Syren. Jag har verkligen försökt suga in doften så mycket jag bara orkat. Känna på den, smaka, vrida, vända, njuta. Jag vill spara den i minnet och plocka fram när värmen och grönskan är långt borta. Jag är tacksam över junis alla varma dagar som gjort att vi har cyklat ner till hamnen var och varannan kväll för ett dopp. Hela Hamnvägen badar i syrenbuskar och den doften är nog så mycket sommar som går att föreställa sig.
Kanske är det därför jag i år gått all-in på dessa skönheter i år. Jag har bokstavligen försökt spara dem i burk, på alla möjliga vis. Vanligtvis brukar jag nöja mig med att plocka in lite syrener och låta dem pryda mitt bord. Men i år har det blivit; syrensaft, syrensirap, syrensocker och syrenglass. Ja, och så några isbitar med syrenblommor såklart. Jag sa ju det ; all-in! 😆
Recept
Receptet på hur jag gör min syrensaft hittar ni HÄR. Jag har i lite mindre socker och mer citron än de klassiska recepten. Det blir godast så tycker jag. Men i år testade jag även att göra syrenglass och det gjorde jag efter det här receptet;
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl mjölk
2 dl syrenblommor
3 dl vispgrädde
Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt mjölk och 1½ dl syrenblommor, spara resten till garnering. Låt blommorna till garnering stå i vatten. Sjud under vispning, ca 5 minuter. Sila av blommorna. Det kan vara fint att spara några.
När glassen svalnat något är det dags att blanda ner den ovispade vispgrädden.
Häll upp glassen i en burk med lock och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Rör om då och då för att glassen inte skall bli för hård.
Ta ut glassen ur frysen en stund före servering. Dekorera med syrenblommor om de finns kvar 🌿
Nu har de somriga blommorna blommat över här hos oss. Men där syrenerna tar slut, tar något annat vid, som pionerna som nu står i full blom i rabatten. Och snart är det dags för flädern 🌿
Gillar du inlägget så blir jag så glad om du trycker på lilla hjärtat här nedan 🤍
Detta inlägg har 2 kommentarer
Pingback: Syren, brysselkex och njuteri - Lovely Life juni 2, 2023 2023
Pingback: Att plantera en syrenhäck ~ två gånger om. - Lovely Life