Helt fullproppad av intryck, sol och värme- är jag nu åter hemma i OktoberSkåne och gråväder. Tänk så välgörande med miljöombyte, nya rum att vistas i, skapa bekantskaper från när och fjärran, vistelse i skön sommarsol och få laga mat- frukost, lunch och middag- dag efter dag i ett charmigt och trångt Sicilianskt kök. Marknadens säsongsgrönsaker, utgjorde en stor del av våra måltider och detta mitt i hjärtat av charmiga Catania, med vulkanen Etna i förgrunden!Det är fullkomligt omöjligt att se sig mätt på alla dessa upplagda härligheter – tankarna kring oändliga sallader och rostade veggies och spreads flyger iväg utan kontroll..
Limone e Sale, svalkande och gott i de sicilianska solen – en typisk dryck härifrån gjord på bubbelvatten, salt, citronsaft! Den sveptes snabbt i eftermiddagsolen, runtom i staden finns flertalet kiosker där just den här drycken säljs..
I sin rätta säsong stoltserar nu granatäpplena med sina klara röda nyans, i dignande högar vid stadens marknader. Många av dem pressas till juice, 100% granatäppeljuice – det känns välgörande från topp till tå med av alla fruktens vitaminer och antioxidanter, här i juiceform.
Vackra torg, byggnader, kyrkor och palats blir man helt klart bortskämd av vid promenad runtom i stan, om kvällen fint upplyst i den ljumma aftonsolen.
En del måltider åt vi ute på restaurang och en del åts hemma vid vårt Palaccio! Pumpor, druvor, tomater, kvitten, päron, kastanjer och nyskördade oliver utgjorde en del av bordsdekoren – the more the merrier!
Den danska esteten Signe Bay som ligger bakom denna kreativa workshop och vistelse i Catania skapade en av dagarna ett klassisk Signe-stilleben som man liksom inte kan se sig mätt på- nyplockat, nyskördat, nyfiskat i en salig, skön samling! Ni ser väl den lilla levande snigeln som vilar på pumpan….
För att insupa de sista värmande solstrålarna för vistelsen gick jag upp på vår terrass och lade mig i 5 minuter längs bambustaketet och bara njöt av den vackert blå himlen och nöp mig i kinden och tänkte verkligen – Carpe Diem!