Att tiden passerar snabbt förbi/med oss kan helt klart konstateras. En ljuvlig sommar övergick i sensommar och även nu höst – men tänk som vi gottat oss i stilla solskenskvällar långt efter semesterns slut och då päron, äpple, plommon och björnbär har dignat i trädgårdarna detta år. Det var ett tag sedan jag såg sådana otroliga mängder frukt på träden. Vi har provat på många äppelsorter de senaste veckorna men landar nog ändå i att den svenska klassikern Ingrid Marie är vinnare i smak- krispigt, lagom tunt skall, klassisk äppelsmak och perfekt storlek för en frukt då suget faller in! En dam i grannbyn delar generöst med sig i en korg ute vid tomtgränsen, ett av många välkomnade sätt att dela med sig av sensommarens goda om man har överflöd av ngt!
Häromhelgen bilade jag till Stockholm i hällande regn – det tog sin tid – men fridfullt att vara på äventyr på egen hand- bilen fylld av kokböcker för boksignering samt blommor, egna vindruvor, nybakat fröknäcke och dagskokta marmelader till min väninnefrukost! På vägen, stannade jag halvvägs på Rudenstams fruktodling i Huskvarna -med trevlig butik och café för den kaffesugna och matroade med vacker utsikt över Visingsö och Vättern. Tips!
Väl sent om nattkvisten dukade jag fram mina medhavda skånska godsaker i vår Stockholmslya och morgonen efter kl 07 började mina väninnor knacka på dörren för en fredagsfrukost innan arbete, kombinerat med kokbokssignering av Lagom Svenskt, min senaste lilla bokutgivning! Såå glad för den!
Tänk så uppskattat krispigt fröknäcke kan vara i kombo av en bit ost, äppel & kardemumma-marmelad, plommonsylt och päron och vaniljkompott – och massor av Te såklart och ståtliga Rosenskära i vas medhavt från Skåne.
Den främsta anledningen till att jag åkte till Stockholm var egentligen kokboksignering i Skansen-butiken, precis vid Skansens entré! En verkligen trevlig butik där svenskt hantverk presenteras på ett inbjudande och modernt vis för alla besökare. Hej & Hå vad jag signerade böcker! Häftig känsla på många vis, inte minst den engelska versionen av kokboken, Simply Swedish, som flyttar till kök&hem runt om i världen – Etiopien, Canada, England och Nya Zeeland!
Andra trevligheter som kan rekommderas i ett höstigt Stockholm är en god bit kardemumma kaka och varm choklad på dundermysiga Rosendals Trädgårdscafé, även ett museibesök på Liljevalchs där Svenskt tenn 100 år hyllas – en höjdare på alla vis. Museibutiken på Nordiska Museet är även den en inbjudande butik att spana in i kombination av museibesök! Ja listan kan göras lång!
Ett annat kul projekt jag arbetar med nu är Matlagningsworkshops med Invandrarkvinnor i Helsingborg!. Häromdagen var det vår 3:e träff med Tema Höst & Skördetid – det blev såå gott och välsmakande och en härlig doft och höstkänsla spreds i köket tack vare, äppel, kanel, svartkål, palsternacka och rostade Veggies. Extra kul var att Helsingborgs Dagblad kom och tog del av det viktiga arbete vi gör i samband med detta projekt vilket resulterade i en helsida i HD några dagar efteråt.
Potatis och purjolökssoppa med rostade solrosfrön och stekta äpple samt nybakat bröd
Antal 4 portioner
700 gram potatis, mjölig
1 purjolök, finstrimlad
1 msk olja
1 tsk torkad timjan
Ca 10 dl grönsaksbuljong (1-2 buljongtärningar + vatten)
3 dl Oatly grädde
salt och peppar
Tillbehör
Rostade Solrosfrön
Stekta Äpple – Skär 1-2 äpplen fint och stek i varm panna med smör eller olja.
GÖR SÅ HÄR
Skala och skiva potatisen och skölj purjolöken.
Fräs den strimlade purjolöken i oljan i en stor kastrull. Tillsätt potatis, timjan och buljong, låt soppan koka ca 15 minuter.
Använd en stavmixer och mixa soppan slät.
Häll i grädden i soppan och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan rykande varm toppad med stekta äppelklyftor och rostade solroskärnor & nybakat bröd!
Må så gott, oktoberkram Louise