Inlägget är ett samarbete med Nelson Garden.
Det är en kamp mellan hjärta och hjärna på mig när det kommer till odling. Så här: för mig är odling ren och skär terapi. Jag går upp i det fullt och helt. Hamnar i min lilla odlingsbubbla och drömmer om sommarens buketter så fort jag sätter händerna i jorden. Och tillfredsställelsen när man ser de små skotten skjuta upp, inget går upp emot det. Samtidigt vill jag inte att någon ska känna stress över odling och vill verkligen – innan ni läser resten av inlägget trycka på – att man måste verkligen inte börja så här tidigt. De flesta sorter jag redan har sått går finfint att så senare än vad jag har gjort. Så ni kan känna er lugna.
Jag satte igång i slutet av februari. Mycket av den enkla anledning att jag hade tid och ork. Och lust. Det är det allra viktigaste jag vill skicka med er – att odla ska bara kännas lustfyllt. Men nu kör vi! För den som vill och kan så är alltså odlingssäsongen officiellt igång!
Snittblommorna jag sår 2021
Jag började med de frön ni ser på bilden ovan. Alla utom eterneller och ringblomma som jag vet av erfarenhet från tidigare år går supersmidigt att direktså och de kommer hinna blomma. Men i huvudsak så fokuserar jag på att odla blommor som är vackra som snittblommor eftersom jag i princip är beroende av att ha blombuketter hemma för jämnan.
Blomstermorot
Det är första gången jag sår Blomstermorot. Jag älskar verkligen den blomman då den fyller ut så vackert i buketter bland de andra primadonnorna som dahlia, pion och rosor. Blomstermoroten är tvåårig men eftersom jag verkligen vill att de ska blomma i sommar så rekommenderas det att den förodlas.
Gör så här när du förodlar Blomstermorot
Så glest i fuktad såjord. Omplantera till 1-2 plantor/kruka med gödslad jord när plantorna är stora nog att hantera. Mina var knappt en decimeter höga när jag omplanterade och nu står de i mina källare under växtbelysningen och knubbar till sig. Jag kommer plantera ut dem när det inte längre finns risk för frost.
Klockranka
Det är första gången jag odlar Klockranka. Den kan bli upp till 4 meter så kommer bli helt perfekt för den att klättra på våra blomsterbågar i sommar. Det tog ett litet tag innan den började gro men när den väl kom upp så blev det genast ståtliga plantor. Vilken otrolig växtkraft!
Så här föodlar du Klockranka
Klockrankan blommar cirka 20 veckor efter sådd så därför bör den förodlas inomhus, med växtbelysning. Man blötlägger fröna 1 tim innan sådd och sås sedan glest i fuktad såjord eller odlingsplugg (se bild nedan). Sedan låter man den gro i rumstemperatur för att sedan ställas svalare när plantan börjat komma upp.
Praktmalva
Praktmalvan behöver absolut inte förodlas. Men jag har gjort det för att vara på säkra sidan att lyckas med blomningen i år. Förra året kom bara några veka blommor på tunna stjälkar så i år vill jag ger denna vackra blomma bästa förutsättningar och hoppas att det kan hjälpa med förodling. Återstår att se hur det går.
Blårisp
Blårisp, Cutie Apricot – Den aprikosa färgen på den här blomman är magisk! Och det fina med denna blomma är att den kan användas både som färsk snittblomma och torkad som eternell, och den är helt perfekt för utfyllnad i buketter. Den här förodlar jag.
Så här förodlar du Blårisp, Cutie Apricot
Blötlägg fröet 2 dygn före sådd så kommer de gro snabbare. Så sedan glest i fuktad såjord och ställ varmt, cirka 20°C, för att gro. Därefter omplantera till 1 planta/kruka (mina var ca 5 centimeter när jag omplanterade) med gödslad jord och ställ ljust och svalt tills sista frosten är över då de kan planteras ut.
Törnrosas kjortel
Törnrosas kjortel – Jag är så spänd på denna! Jag älskar de skira bladen och tänker att den ska få stå i en stor kruka och klättra i vårt fönster i hallen som har sol större delen av dagen. Gror mkt långsamt så. Är perenn och kan bli upp till 3 meter.
Så här gör du för att förodla Törnrosas kjortel
Tryck fröna glest mot fuktad såjord. De här fröna är ljusgroende så täck inte med jord, men gärna med vermiculite som hjälper att hålla fukten. Den gror mycket långsamt, så man får ha lite tålamod. Men när plantorna är så stora att de kan hanteras utan att de skadas så omplantera i 1 planta/kruka och ställ ljust och svalt.
Zinnia
Jag vet att Zinnian räknas till en mycket lättodlad blomma. Men faktum är att även denna har jag lyckast sådär med tidigare år. De har knappt börjat blomma hos mig innan säsongen är över. Så i år valde jag det säkra före det osäkra och förodlade den. På bilden ser ni tre Zinnior som börjat kika upp bara några dagar efter att jag planterade dem.
Jätteverbena
En blomma som jag sått två år i rad men aldrig lyckats med är Jätteverbenan. Så i år blir det tredje gången gillt. Och tror det eller ej men i år är första året jag lyckats få den gro. Jag har förstått att temperaturen är A och O för att fröna ska gro. Första veckorna stod sådderna lite för kallt men sekunden jag ställde sådderna i ett fönster där det var exakt 19 grader så tittade de små gröna skotten upp. Det ska bli så spännande att se hur/om jag kommer lyckas!
Jag har nästan enbart sått i odlingspluggar i år. Det måste man verkligen inte. Jag har testat att bredså i stora plastlådor med såjord tidigare år, men har insett att det inte är min grej. I år har jag verkligen försökt hålla det till ett-två frön per plugg för att slippa allt pill när plantorna ska omplanteras. Sådderna har fått stå under växtbelysning i vår vinkällare sen start (förutom de som ska gro i rumstemperatur). Jag har två såna här ställningar till växtbelysningen och tre LED-ramper och just nu står hela 189 små plantor under dem och växer till sig.
Jag omplanterar alla plantor i Nelson gardens nedbrytbara biokrukor tillverkade av de bionedbrytbara plaster PBAT och PBS som består av kalciumkarbonat, sockerrör och rapsfrö.
Så här såg det ut 1 mars i källaren där plantorna står:
Och så här ser det ut idag, 30 mars:
Det kräver sin lilla plats att förodla men fördelen med de kvadratiska krukorna ni såg ovan gör att man kan maximera ytan när man förodlar.
Lista på samtliga produkter jag använt för min förodling hittills – allt kommer från Nelson garden:
- Blomstermorot
- Klockranka
- Blårisp, Cutie Apricot
- Törnrosas kjortel
- Zinnian
- Jätteverbenan
- Odlingspluggar
- Tre LED-ramper
- Två ställningar till växtbelysning
- Biokrukor
Jag sår inte alla blommor på samma gång utan kommer komplettera med bland annat Aster, Dahlia, Rosenskära och Vallmo. Men om man sprider ut försådderna lite så ökar chansen att man har blommande snittblommor i landet hela säsongen. Måste även tillägga att jag självklart sår luktärtor som har en särskild plats i mitt hjärta och hur ni bäst sår luktärtor kan ni läsa mer om i det här inlägget från förra året. Hoppas ni gillade det här inlägget och att det kan få er inspirerade att testa att odla snittblommor i år – det finaste vi har, om ni frågar mig!
Jag blir så otroligt glad om ni klickar på det lilla hjärtat så jag vet ifall ni gillar det jag gör.