I våras gjorde jag ett jobb för en tidning på tema ätbara presenter. Perfekt för alla festligheter i sommar! Vad kan väl passa bättre än att göra egna, lyxiga tryfflar eller praliner att ge bort? Här kommer 3 fantastiska recept på lyxiga tryfflar och praliner att ge bort till någon du tycker om. Eller att äta själv för den delen! (Min favorit är tryffeln med citron – den är verkligen helt magisk).
Lyxiga tryfflar med mint eller kakao
Du behöver:
1 dl vispgrädde, 1 msk honung, 200 g mörk choklad av god kvalitet (60-70% kakaohalt), 30 g smör
Gör så här:
Värm grädde och honung i en kastrull (grädden ska inte koka utan endast värmas upp). För att göra minttryffel; tillsätt några droppar mintessens och för att göra kaffetryffel; tillsätt 2 tsk snabbkaffe. Finhacka sedan chokladen. Ta av grädden från plattan. Addera chokladen till den varma grädde och låt den smälta ner. Rör tills du har en jämn smet. Häll upp i en bunke och låt svalna ca 2 timmar i kylskåp. Forma sedan till bollar och rulla i florsocker (för minttryffeln) eller kakao (för kaffetryffeln).
Citrontryffel med vit choklad
Du behöver:
250 gram vit choklad, 1 dl grädde, skalet från 1 st citron, några droppar citronessens, strösocker till garnering
Gör så här:
Värm grädden tills den precis ska börja koka. Hacka under tiden chokladen fint och riv skalet på citronen. Ta av grädden från plattan och rör ner choklad, citron och citronessens. Blanda tills du har en jämn och fin smet. Låt svalna i kylen i minst två timmar. Rulla sedan till bollar och doppa i strösocker. Förvara kallt.
Presentpraliner
Smält 200 g av din favoritchoklad (t ex Toblerone, Geisha, Mintkrokant eller Noblesse) i ett vattenbad. Fördela sedan i formar och ställ i kylen i minst 2 timmar. Knacka ut dem och ge bort till någon du tycker om!
Psst. Här hittar ni finfina tips på hur man kan vika sina egna askar och lägga godbitarna i;
DIY; Vik dina egna pappersaskar.
Foto av Emily Dahl
Styling och recept av mig