nästan till sist, med tanke på allt vi fraktat fram och tillbaka. Vi hade också en snowbike, en uppfinning som en bekant till oss gjort, som Per fraktade byggmaterial över isen med på vintern.
Tips i området?
Vi tycker det är superlyxigt att åka till olika skärgårdskrogar. Finnhamn är vår närmaste som vi gillar jättemycket. Det är en så skön mix av människor ute på de här krogarna. Klintsundet där vi har båten har en ekologisk lanthandel och erbjuder ett otroligt fint utbud av kött och grönsaker från sin egen gård. Ingemarsö krog och Svartsö krog brukar vi också åka till. Jag älskar att hoppa i båten, dra iväg till en skärgårdskrog och åka hem över fjärden på kvällen.
Jag är art director på reklambyrån King, men är just nu tjänstledig för att arbeta med Swedish Rags, som jag grundat tillsammans med Sofia Carlson som i dagarna även hon tar tjänstledigt från Ica där hon är kommunikationsansvarig för att jobba med Swedish Rags.
Sofia och jag lärde känna varandra på jobbet. Vi hade mycket tid ihop genom att då jag arbetade som kreatör och gjorde inspelningar tillsammans med Sofia för Ica, och mellan tagningarna satt vi och pratade. Vi upptäckte att vi båda var väldigt intresserade av inredning. Dessutom bodde vi båda i Bromma och vi båda letade febrilt efter mattor till våra hem.
Vi tyckte att det var svårt att hitta en matta som gick att måttbeställa av bra material och som det fanns en hantverkskänsla i, och inte bara var en plastrya eller en bit heltäckningsmatta. Det började utkristalliseras vad vi ville ha, och så kände vi att ska vi inte göra det här själva!? Så grundade vi Swedish Rags.
Berätta om Swedish Rags
Vi ville skapa något hållbart och långsiktigt. Vi går ju också igång på trender och det är härligt, men en matta kanske kan få vara mer klassisk. En trasmatta är ju cool i ett fint hem, även om om vi sett den förr. Den kommer alltid att funka och sedan kan man addera andra saker till. Vi vill att det ska kännas lugnt och harmoniskt, en fin bas i ett hem. Det kanske inte framgår av bilder, men känslan när något är handvävt känns omtänksamt och varmt i ett hem. Det ger liv.
Mattan skapas av vävda moduler i 80×80 cm som handsys ihop till det önskade måttet. Den slagna kanten sys ihop och bildar en snygg fläta. Varpkanterna blir till ljusare brungrå ränder som påminner om trä och skinn som de allra flesta har i sitt hem redan, antingen i golv eller möbler och det är väldigt fint att ta upp det. På så sätt känns det inte bara som en randig trasmatta, utan något mer. Det var viktigt för oss att bara använda naturmaterial; lin och bomull som är otroligt skönt att gå på.
Vi ville också att mattorna skulle var möjliga att tvätta. En mindre matta kan man vika ihop och lägga in i tvättmaskinen hemma och de lite större i maskiner såsom de som finns i gemensamma tvättstugor. Det finns alltså möjlighet till vattentvätt.
Eftersom designen blev så bra, bestämde vi oss för att göra kuddar också. De är underbara att ha i sängen, då de erbjuder ett skönt stöd och inte bara fungerar som dekoration. Man kan använda dem istället för en sänggavel.
Inredningsfilosofi?
Hela projektet med Swedish Rags har ju varit luststyrt; jag gillar verkligen inredning. Det är nog möjligheten till förvandling som attraherar mig mest. Vi levererade ett gigantisk rosa matta till en familj som bodde i en jättehäftig stor våning där de hade en beige matta. Så lade vi in vår matta och det förändrade hela rummet. Den känslan!
Inredningstabbe?
Jag är ganska avslappnad. För mig är det inte viktigt att någon ska tycka att jag är rätt, och då blir det ju inga tabbar. Jag går bara rakt på min magkänsla och inre radar när jag avgör vad jag tycker om, och tittar sällan på märken. För mig finns det inget som är rätt eller fel. Känns det bra så är det bra.
Hur tänker du kring inredning av barnrum?
Där känner jag att det är barnens rum. Vår äldsta tjej har jag hjälpt att inreda som hon vill i sitt rum. Hon har cerise sängkappa och sänggavel. Sminkbord och spegelgarderober. Det är kanske inte den inredningsstil som vi har i resten av huset, men hon måste ju få leva som i sina drömmar. Men det är klart att man smyger in en liten matta eller kudde även i deras rum.
Hur ser den bästa dagen ut här ute?
Vi vaknar tidigt till morgonsolen här på däcket och går ut. Givetvis tar vi ett morgondopp och kanske simmar vi runt ön. Här badar vi nakna då det inte finns några grannar som ser. Efter det hänger vi hela familjen och äter en lång frukost som nästan pågår ända fram till lunch, så det blir lite bråttom att hoppa i båten och komma iväg. Vi åker ut till Hallonstenarna och en perfekt dag är vi ensamma ute på de härliga klippflaken. Vi hoppar från höga klippor och snorklar. Till lunch har vi alltid med knäckebröd med sill, potatis och gröslök. Och en kall öl.
När vi kommer tillbaka till ön grillar vi och sen avslutar vi med att basta i den vedeldade bastun. Vi tänder massa lyktor och badar igen. Det är mycket bad hos oss. Sen somnar vi på sofflocket.
Har ni några kommande projekt på gång på sommarhuset?
Förutom lite lister och småsaker som behöver fixas, drömmer vi om mer uterum; kanske ännu mer däck, ett utekök och även ett tak ute så man kan ha möbler och kuddar framme och sitta ute när det regnar. Mer bryggor längre bort på tomten också, för att kunna njuta av kvällssol på bryggan.
Annars är väl planen att inte jobba ihjäl oss utan att projekt kanske istället får vara att måla en tavla och laga god mat. Mindre bygg och mera leva.
Vad gör du om fem år
Jag har aldrig planerat så långt fram i tiden. För mig är fem år en otroligt lång tid. Jag vill inte låsa fast en väg utan jag tror på att man ska se möjligheterna längs vägen istället. Att alltid vara öppen för nya spår annars finns det en risk att man missar många möjligheter och chanser.
Att ta dagen som den kommer kanske låter lite slött och slentrianmässigt fast har man energi och jobbar på kan det vara ett framgångskoncept.
Det är som det här stället. Någon färdig plan fanns inte när vi köpte det, utan det var bara en känsla och ett tillfälle. Vi fick möjlighet att köpa den här klippan och det kändes som rätt sak att göra.
Text: Ulrika Randel
Foto: Amelia Widell