julen-2018-7

Vad jag lärt mig efter år av utrensning

Detta är ett gästinlägg av Sophia Schyman som driver populära bloggen Recovering Shopaholics.

Om du inte tillbringat de senaste åren under en sten kan du väl knappast missat att rensa är trendigare än någonsin. Alltså att göra sig av med saker. Vissa kallar det att prylbanta eller minimera. Eller anamma en minimalistisk livsstil. Jag vet faktiskt inte om jag själv lever upp till alla krav för att räknas som minimalist, så jag undviker gärna all typ av diskussion kring epitetet. Men jag låter mig gärna inspireras av minimalismens rensningspåbud när det kommer till mitt hem och min garderob. För mig handlar minimalism om att rensa ut sådant som inte tillför värde och kräver energi till förmån för en enklare vardag. Färre prylar och kläder innebär färre prylar att vårda, förvara och hantera. Vad exakt i pryl-och klädväg som tillför värde är förstås upp till var och en att avgöra.

Många av oss  har dock mer prylar och kläder än vi använder. Som jag nämnde i förra inlägget är svensken generellt sett usel på att använda hela sin garderob. Det finns två sätt att komma till rätta med problemet; att börja använda allt vi äger eller rensa ut. När vi hålögt stirrar in ett förvaringsutrymme fullt med paljettklänningar med axelvaddar och lågt skurna jeans framstår det senare alternativet oftast som det allra mest rimliga. Skiten måste ut!

Jag har stirrat både hålögt och förbluffat in i min garderob säkert tio gånger de senaste åren. Men jag har också tagit tag i problemet och börjat rensa. Så pass många gånger att jag numera känner att jag besitter kompetens utöver det vanliga.

Vill du också rensa ut men kommer dig inte för? Här är mina bästa tips.

  • Börja i rätt ordning. Kläder är en bra start eftersom de sällan är föremål för vår sentimentalitet. Saker som vi har starka känslomässiga band till kan vara väldigt svåra att skiljas ifrån, så låt det ta tid och börja inte i nostalgilådan förrän verkligen du är redo.
Denna klänning lånade jag av min kompis när jag var toastmadade på hennes bröllop. Hon hade burit den på sin student, hennes systrar likaså, och även om den inte används alltför ofta har den ändå en given plats i hennes garderob,
  • Tänk på framtiden och inte historien I stället för att rensa ut sådant jag inte använt på ett visst tidsintervall, till exempel ett år, försöker jag i stället fundera kring om vi har någon framtid ihop. Passar plagget (eller prylen) för det liv jag lever nu och i den närmsta framtiden? Om svaret är nej får det vandra vidare.
  • Förlustaversion. Detta krångliga ord förklarar varför vi människor tenderar att klamra oss fast vid saker som förlorat värde. Vi hatar att göra dåliga affärer. Blundar hellre än att realisera en förlust. De plagg som klamrat sig fast allra längst i min garderob har varit plagg som varit dyra i inköp men som har dåligt andrahandsvärde. Men faktum är att detta är helt ologiskt! Det allra troligaste är att plagget eller prylen kommer att förlora ytterligare i värde, kanske till en punkt då du tvingas betala någon för att frakta bort det.
  • Riv av det snabbt, som ett stinkande plåster. Andra experter gör gällande att man ska rensa stegvis för att vara noggrann. Det kanske gäller för människor som njuter av att rensa, alternativt har det som levebröd. Men varför dra ut på något som i värsta fall är känslomässigt plågande och i bästa fall tråkigt? Satsa på att bli klar så fort som möjligt. Det är ingen slump att Facebook lät dekorera en vägg på huvudkontoret med citatet ”done is better than perfect”. Det är ett mantra jag mässar högt för mig själv varje dag.
  • Ring en vän. Bjud din mest uppriktiga vän på fika i utbyte mot hens åsikt angående att spara eller rensa. Personen kan ge dig perspektiven som du inte vågar formulera för dig själv.
  • Inga bröllop att gå på under närmsta tiden? Det är det många andra som ska göra. Överväg att donera eller skänka högtidskläder. Typiskt såna plagg som har högt PPA (pris per användning) och blir hängande längst in i garderoben i decennier.
Superfin klänning från Sabina & Friends som hyr ut kläder.

Den bar jag på ett bröllop i höstas. Från Stylein, om du undrar.

  • Undvik mellanförvaring. Ofta känns det lite tryggare att stuva undan utrensade plagg och saker i ett dolt skrymsle tills man har ”vägarna förbi” återvinningen. Risken är stor att det skyfflas runt mellan olika skrymslen som ett slags omvända troféer och fortsätter på så sätt kräva energi och bidra till negativ stress.
  • Släng inte. Sälj, skänk eller återvinn. Svensken slänger nästan 8 kilo textilier om året. Hjälp till att minska den siffran och se till att livscykeln förlängs för plagget.

Vill du ha ytterligare tips och inspiration?

Följa Minimalisternablogg och instagram. Sveriges största blogg om Minimalism.

The Lifechanging Magic of Tidying Up av rensnings-och organiseringsgurun Marie Kondo finns nu som serie på Netflix. (finns också som bok, både ljudbok och vanlig).

Stor kram Sophia Schyman,

15

Detta inlägg har en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny